用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私立學校收費及辦學質素的再思
樓主: greenleaf
go

私立學校收費及辦學質素的再思   [複製鏈接]

punlik 發表於 18-6-12 17:39
香港經常講創新, 又話缺人才, 為何唔投資多D落教育, 培養自己既人才而要引入人才.引入人才不如培養自己既人 ...

其實世界各地都爭取緊頂尖人才(外勞),我有好多方面並不欣賞美國,但佢地向世界吸納頂尖人才去壯大本身國家不遺餘力,喺呢方面我就十分欣賞。就好似美國頂尖大學Johns Hopkins每年都會從世界各地招攬有一班有潛質嘅中學生加入佢地嘅Talented Youth programme,由初中一直讀到高中畢業。除咗對呢班學生有所陴益之外,另一目的就係可以長時間喺全世界培訓及monitoring住一班未來精英加入美國大學及佢地國家,一個地區(國家)係需要喺人才方面內外兼備先至會得到成功!

punlik 發表於 18-6-12 17:49
此私校教學方法現在反而較透明.相反好多官津既Band3率是幾多, 你又知道嗎?這部分低調既學校是否算專業?至於 ...

我好肯定咁同你講,band 3率係同學生同家庭質素好直接聯系,學校.....以天虹計,按過往呢類手法既學校推算,band 2入去有機會變band 3,band 3仍係band 3,當然band 1入去應該大部份跌去band 2。

咩學校會將一個band 2及band 3學生升band? 參考協恩小學與中學脫龍後既手法吧,肯定會升band。

玩得happy school,就唔好諗住升band,唔跌已係奇蹟。請參考全港學生有7成以上band 1既學校,邊間係happy school? 但讀呢啲學校小友係咪唔happy? 跟到既.....我識個個都happy,好真實咁happy。

睇下以下學校既理想? 讀得,就唔好諗banding,總之band x都好,要信佢會令子女變得係與眾不同。

https://www.hk01.com/社會新聞/167690/天虹校長朱子穎過檔私校德萃小學搞創科教學-目標一日只上四堂

Vanadium 發表於 18-6-12 18:14
我好肯定咁同你講,band 3率係同學生同家庭質素好直接聯系,學校.....以天虹計,按過往呢類手法既學校推算 ...

小學無分banding,不過升中派位就可以睇到學校嘅質素,圖中就係天虹小學過往三年升中成績表。(不過冇講每間學校有幾多人數)

punlik 發表於 18-6-12 18:32
是來緊既二十年,香港唔好話加多D位俾外地學生,就算現成既外地人才,香港都提供唔到地方俾人地住.可以有幾 ...

房屋政策非EK討論範圍,如果唔係又傾多幾十版。

我大學畢業之後加入咗某個新興行業,我地當時都接受十分專業教育及訓練,但經驗同視野都十分缺乏,當時行業喺世界各地(尢其歐美)引入大量專業”外勞”,整個行業有差不多有30%都係外勞,而我地亦慢慢喺佢地身上有所得著,從而能夠獨當一面,行業亦成為亞洲(除咗日本外)嘅核心。所以人才並非只靠教育系統上面可以產生出嚟。

punlik 發表於 18-6-12 18:55
如果是虎爸虎媽早就叩門走左了.
不能只看band1率,因材施教.
關鍵是家長及學生既感受.有冇不满此校長既消息 ...

呢個成績表需要有極之大量B1學生離開先至可以做到。若果一間學校質素係高,又點會有大遷徙式嘅轉校情況?而且會唔會有尐當時有德萃offer,但又因為欣賞朱校長所以去咗讀天虹呢?

新港人同雙非應該會好滿意朱校長,起碼除咗北區仲多個選擇,又有校巴喺邊境接載學生返學同放學咁方便,仲點會有投訴呢。

punlik 發表於 18-6-12 17:54
人各有志.可能你覺得Home Schooling 都比此校好..Home Schooling
我就唔會選拉. 而且驚犯法.
其實我選此私 ...

https://youtu.be/MhETZ9COrWw

Home schooling 唔會犯法,不過申請程序並不簡單。

Vanadium 發表於 18-6-12 18:14
我好肯定咁同你講,band 3率係同學生同家庭質素好直接聯系,學校.....以天虹計,按過往呢類手法既學校推算 ...

