用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 中,英,數,普補習费多少錢?諗緊讀國際定津校! ...
go

中,英,數,普補習费多少錢?諗緊讀國際定津校!

同事嗰仔係男Jo讀小學……有請補習老師每日上門補習跟功課默書测考等……每月用過萬外補加興趣班!同事話同班同學個個都咁勁,兩夫妻又要返工,唔補唔得!唔係名津小駛唔駛要比咁貴外補呢?如讀IS只是需要外補中文及興趣班,好像每月費用差唔多咁!但學校環境氣氛完全唔同!而家唔知選國際定津小好!

teddy210ay 發表於 18-6-6 22:43
同事嗰仔係男Jo讀小學……有請補習老師每日上門補習跟功課默書测考等……每月用過萬外補加興趣班!同事話同 ...

某程度上啱。

同事嗰仔係男Jo讀小學……有請補習老師每日上門補習跟功課默書测考等……每月用過萬外補加興趣班!同事話同 ...
如果家長要求唔高, 只求可安心上番中學, 讀St Jo小學唔補習其實亦大有人在 (當然都要睇小朋友資質).

去到國際學校, 最後可能亦要"十全大補", 仲要每科貴一截

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

識一間小店老闆, 2個仔讀神津, 小學每位補習費+興趣班
佢話萬五左右.
上門私補, 唔出奇...

補習有經濟有昂貴,補唔補亦因人而異,只係大部分落左場,會變成身不由己,俾隔離感染,唔計食飯搭車,過萬唔奇吖~~~

樓主, 請問 "同事嗰仔係男Jo讀小學" 即係同事個仔在哪兒讀小學?  因為你話"唔係名津小駛唔駛要比咁貴外補呢"...咁即係唔係名津小?

回覆樓主:

我女二年級,身邊有補習嘅同學少之又少,我哋仲要係課程深,所以比例上應該唔需要補習嘅多,反而出外嘅興趣班需要用嘅錢更多。

rickdom6 發表於 18-6-7 10:43
樓主, 請問 "同事嗰仔係男Jo讀小學" 即係同事個仔在哪兒讀小學?  因為你話"唔係名津小駛唔駛要比咁貴外補呢 ...

(emoji)

章太郎 發表於 18-6-7 11:03
佢係話同事仔讀名津要咁貴,如果自己個仔唔名津洗唔洗咁貴
其實唔係讀名津小, 可能"成本"要貴過讀名津小

因為唔付出多D, 成績去唔到前列, 更加難同人競爭

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-6-7 11:19
其實唔係讀名津小, 可能"成本"要貴過讀名津小

因為唔付出多D, 成績去唔到前列, 更加難同人競爭

(emoji)

回覆樓主

朋友囝入到男神津佢直頭quit左份功自己做埋埋習老師,成本是媽媽的人收入。另外3個朋友的小朋友分別讀2間不同IS都有外補中英數,成本IS學費+補習費我估要2萬左右

章太郎 發表於 18-6-7 11:36
唔名津就要爭前面位置,其實有時我懷疑,二線校谷幾年,然後跳去宝校攞個級一,可能前途更光明,反正都係 ...
跳去寶校要肯定攞到級一之餘, 都要寄望前人唔好太差, 攪到出現 0 B1

hkpapa852 發表於 18-6-7 11:46
跳去寶校要肯定攞到級一之餘, 都要寄望前人唔好太差, 攪到出現 0 B1

(emoji)

回覆樓主:

都識人讀St Jo,邊有咁誇張

Jane1983 發表於 18-6-7 12:06
都識人讀St Jo,邊有咁誇張

有近千一粒中,又有百零一粒中,好難講既,但只計補習,我都估講大左~

原來計埋興趣班,咁都可能岩數~

其實學生要出外補習先跟得上,係未代表學校教唔掂d學生?。。咁既話名校又有咩用

fd 仔讀 ls,話每月補習$=is 學$,但最後都過唔到馬路。
另一fd 谷英小,請C補,e加b1 等好消息升中

is debenture 年年升,若是可賣番出去的,除笨有精。

the ans is obvious

jumphigh 發表於 18-6-7 12:11
佢同事要講到人人補習係好正常嘅, 咁先代表佢個仔瘋狂補習係正常㗎嘛
...

可能係啦

mcl203 發表於 18-6-7 12:14

有近千一粒中,又有百零一粒中,好難講既,但只計補習,我都 ...

咁興趣班,返名津、國際或寳校都可報可唔報,邊有得撈埋黎講。

如果係朋友傾閑計,講乜都無所謂。但若係一心收料,比佢嚇親唔敢讀就唔抵。