用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私立學校收費及辦學質素的再思
樓主: greenleaf
go

私立學校收費及辦學質素的再思   [複製鏈接]

virgokaren 發表於 18-6-9 23:57
巳起好泳池?
露天架?

半年前揸車經過培賢里旁發現有一個十分細嘅運動設施屬於學校,當時(emoji)下眼見周圍鋪滿樹葉,唔清楚係咪上手香島留低嘅泳池或操場,不過空間好細。

Soundervolt 發表於 18-6-10 00:11
半年前揸車經過培賢里旁發現有一塊十分細嘅運動用地屬於學校,當時(emoji)下眼見周圍樹葉,唔清楚係咪上手 ...

香島應該冇泳池。
不是藍球場嗎?
上次參觀好似有個藍球場要經隧道過去,圖書館是獨立一棟屋的。
當時两樣都未維修好。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

皇帝的新泳池,只有聰明人才可看見。
其他電腦設計圖也如是,你今日有幸去親自見識殘舊,就知道甚麼是包裝了。

LedTV 發表於 18-6-9 21:49

又殘又細
大班教學,高年級三十幾人屈就在細小的空間。悲哀。

greenleaf 發表於 18-6-10 00:21
大班教學,高年級三十幾人屈就在細小的空間。悲哀。

其實申請辨學校最難唔係EDB而係消防處,班房會因應大小去規定容納人數,而且所有課室所用嘅枱凳都要合乎消防條例,每個課室容納36人會唔會超出消防條例?

回覆樓主

以課室嘅setting , 應該一張枱分三個小朋友,確實好迫,而且明知家長會見到環境,老師枱亂七八糟,課室又充滿垃圾,連小朋友面試完都話學校好污糟呢學校嘅然放咁多資源,為何不執一執間學校?比著任何一個家長,要付出6千幾蚊一個月去試一間新校,小孩還要在這環境下上堂,我自己確實有點失望。之前去information day , 其實我係buy 校長的,但去完學校,就要三思!

cloudcloudrobot 發表於 18-6-8 10:32
有一個奇怪想法

如果家長有米,搵一間樓下二線津小,升Band 1有三成,家長背後用那每月六千幾學費外補/興 ...

我曾經都有甘諗,但朋輩間同學間又會否有影響?

Carmenchan521 發表於 18-6-9 14:51
校舍真係好殘,個泳池唔知響邊(emoji)

學校唔係樓盤,一個游泳池嘅建築同營運費實在唔輕,對於小規模嘅學校,學生嘅使用率唔會好高,而私校所有費用都會轉嫁俾家長,自己使用率低但又要夾錢未必化算,我寧願有間有規模高質素嘅圖書館更實際。

醒目開學勳章

Carmenchan521 發表於 18-6-10 07:08
以課室嘅setting , 應該一張枱分三個小朋友,確實好迫,而且明知家長會見到環境,老師枱亂七八糟,課室又充 ...
超有同感,我接受唔到比成7000蚊係呢D地方上堂~~
環境差過津校好多好多

老師枱亂七八糟--->非常認同

LedTV 發表於 18-6-10 12:53
超有同感,我接受唔到比成7000蚊係呢D地方上堂~~
環境差過津校好多好多

咦…你地講果間係咪天虹小學校長朱子乂會轉過去果間?

https://www.hk01.com/親子/196952/轉任私校望為下一代鋪路-朱子穎-目標不是100分而是放眼世界

Olympian 發表於 18-6-10 13:27
咦…你地講果間係咪天虹小學校長朱子乂會轉過去果間?

https://www.hk01.com/親子/196952/轉任私校望為下 ...

https://www.hk01.com/親子/196952/轉任私校望為下一代鋪路-朱子穎-目標不是100分而是放眼世界
朱校長嘅言論十分狹隘,講到津校一無是處,只會令學生學懂抄同寫,可能佢只係教過一尐低水平嘅學校,所以有咁嘅思維。
唔怪得佢偶像係Elon Musk啦,呢位真係超級包裝專家,Tesla全球最好賣嘅城市只有香港,公司連年虧蝕,投資方叫苦連天,Model3因為問題多多已延遲多年仍未推出,而且全電能車並非環保及節能最佳解決方案,Toyota、BMW、VW、Mercedes等集團都放棄開發全電能而集中硏發Hydrogen fuel cell hybrid為未來主力能源交通公具,因為各方面都更優勝......睇嚟朱校長對創科嘅認識都幾out喎。

回覆樓主

其實到現在為止,大家知唔知此校的大水喉是誰?觀乎大家所形容的設施情況,似乎係冇水喉?只係靠名氣靠把口衆籌?...好聽d係吸引對「新教學模式」有興趣嘅家長支持此「善舉」?

校舍大小就無得改,枱椅清潔這些校方可處理,每月學費6千幾,再加每學期什費又3千,唔係好明。怪只怪太多人想逃離本地教育制度

Bigsun 發表於 18-6-10 16:23
唔好教精佢,等佢繼續「豬下去」,要教都要叫佢新界校長會(豬爸爸)主席自己教,然後同所有津校校長解釋吓 ...

Flipped Classroom 係美國教育學者 Jonathan Bergmann 同 Aaron Sams 十多年前倡議,並非新鮮事物。依家唔少香港學校課程都有滲入呢個元素。

朱爸爸係”新界校長會”主席?嗰個根正苗紅嘅左派團體?

回覆樓主:

剛剛的星期六,仔仔還去考了這所小學,但睇完大家的言論,有點擔心,本身在41網已有一校在手,咁我是否應該再考慮一下呢?
有冇現任家長可分享一下?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

JforJessie 發表於 18-6-10 23:09
回覆 puipuiyan 的帖子

各位真心有興趣讓孩子入讀德萃小學的家長可以pm我,我的孩子是插班入德萃的,轉校 ...

我本身係中立,我反而好好奇想知點解唔可以喺呢度分享更多?要逐一pm?? 比更多人了解貴校的資訊?

回覆 Felix223 的帖子

因為想簡單一點,避免爭論。
‹ 上一主題|下一主題