用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一派卷, 我都有點失望
樓主: littlelamlam
go

呈一派卷, 我都有點失望   [複製鏈接]

呈一衰咗,係吾係表示自選被逼放棄區內外top中校?唯有在搞珠時填返區top中學<呈二,呈三考得好時>

tommydavid 發表於 18-6-18 16:16
呈一衰咗,係吾係表示自選被逼放棄區內外top中校?唯有在搞珠時填返區top中學 ...
要睇哂呈一, 二, 三成績, 如屬網內B2學生, 搞珠top school 也是無緣

呈一衰咗,係吾係表示自選被逼放棄區內外top中校?唯有在搞珠時填返區top中學 ...

睇埋呈分名次先決定

言之過早,呈一出了成績/排名先,之後考完呈二再决定啦!

angiehouse 發表於 18-6-16 17:59
你學校出得好淺架?差幾分排名就退一大步?

其實D卷吾淺架(係平時功課少D, 抄寫吾多), 我地上屆有約一半入b1英中(160人), 派位都不錯架, 但老師話如果想入b1頭中學, 頭十就穩陣D

gigayan 發表於 18-6-18 09:08
我大概估到樓主學校,程度唔算太深適中啦,我識幾個讀緊嘅分數都係呢D range,咁樓主要入區內四大,又真係 ...

係呀? 其實睇返上次考試呀女平均分同今次都係差不多, 但考到級十內, 可能呈分真係個個都開行turbo啦! 我希望呀囡都仲keep係b1頭位置, 呈二再加油可能有望

littlelamlam 發表於 18-6-18 22:31
係呀? 其實睇返上次考試呀女平均分同今次都係差不多, 但考到級十內, 可能呈分真係個個都開行turbo啦! 我希 ...

但你又要計返呈分名次有可能和平時唔同,因為中英數乘大咗,常識佔分比例又少咗,仲要計埋視藝音樂分,數最重要因為只得一個分,中英都仲有作文口試聆聽呢D細分拉下。

如果阿女中英常都成績好,建議暑假盡力操好科數。8x和9x分乘大咗後,會相差得幾遠....

gigayan 發表於 18-6-18 23:49
但你又要計返呈分名次有可能和平時唔同,因為中英數乘大咗,常識佔分比例又少咗,仲要計埋視藝音樂分,數 ...

我知呀, 已經全部按rating來乘, 呀囡常識視藝音樂都滿分, 希望可以拉下啦! 暑假中英數都要繼續操, 因為總觀來講佢每次10月呢個試都係比較一般(可能放完暑假), 所以今次不能鬆懈了

littlelamlam 發表於 18-6-19 07:39
我知呀, 已經全部按rating來乘, 呀囡常識視藝音樂都滿分, 希望可以拉下啦! 暑假中英數都要繼續操, 因為總 ...

滿分即最高分啦,應該可以拉前好多,我見阿女前十的同學有兩三個靠視藝音樂飛前去的,我地音樂有人滿分,視藝就無了

littlelamlam 發表於 18-6-19 07:39
我知呀, 已經全部按rating來乘, 呀囡常識視藝音樂都滿分, 希望可以拉下啦! 暑假中英數都要繼續操, 因為總 ...

面對咁嘅成績都叫失望?又top幾又滿分....咁樓主你實在要改下個topic

LOVEnHOPE 發表於 18-6-15 15:20
呈一突然很多同學突然發力,幾乎每科99,100。一不小心,遠被拋離。這是一場長途戰,一定不能慌。小女有輕微 ...
個老師都幾衰喎!不過呈二最重要, 暑假加強中英數, 常識全背, 再操卷, 一定上返!

醒目開學勳章

gigayan 發表於 18-6-19 09:22
面對咁嘅成績都叫失望?又top幾又滿分....咁樓主你實在要改下個topic
...
有人考唔到第1已經好失望,有人合格已經超出所望,另外仲有人想fishing for compliments,唔同人有唔同期待。。。

LokNa 發表於 18-6-12 23:36
其實升中派位除了看本身成績外,還要看本身考區band one位足不足夠(有分男女)。當然使大家又愛又恨的「隨 ...

點樣知道本身個區band one位夠唔夠??

littlelamlam 發表於 18-6-12 18:36
今日派左中, 英, 呀囡五年級英文一直全班最高, 上次有97.5, 中文亦不錯, 係數學弱少少, 但今次英文只有91分 ...
樓主, 您的分數咁高, 都叫失望?  我校有此分數的人, 都係屬資優生了!

bobbob 發表於 18-6-19 11:24
有人考唔到第1已經好失望,有人合格已經超出所望,另外仲有人想fishing for compliments,唔同人有唔同期待 ...

咁又係,大家「期望」唔同,都會對「失望」二字都有唔同理解嘅....

我好驚,呈一亞仔中、數、常也是85,英92,視㙯和音樂未知,他一直想b1頭學校,今次唔知點算。他的成績是否只得b2?好擔心。

young8888 發表於 18-6-20 09:55
我好驚,呈一亞仔中、數、常也是85,英92,視㙯和音樂未知,他一直想b1頭學校,今次唔知點算。他的成績是否 ...

唔一定band2嘅。
要視乎卷深淺,我哋呈一英文深85分A全班得5個,但數淺98分以上就有6個。

young8888 發表於 18-6-20 09:55
我好驚,呈一亞仔中、數、常也是85,英92,視㙯和音樂未知,他一直想b1頭學校,今次唔知點算。他的成績是否 ...
你呢個無人答到你, 只有你學校老師可以解答。banding同個分無關, 只同名次有關。政府都宣傳咗咁多年了:求學不是求分數丫嘛。

yovin 發表於 18-6-20 12:45
唔一定band2嘅。
要視乎卷深淺,我哋呈一英文深85分A全班得5個,但數淺98分以上就有6個。
...

其實點樣知道份卷深定淺?小朋友的成績在區内又屬band幾呢?

yovin 發表於 18-6-20 12:45
唔一定band2嘅。
...

其實點樣知道份卷深定淺?小朋友的成績在區内又屬band幾呢?
‹ 上一主題|下一主題