用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德萃小學
樓主: lazymeow
go

德萃小學   [複製鏈接]

lazymeow 發表於 18-6-12 10:22
多謝Jessie 同另外媽媽意見。
想問多一句,English oral speaking 小朋友又好嘛?同老師對答也是英普,對嘛 ...
何以覺得德粹英文好些?

請問測考、默書、功課量如何?謝謝

JforJessie 發表於 18-6-12 11:02
在校內對答全英普,小朋友大部分母語唔係英文,小一情況係敢講敢溝通,短句多,文法從功課中慢慢學習。我仔 ...
除了學費和地點,想不到為何由啟思轉WKF. 英語流利不是應有更多選擇?
純粹有感而發

JforJessie 發表於 18-6-12 03:37
回覆 iluvpug 的帖子

唔緊要啦,就算bias都係真心感覺,佢哋嘅率直唔需要好似我咁考慮太多,想講就講。

其實我係幼稚園用家
而我亦係膽小既一群
想睇定d,一兩年後先轉返去SHP
因為新校難免有點混亂

但我心底裡其實好認同校長講既概念
創新既人開頭通常都會比人話唔實際
又或可能我都係一個唔實際比較離地既家長(emoji)

Felix223 發表於 18-6-12 12:30
兩間學校明顯好大分別,教學方針都不同,不過早點發現自己小孩唔適合,轉plan b 未嘗不可。
不過你們學校 ...
九龍校9月開

iluvpug 發表於 18-6-12 13:13
其實我係幼稚園用家
而我亦係膽小既一群
想睇定d,一兩年後先轉返去SHP
我就覺得而家咁樣去做教育先係實際

gillielam 發表於 18-6-12 12:41
請問測考、默書、功課量如何?謝謝

目前情況:

全年2測2考,測驗只測中英數,考試內容同坊間無脫節。

今學期數學小測兩次,中文默書四次,英默大約兩星期一次但唔駛點溫的。

功課量:份數唔多,類似嘢唔會重覆做完又做,例如數學功課量可能係之前津小嘅一半。小一英文功課係整句整句咁答題,中文要配詞造句,課本嘅作業都有做,weekend多數有少少作文仔功課。我仔間中喺學校完成功課(一星期一至三日),四點幾返到屋企,做完功課check埋討論埋或加溫少少書6點幾可完成,有時間睇書、玩同練嘢。

有project有presentation,但不是很多。

JforJessie 發表於 18-6-12 18:12
目前情況:
全年2測2考,測驗只測中英數,考試內容同坊間無脫節。

同我小朋友當年間津貼小學既當年P1功課測考量差不多,好似佢哋仲少D功課添~

mcl203 發表於 18-6-12 18:17
同我小朋友當年間津貼小學既當年P1功課測考量差不多,好似佢哋仲少D功課添~
...

係㗎,功課唔係堅少,我仔喺舊校都可以完成功課返屋企,但學少學慢好多。
同埋而家啲功課有唔少係上堂已經做咗。

我仔轉校前為快啲消滅功課,連轉堂、派飯時間都做。

JforJessie 發表於 18-6-12 18:21
係㗎,功課唔係堅少,我仔喺舊校都可以完成功課返屋企,但學少學慢好多。 ...

但當年小學有自己1A中學喎,讀得輕鬆但都唔會學少學慢㗎~~~

mcl203 發表於 18-6-12 18:24
但當年小學有自己1A中學喎,讀得輕鬆但都唔會學少學慢㗎~~~

你喜歡你嗰間冇問題呀
我只係回答查詢。家長同小朋友喜歡、選擇一間學校,可以有好多因素,可以係比你講嘅band 1A更重要。我個人就完全唔睇呢啲,對小朋友能力亦有信心,希望佢盡情探索。

JforJessie 發表於 18-6-12 18:32
你喜歡你嗰間冇問題呀
我只係回答查詢。家長同小朋友喜歡、選擇一間學校,可以有好多因素,可以係比 ...

我都係分享下,津貼都仲有愉快學習,功課量少,都鼓吹閲讀既小學啫,探索都有㗎,差不多差不多~~~

mcl203 發表於 18-6-12 18:36
我都係分享下,津貼都仲有愉快學習,功課量少,都鼓吹閲讀既小學啫,探索都有㗎,差不多差不多~~~:funn ...

重申,其實原本間津小都有你講嗰的咁樣㗎,但可能喺不同教學文化同思維下,教師執行起嚟有好多細微分別,加上我小朋友太愛英文,所以,往比較適合嘅走,反應亦超出我想像。

下學年學術以外嘅元素,先係我最想小朋友喺學校得到嘅嘢。

回覆樓主:

聽講學校下年高年級會全面用電子書包,上堂都會係flipped classroom學習,19-20年仲會全校用電子書包。英,中,數,常識,科學上堂用iPad學習,功課都係用 iPad. 至於 Flipped classroom, 學生返到屋企就每日電腦或iPad睇每課老師錄低既短片回家學習,為聽日上堂而準備。

學校上堂又用iPad, 做功課又用iPad,每日放學仲繼續要返屋企為每一科英,中,數,常識,科學睇片學習,會唔會對住電子產品太多?好擔心個仔近視加深,頸部,背部有影響。聽講,對電子產品多,都增加有ADHD的機會更多。

開頭覺得如果只係上堂用來學習都好因為平時見佢帶個書包來來去去,真係好重,加上都好buy朱校長講話將來都可能已經係科技世界,但如果功課又iPad,放學仲要為每科睇短片,咁會唔會過多?會唔會影響小朋友成長或健康?唔想退學所以都想聽下其他用家有無試過電子書包學習既學校。多謝大家分享!

lyflyk 發表於 18-6-12 19:44
聽講學校下年高年級會全面用電子書包,上堂都會係flipped classroom學習,19-20年仲會全校用電子書包。英, ...

我去左聽簡介會
當時都有家長提出同一條問題
佢答 電子教學唔代表上堂對住部機
部機只係幫助老師教學
佢話比條上課情況既片 家長睇 就會明
另外 可以自行決定買唔買實體書
以我所知 真道好似有行緊電子書包

有提到電子教學方便收集數據
睇到大部分學生已掌握邊d知識
而又有幾多題目大部分學生唔識/做錯
如果學生做幾次先做得岩 代表老師要教多d
方便老師針對性教學生 減少重複操練

JforJessie 發表於 18-6-12 18:43
重申,其實原本間津小都有你講嗰的咁樣㗎,但可能喺不同教學文化同思維下,教師執行起嚟有好多細微分別,加 ...

Me too.
支持

重申,其實原本間津小都有你講嗰的咁樣㗎,但可能喺不同教學文化同思維下,教師執行起嚟有好多細微分別,加 ...

老師有愛心嗎? 課堂是否活動式教學?

另外,有什麼OLE可選擇?

請問下學年有什麼學術以外的元素?
天助自助者,  別再怨天尤人

ivabrother 發表於 18-6-12 08:16
小女都係下學期轉到德萃,同JforJessie仔仔同班。如果大家覺得讚學校就係打手的話,就繼續覺得吧!

我好 ...

自己都要開始睇小學資料,德萃都係我希望了解的學校之一,之前逢有新post就自然有人質疑有打手,少有實際講學校現況的分享交流
多謝你同Jessie等用家肯分享下,打手與否都不是重點吧,大家都是想了解多d間學校, 幫小朋友作出最合適選擇

melolo317 發表於 18-6-13 01:21
自己都要開始睇小學資料,德萃都係我希望了解的學校之一,之前逢有新post就自然有人質疑有打手,少有實際 ...

認同!
[/url]
‹ 上一主題|下一主題