用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解喇沙LSC可以學術/體育/音樂均出色 ?
go

點解喇沙LSC可以學術/體育/音樂均出色 ? [複製鏈接]

官律校,  大部份學生都來自大抽獎, 學校只可以自行階段揀小部份學生, 而且自行階段主要以學術成績行先。為何喇沙無論係學術,體育或音樂都可以咁出色 ?  大比例高階學生從何來 ?   是否每年均勸退一批成績較弱的學生從而收目標學生 ? 代表喇沙有較多插班位嗎 ?

P.S. 正經問題, 不喜勿插
   2    0    0    0

剛剛見到小一版都有類似問題,不過問喇小

回覆 24-Seven 的帖子

喇小係谷的,我認識嘅喇小學家長都係好谷的,連專補喇小的補習社都要排隊先入到,所以小朋友會大機會周身刀,成績都好。加上喇沙精神,自少培養,我見啲細路仔都好有自信,幾捱得咁。喇小退學的人有,我聽聞的都是移民或提早出國浸鹹水,當中我估係有捱唔住的,特別係中文科。(這是敏感問題,又會引起喇小多中產的討論,但咁啱我識嘅都全部係有能力的中產,一係住九龍塘,一係外區揸車接送。無辦法,所以我係信)
喇小年年收插班,聽聞收得嘅都係勁人,舉個例,如Google下較高班的奧數代表,會發覺佢哋低班時唔少係另一啲小學的。識人培正級頭插咗三年都入唔到,要中一自行先入到。
所以喇中的麵粉真係唔錯的。
另外,喇中係大校,七班,男生數目係一般男女校四班的三倍多,加上運動設施齊備,就算唔特別收特異功能,運動表現好,其實都好合理。

24-Seven    發表於 18-6-12 12:03

24-Seven 發表於 18-6-8 11:52
官律校,  大部份學生都來自大抽獎, 學校只可以自行階段揀小部份學生, 而且自行階段主要以學術成績行先。為 ...

小學同學B。。。成績, 游水有全港排名, 自行收咗。

Anniemun 發表於 18-6-8 12:56
小學同學B3成績, 游水有全港排名, 自行收咗。

你咁講太直接了,會傷人心,話全港性B2咪幾好~~~

IYY    發表於 18-6-8 23:41

mcl203 發表於 18-6-8 12:58
難得家長喜歡, 學校開心, WIN WIN 嘛!

Anniemun 發表於 18-6-8 13:05
難得家長喜歡, 學校開心, WIN WIN 嘛!

要照顧埋外人感受,都係全港性B2適合D,三贏。校長講明絶不收B3生的。 仲有不假外求~~~

見到呢個帖, 以為小一版位張先生過咗嚟問嘢添
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Anniemun 發表於 18-6-8 12:56
小學同學B。。。成績, 游水有全港排名, 自行收咗。
收咗就唔係B3啦,如果真係B3,銀行既支援會好啲。

BBKDWLAM 發表於 18-6-8 12:52
回覆 24-Seven 的帖子

喇小係谷的,我認識嘅喇小學家長都係好谷的,連專補喇小的補習社都要排隊先入到,所 ...

mcl203 發表於 18-6-8 12:58

又係”同學”.....話係全港B3會大家開心尐,唔係點會俾人認為主要收B3學生,呢尐學校又係不外如是,大家亦可以多個希望就好似話自己話唔好報某尐學校,但簡介會第一個報名一樣

hkpapa852 發表於 18-6-8 14:11
見到呢個帖, 以為小一版位張先生過咗嚟問嘢添

見到你呢句,好彩唔係食緊飯!

回覆樓主:

jumphigh 發表於 18-6-8 16:40
書院学生分別学术、音樂、體育出色唔奇喎,又唔係大部分学生佢地同時一人擁有呢3項特質……
話时話,点解突 ...

其實唔少 Band 1 官津都一樣體育、音樂、DSE 出色,但係我唔明點解只問 LS

jumphigh 發表於 18-6-8 16:40
書院学生分別学术、音樂、體育出色唔奇喎,又唔係大部分学生佢地同時一人擁有呢3項特質……
話时話,点解突 ...
老實講如果音樂、體育勁,我會傾向揀DBS多啲。

IYY    發表於 18-6-8 23:47
Soundervolt    發表於 18-6-8 19:31

Felix223 發表於 18-6-8 16:20
見到你呢句,好彩唔係食緊飯!
你唔俾張生有兩個仔,一個升小,一個升中咩......

王家爸爸 發表於 18-6-8 19:15
老實講如果音樂、體育勁,我會傾向揀DBS多啲。

好彩你只係講兩樣 ...      

Soundervolt 發表於 18-6-8 19:34
你唔俾張生有兩個仔,一個升小,一個升中咩......

昨天喺小一版有另一個帖有人問揀邊間好,但又冇講兩間學校嘅名,我話唔開名答唔到,竟然有另一家長連續代樓主答了問題⋯⋯

王家爸爸    發表於 18-6-9 09:54

JustAParent 發表於 18-6-8 19:34
好彩你只係講兩樣 ...

咁DBS無論DSE定IBDP成績都唔差,只係唔係最Top啫!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題