用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 中,英,數,普補習费多少錢?諗緊讀國際定津校! ...
樓主: teddy210ay
go

中,英,數,普補習费多少錢?諗緊讀國際定津校! [複製鏈接]

MrBeast 發表於 18-6-8 08:51
fd 小朋友神校都是上writing 班,唔知是否creative,其實自己教都唔係太難,通常夾埋閱讀,寫另一個結局, ...

我小朋友無上過,唔知名師係點教,會唔會好正。

不過有另一個朋友個女上暑期寫作班,印象中都唔平。只從功利角度去睇,效果就唔係特别好,作文成績無乜提升。不過語文要浸,上2個月8-10堂又好難話好大進展。

Jane1983 發表於 18-6-8 08:44
回覆 mcl203 的帖子

之前有個朋友家長介紹佢個游泳教練比我,~600元一個鐘。游咗個暑假,我小朋友話麻麻 ...

何只要有興趣,仲好大壓力,我小朋友當年游校隊,已經比出面泳隊少好多時間,教練要佢游頭帶住隊team,一落水熱身好似係10個直池,帶頭要計注時間唔可以慢,否則成隊會慢晒,又唔可以蛇,佢後期話好辛苦,練習中間時段腳都唔識郁咁滯,尢其係星期五勁操田徑後,第二朝肌肉根本仲未能回復。我知道咁叫佢同教練講佢頂唔順,太攰果日佢唔可以帶頭,無力帶成2000m,好在教練係理解佢唔係蛇王系列~~~

mcl203 發表於 18-6-8 10:01

何只要有興趣,仲好大壓力,我小朋友當年游校隊,已經比出面 ...

操田徑,又帶頭操水,确係辛苦。

ysnmama 發表於 18-6-8 09:28
讀A班 是 St Jo 的中學定小學?

小學。據佢同媽媽,A 班成績係最好。睇過佢成績表,的確係考得唔錯。

Jane1983 發表於 18-6-8 09:43
執好動作,自己和自己比,係快好多。但够唔够其他人游,又有好多因素。

教得好的教練/語文老師就係唔平, ...
我小朋友冇乜運動細包,最主要都是想佢領略到不要輕易放棄和只要有恆心⋯⋯這些道理

MrBeast 發表於 18-6-8 11:15
我小朋友冇乜運動細包,最主要都是想佢領略到不要輕易放棄和只要有恆心⋯⋯這些道理 ...

過程好緊要,佢有得着就不枉費。

好多人講結果,結果當然重要,但如果一覺醒來,小朋友已經大學畢業,咁 where is the fun? 即使係困難或煩厭的時候,都要提醒自己enjoy the ride。

1998Ruby1998 發表於 18-6-8 10:40
小學。據佢同媽媽,A 班成績係最好。睇過佢成績表,的確係考得唔錯。

SJPS 是冇分精英班的。

Jane1983 發表於 18-6-7 17:54
佢地讀得好的話,眼界係唔同,心會雄,唔一定甘心留港升大學。

我朋友提議我女最好讀IS..因為她是怕羞被動型,讀IS 會給她多些發展自由空間变得有自信主動D!如LS令她更加無自信受學校的校規壓力!朋友也有道理……睇下 Celine Tam 小妹妹讀 ESF...在台上咁多对眼幫住她都唔驚!如我囡有她的一半自信心真係仲開心過考到名津!

回覆 teddy210ay 的帖子

Celine變成今日的Celine前,佢爸爸帶佢免費唱過好多商場show,比佢女見場面的機會,亦試過係公園三唔識七大聲高歌練大膽。佢參加美國賽事之前,都參加過大陸d唱歌比賽的。
IS係容易d培養小朋友自信,無咁易打沉一個人。Celine家庭咁培養,佢讀local school都差不多。至多可能係唱廣東歌的分別。

MrBeast 發表於 18-6-8 11:15
我小朋友冇乜運動細包,最主要都是想佢領略到不要輕易放棄和只要有恆心⋯⋯這些道理 ...

俾錢谷左先講~~~

teddy210ay 發表於 18-6-8 13:24
我朋友提議我女最好讀IS..因為她是怕羞被動型,讀IS 會給她多些發展自由空間变得有自信主動D!如LS令她更 ...
這是一個一廂情願的想法,put a kid in an env he/she not comfy w, 結果可能是completely opposite,亦可能如你fd 所說,will never know until u try

回覆 teddy210ay 的帖子

that said. in general, is 學生是較willing to speak their mind

mcl203 發表於 18-6-8 13:55
俾錢谷左先講~~~
谷唔起 ,bright side is 堅好多
‹ 上一主題|下一主題