用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私立學校收費及辦學質素的再思
go

私立學校收費及辦學質素的再思   [複製鏈接]

大多數家長都是愛子女的,特別是每一年看到小一派位後家長的狂喜或沮喪,都在反映了家長為子女承受了不少的壓力。可是這卻造就了不少謀利的商人涉足神聖的教育服務,以下是我姪仔及姪女真實的經歷:1.某一開辦了兩年的小學校舍只剩下三個班房,收生簡介會也告訴家長今年九月只開辦三班一年級,結果是交了6200元留位費的新生家長群組人數已超過200人,致電去學校辦事處的職員也沒有否定,難道比標準校舍還小的班房可容納六七十人上課麽?歸根究底,這是教育局容許私校濫收殺訂的禍害。
2.該校為了保持收入,幾乎是成為了有教無類的模範,有特殊教育需要的學生聚首一堂,可是社工及輔導服務卻是零支援,結果是老師疲於奔命應付課堂秩序。倘若你對子女學習有所期望,值得三思而後決定。
3.校方為求賺到盡,每年收取高昂雜費,可是教學硬件遠比政府學校遜色,洗手間不足,操場破爛不堪,圖書館藏書貧乏……
4.校方有見生意興隆,便急不及待開辦第二小學,為了趕緊收取費用,校舍仍未註冊便展開了收生程序,這不違法麽?註冊失敗怎辦?會像凱xx的結局嗎?奉勸各位交費前要瞭望學校完成註冊沒有,教育局收費證明書發放了沒有。

姪仔今年結束後會轉校,姪女也會放棄小一學位。奉勸家長冷靜為子女尋找合適的學校,也希望教育當局加強監管私校莫名其妙的收費。
   23    0    1    0

greenleaf 發表於 18-6-8 01:35
大多數家長都是愛子女的,特別是每一年看到小一派位後家長的狂喜或沮喪,都在反映了家長為子女承受了不少的 ...

好似有啲熟,唔通係之前成日講果間?

老實,而家太多家長掛住自己工作,享樂,小朋友學習情況不甚關心,結果就係咁
當然有少數並唔係咁,只係俾人呃...

醒目開學勳章 貢獻勳章

私小出offer數,從來都多過實際學額,間間都係,因為預咗人抽獎後放棄

話時話,如果我無估錯邊間....
佢的確受歡迎!因為我地呢班"有特殊學習需要"嘅家長群組中,有人插班後孩子開心咗好多,引起其他KG家長留意,部份讀緊小學嘅家長都有興趣轉校...特別係開九龍分校!
但當事人講到好好,原本暫時讀一個學期,依家係唔願走!

可能真係要睇啱唔啱孩子....
恐龍家

如我無理解錯,呢間係商業味好重嘅名氣私校。
他們先由幼兒班入手。
繼而經營小學。
甚至傳聞仲會搞中學。
宣傳公關工作感覺做得好好。
但對學生係點,我就真係無資料。
由於學費貴,永遠都不我杯茶。

小曳人 發表於 18-6-8 06:42
私小出offer數,從來都多過實際學額,間間都係,因為預咗人抽獎後放棄

可否pm學校名給我!

大多數家長都是愛子女的,特別是每一年看到小一派位後家長的狂喜或沮喪,都在反映了家長為子女承受了不少的 ...
大家依家鍾意包裝嘛!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

係咪換新校長個間?

呢排係升小一group多左人話有興趣

hkpapa852 發表於 18-6-8 10:03
大家依家鍾意包裝嘛!

包裝真係好重要 (做生意來講)

有一個奇怪想法

如果家長有米,搵一間樓下二線津小,升Band 1有三成,家長背後用那每月六千幾學費外補/興趣班,做到二線津小頭三成,最終又入到Band 1中學,會否比去那間私小更合乎成本效益?

醒目開學勳章 貢獻勳章

comments from user

社工同輔導新學年會有,朱校長已請到人加入訓輔工作。

現時三四年班全部係插班生,識人仔女分別讀三年班同四年班,對教學質素都好滿意。

小朋友話同學都好乖,比之前學校仲乖少少 (二線津校)

恐龍家

小曳人 發表於 18-6-8 11:07
comments from user

社工同輔導新學年會有,朱校長已請到人加入訓輔工作。
我其實好想知, 佢無常識科咁點呈分呢?

攞科Socal Science當常識科? EDB又批唔批呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

hkpapa852 發表於 18-6-8 11:10

攞科Socal Science當常識科? EDB又批唔批呢?

之前簡介講中學唔會行DSE.

supermom1 發表於 18-6-8 11:14
之前簡介講中學唔會行DSE.

佢間中學幾時開?

2年後開唔到, 咁下年小五班學生點?

而且, 學生有選擇權, 唔一定要入番你間中學

如果連呈分都無, 咁即係迫學生, 只能諗辦法去國際學校, 或者去外國留學.

當然, 可以照考直資.

呢間野收$6K留位已知好識搵$聽講o係大埔。。。學校圖書館都無。。。

tonywcc 發表於 18-6-8 11:21
呢間野收$6K留位已知好識搵$聽講o係大埔。。。學校圖書館都無。。。
...
校董未開學校前, 已經好識搵錢啦!

回覆 lulumelody 的帖子

u can search "Tuition Fee, HK$6,200 per month" and u will probably know

不用睜着眼說謊話,怎麼說該校學生表現比津校好,內裏的家長心知事實實情,將會以轉校表態。事實是學校在過去兩年沒有輔導資源。若它的學生表現良好,那要歸功於現任陳校長和他那充滿愛心的老師團隊,他們確實化腐朽為神奇。可惜陳校長要離職了,團隊所有資深老師來年也離開了。剩下的包裝紙還有用嗎?

hkpapa852 發表於 18-6-8 11:10

點解你會話冇常識科呢?你是否用家?用家由始都冇說過冇常識科,這間學校是有中,英,數,常識,科學, V.A同埋music科目,而中文同常識都是普通話教的。
而學費同雜費貴唔貴就見仁見智。一個學期3000元雜費,已經平過九龍塘的幼稚園。
亦冇說過沒有呈分試。

greenleaf 發表於 18-6-8 11:34
不用睜着眼說謊話,怎麼說該校學生表現比津校好,內裏的家長心知事實實情,將會以轉校表態。事實是學校在過 ...
有新既"名氣校長"呢張新包裝紙嘛!

仲有"九龍分校", 及"未來"中學呢兩個概念, 仲有排可以sell

‹ 上一主題|下一主題