應該話好多band1學校都唔係簡簡單單嘅happy school,而係Work hard play hard school。

Vanadium 發表於 18-6-12 16:19
家長追求與別不同既另類教育,追求兩文三語既特製環境,結果造就如雨後春筍既各類獨資私校,幼稚園最多,依 ...

香港人真難懂!做功課做到叫救命時就示威遊行大叫申訴「還給小朋友童年」「不願做功課的奴隸」「香港教育制度真失敗」「考試機器」「你看高官名人子女都接受外國教育就知香港教育失敗」... 其實差不多每日新聞或Facebook轉載都會見到!好了,到有有心人士想改變現狀令大家有多幾樣選擇的時候,突然又會出現一批人表現不屑或出鄙薄之言,數落別人的嘗試,潑冷水⋯⋯

回覆樓主

要知道改革或創新就一定有其風險以及避免不了的資金需求。如果認為自己小朋友現正就讀的傳統學校已經很好了沒有需要改變的家長,這表示你們很幸運或小孩很優秀可以抽到/夠分派到/自己考到入所謂優質學校(本地標準),亦不用付更高學費就已經得到你們滿意的教育。但社會上有不同的家庭有著不同的背景,不同的要求,不同的標準,他們之前申訴的問題仍然解決不了,現在有改革者嘗試為他們行動,他們當然需要收較貴的學費去集資,亦需要家長們對改革的信心、忍耐、和願意接受風險的心,這亦順理成章只可以target中產或所謂俾得起又輸得起,最緊要快快離開「失敗的教育制度」的一群。

回覆樓主

如果你是幸運的家長已在滿意的學校讀書,恭喜你,但自己滿足的同時其實亦都可以為別人的希望和付出的努力而鼓掌或祝福。如你是不願意付這麼多學費的家長,你們和此類學校皆不是對方杯茶,大可以用你們的角度去剝花生等睇戲,但不用出言批評侮辱或酸葡萄别人。當大叫「還給小朋友童年」「不願做功課的奴隸」「香港教育制度真失敗」「考試機器」的不是你們的時候,大家無必要不斷奚落倒米願意去改變的人。

hkpapa852 發表於 18-6-12 16:30
其實有時D人好矛盾, 有錢又真係愛自由, 為何不選"鄉師自然學校"或者去主張"華德福"理念既學校?
...

老實講,另類還另類,鄕獅同華得福VS未來AI世界又真係有點太離地,真心唔敢試到咁偏咁離地...

回覆樓主:

路過。。。

我都覺得某些家長對間新興私校太mean 了。冇一間學校係完美,尤其係新私校。。。明明初頭係講緊間學校的硬件係如何不足,讓有興趣入讀的家長有個了解。但後來的留言,根本唔係評論,而係抵毀,鄙視的感覺。說實話,我相信如果有得選擇,學校未必係家長們第一選擇。。。所以希望大家高枱貴手,不要讓在讀的家長見到難過了。

回覆樓主

其實每間學校都有可取或不足的地方,無學校系十全十美,各有所需,各取所要,咁都要批評?而不是理性分析⋯

回覆樓主

概然花咁多時間去評撃一間你唔選擇的學校,倒不如好好陪伴下自己的小孩
學校及學生的未來會由他們的家長及學生去創造出來,好與壞,亦與你們無太大關系

回覆樓主

校舍細及舊亦有好多直資及私校都系咁
林文燦
培道
嶺小
聖三一
培基

以上的小學啲小朋友一樣讀得開心

sunnymama2 發表於 18-6-13 08:18
路過。。。

我都覺得某些家長對間新興私校太mean 了。冇一間學校係完美,尤其係新私校。。。明明初頭係講 ...

重複,Deleted

sunnymama2 發表於 18-6-13 08:18
路過。。。

我都覺得某些家長對間新興私校太mean 了。冇一間學校係完美,尤其係新私校。。。明明初頭係講 ...

認同!
同路過。新學校的確有好多不確定性,但也並非一無是處。我相信有好多唔駛錢又好既學校,但並非人人有機會入讀。有啲家長真係好心,要提醒人“唔好上當”。但可唔可以點到即止?我諗冇家長會放聖喇拔等或是理想津校來讀新校。宜加講到間學校好似一無是處,對讀緊或者唔得唔讀既人除咗令人難過仲有咩好處
‹ 上一主題|下一主題