用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一派卷, 我都有點失望
樓主: littlelamlam
go

呈一派卷, 我都有點失望   [複製鏈接]

littlelamlam 發表於 18-6-13 10:21
唉~平時食糊科比人超前, 照理keep吾到級十內, 禽晚瞓得吾好, 希望今日派數常吾好再嚇我  

可能 ...

完全明白你心情…………
要維持級10……一/倆分……已差一/倆個名次……前面10名……d分相差很少,簡直頭崩額烈!

我囡好彩,呈一剛跑上來,因呈一考得好,呈二好大壓力,分相差很少,已比呈一跌了數名!

你既壓力……完全明白!
自行要考頂尖Band 1A校,真是至少要級5至10內!

littlelamlam 發表於 18-6-12 19:08
佢既target係b1頭熱門中學, 如果級十內就穩陣D囉

如自行選Band1A 傳統名校……真是要有級五內(甲乙部除外)……我囡上年F1, 同學之間八回來的……

Kalongmama 發表於 18-7-24 10:37
亞仔是靠專長入既。玩完這個遊戲,好清楚明白,基本上不是級五甚至級三內既成績又或者是靠專長才可在自行 ...

沒錯……還要看那間小學!
我囡呈一級5呈二級10……自行一入了全統B1A女校, 但她圍內的同學,全是級5內,我女已最差了!

super_aries 發表於 18-7-27 00:29
沒錯……還要看那間小學!
我囡呈一級5呈二級10……自行一入了全統B1A女校, 但她圍內的同學,全是級5內, ...

我囡都係, 呈1 & 2 級10內(我唸應該9, 因老師唔講實), 自行1入左地區BAND 1A校, 係果區最多人揀的英中, 因我囡誇區, 所以, 知係自行入的, 因佢A1成績, 各項獎項都好配合到果間學校, 面試時囡話自己表現好好, 仲有面試老師讚佢, 2班精英班, 入到無咁叻果班.  但識到有個家長, 佢小朋友係果區一般小學考級二叩門入的, 但連精英班都入唔到, 所以, 唔同學校個程度都好不一樣.

super_aries 發表於 18-7-26 23:57
完全明白你心情…………
要維持級10……一/倆分……已差一/倆個名次……前面10名……d分相差很少,簡直頭 ...

係呀, 之前心情係十五十六, 可幸派成績表時呀囡保持到級十內, B1A, 不過呈二不可掉以輕心, 要keep住至係最難呢
‹ 上一主題|下一主題