用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一派卷, 我都有點失望
go

呈一派卷, 我都有點失望   [複製鏈接]

今日派左中, 英, 呀囡五年級英文一直全班最高, 上次有97.5, 中文亦不錯, 係數學弱少少, 但今次英文只有91分(佢果班最高97, 佢91第4高), 中文91.5, 唉, 諗住佢靠中英拉分ma, 可能上次考左班一, 級十內所以set高左個期望, 又吾知佢數常考成點, 心情有點down添
   18    0    0    0

littlelamlam 發表於 18-6-12 18:36
今日派左中, 英, 呀囡五年級英文一直全班最高, 上次有97.5, 中文亦不錯, 係數學弱少少, 但今次英文只有91分 ...

我好明白你心情!不過可能全級都差咗呢!仲有最神秘嘅視藝同音樂,出嚟嘅效果可好唔同!

IloveJJ 發表於 18-6-12 18:50
咁高分都down  目標咩中學?有需要咁高名次嗎?

佢既target係b1頭熱門中學, 如果級十內就穩陣D囉

咁高分都down?

littlelamlam 發表於 18-6-12 19:08

熱門B1頭……壓力好大喎……不過差幾分啫,應該影響不大,話晒都係班一人馬,實力堅在,唔駛無心機呀

加油:)

hinhei 發表於 18-6-12 18:52
我好明白你心情!不過可能全級都差咗呢!仲有最神秘嘅視藝同音樂,出嚟嘅效果可好唔同!
...

乜視藝同音樂會有影響?我地一向無理呢兩科,個比重得2-3,應該無乜影響吧!

littlelamlam 發表於 18-6-12 19:08
同路人,我同呀女都係target B 1女校,又係要級十內先叫穩陣入到,今次呈一失咗手,真係令我失預算!

熱媽 發表於 18-6-12 20:10
同路人,我同呀女都係target B 1女校,又係要級十內先叫穩陣入到,今次呈一失咗手,真係令我失預算! ...

唉, 我女最弱果科數都未派, 佢一向靠文科食糊, 唉

pccw2017 發表於 18-6-12 19:56

乜視藝同音樂會有影響?我地一向無理呢兩科,個比重得2-3 ...

中英數x9, 常x6, 視藝x3, 音樂x2, 所以視藝音樂都吾可以輕視, 不過呀女呢兩科應該ok既

pccw2017 發表於 18-6-12 19:56

乜視藝同音樂會有影響?我地一向無理呢兩科,個比重得2-3 ...

唔好睇少呢兩科,明明未計時平均分高個位,加埋後出嚟比低分個位後四名!

其實升中派位除了看本身成績外,還要看本身考區band one位足不足夠(有分男女)。當然使大家又愛又恨的「隨機號碼」也非常重要。

回覆樓主

近排見幾個post 都係差唔多.... 又話灰心 又話down... 份卷有九十幾分...

考唔到頭幾名就down?

amychan13 發表於 18-6-13 01:58
近排見幾個post 都係差唔多.... 又話灰心 又話down... 份卷有九十幾分...

delete

我都係睇完幾個post ,  谂緊自己對個仔係咪太冇要求,我覺得幾分高低唔代表個小朋友真正能力高下,佢兩科谷極上唔到9字但盡了力都算。只係煩緊點幫佢,因為呈分券冇得睇,老師又唔講最高分幾多,以前會講,同學間又口密,唔知幾多人高過佢。

littlelamlam 發表於 18-6-12 18:36
今日派左中, 英, 呀囡五年級英文一直全班最高, 上次有97.5, 中文亦不錯, 係數學弱少少, 但今次英文只有91分 ...
既成事實,就唯有向前看吧!囡囡有明確目標是好事,自行看呈一+呈二的级排名, 而不是只看實質分數!所以,只要囡囡呈一排名不太差,呈二追回也可以的呀!
再者,自行面试一环也佔很大比重的,不一定冇机会的呢!
继续努力,拼盡無悔便可以了!退一步……真的不成功,也只是技不如人,而不要是自己半途收步, 那又如何?認了也就在中学生涯中加倍努力就是了!终点在大學相见,到時就是傲氣回首呢!现在可不是洩氣的時候呢!加油吧!

HK-MAN    發表於 18-7-27 10:33
b3410    發表於 18-6-13 08:37

因為拿9X分那些同學,應該準備爭地區/傳統名中,一/兩分對他們來説是很重要;失手那些要在呈二追番先能入讀心儀中學。

回覆 熱媽 的帖子

千萬唔好比太大壓力小朋友, 佢地都只係得11-12歲, 承受唔到太大壓力, 適得其反, 成績因此可能反而後退, 我個女呈一同呈二我都有比壓力佢, 但我同佢講, 呈一呈二如果盡力, 考得好, 自行應該冇問題, 呈三我就會放手比佢自己去溫, 自己讀, 結果阿女呈一同呈二都考得好好, B1A成績, 我亦理行承諾, 呈三放手比佢自己溫, 結果呈三雖然後退了些少, 但佢已經好滿足, 因為係佢一手一腳自己去溫得來的成績

妹妹頭 發表於 18-6-13 08:40
回覆 熱媽 的帖子

千萬唔好比太大壓力小朋友, 佢地都只係得11-12歲, 承受唔到太大壓力, 適得其反, 成績因 ...
我都唔敢比壓力呀女,呈一之前D考試都係買幾本練習比佢就算,係呈一/二我先陪讀,早已講辛苦完呈二就算,就係怕佢頂唔緊。但係見佢真係唔多盡力去温,仲同我講睇買烈火如歌先温啦,我先話佢幾句咁,總之好似我考中學咁!
‹ 上一主題|下一主題