用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 中,英,數,普補習费多少錢?諗緊讀國際定津校! ...
樓主: teddy210ay
go

中,英,數,普補習费多少錢?諗緊讀國際定津校! [複製鏈接]

Jane1983 發表於 18-6-7 13:11
咁興趣班,返名津、國際或寳校都可報可唔報,邊有得撈埋黎講。

如果係朋友傾閑計,講乜都無所謂。但若係 ...

這個當然,但我估,可能周圍影響力比二三線小學略大,尢其是太熱愛廣結家長,互相推動効力不容忽視,甚麼專補某校,組隊專攻某些科目咁咁。話說當年P1年代,都有家長想組隊,甚麼自己學校前教師,$800一粒中,我哋負責人即推,我哋無打算補喎。當年經驗,呈分年,碓實係有家長去鬥到VA,唔打算報都去探軍情~~~

回覆 mcl203 的帖子

$800一個鐘補小一
你家負責人即推,醒目

Jane1983 發表於 18-6-7 13:33

$800一個鐘補小一

仲講到唔憂做,每週一粒中都未必肯接。我哋話,教左識飛都無錢俾~~~

補習、操卷,谷到行考公開試,係一回事。初小使咁多錢,補d咁簡單的嘢,真心唔值。

Jane1983 發表於 18-6-7 13:40

補習、操卷,谷到行考公開試,係一回事。初小使咁多錢,補d咁簡單的嘢,真心唔值。

講真既,同學周圍唔計校車食飯,每用近萬甚或過萬既真係唔少人,少部分越補越狂,鬥到去VA,一科兩補都有。但使費都係睇自己,有多有少,無須理人~~~

回覆樓主

心態問題。有些人怕蝕底,人補我補,但從來唔知自己小朋友的價值、長處、短處向邊。
有d人月月用1皮唔當係錢,但有d家庭用1蚊就少1蚊,但都要唔輸得人比人係咁補,到頭來小朋友唔受補就一場空。

點做有用,點做無謂,做父母應該判斷。錢多資源厚當然係好,但一科幾補,亦未必係最有效提升小朋友能力的方法。
做父母要有智慧,人地點做,料唔怕收,但自己應該點做,要心裏有數

回覆樓主

小學每月洗一兩萬去補真大有人在!就算幼稚園都見唔少!

rickdom6 發表於 18-6-7 10:43
樓主, 請問 "同事嗰仔係男Jo讀小學" 即係同事個仔在哪兒讀小學?  因為你話"唔係名津小駛唔駛要比咁貴外補呢 ...

同事嗰仔st jo...但我囡派了去普通津校!我也有問其他朋友同事……他們的仔女無論是名津或普通官小……加埋學興趣班都接近過萬!讀maryknoll既仲用得多錢補,平日放學去補習社外,還中英數獨立再補……佢话專D!所以我諗緊讀普通津小還是國際好,計埋每月開支……因如國際我就唔會外補英數,只補中文!

H9713325 發表於 18-6-7 12:15
其實學生要出外補習先跟得上,係未代表學校教唔掂d學生?。。咁既話名校又有咩用 ...

我细路8O年代讀喇沙,已日日去補習,又要游水勁……有外補我阿媽還要每晚幫佢操到好夜尤其是有测考,但是,升中也入唔返喇沙中……跟著就去了英國讀 boarding school ! 相反我就讀普通小學所以又無谷我,中學入了B1女校!

Jane1983 發表於 18-6-7 14:05

點做有用,點做無謂,做父母應該判斷。錢多資源厚當然係好,但一科幾補,亦未必係最有 ...

我有朋友為左自己小朋友,放學後有時中環,灣仔,跑馬地,銅鑼灣,不停滾動,呀邊個介紹果間好呀,連埋體藝,一星期跑足7天~~~

Well... those I know studying in CIS and GSIS, all attending tutor classes as well.  I guess depends on which international school as well.  

teddy210ay 發表於 18-6-7 14:17
同事嗰仔st jo...但我囡派了去普通津校!我也有問其他朋友同事……他們的仔女無論是名津或普通官小……加 ...
明白~
咁你當年有5個BAND的情況下, 入了BAND 1 女校, 都好勁喎~

我會覺得如果以洗費黎講, 可能會覺得 "官津小及中+勁外補" 及 "國際學校+只外補中文" 的支出相約, 但會唔會很多國際學校的學生都去外國讀大學, 但本地名官津中的學生好多都在本地讀大學?  如果去外國讀大學的支出大好多呀...

Jane1983 發表於 18-6-7 14:05

點做有用,點做無謂,做父母應該判斷。錢多資源厚當然係好,但一科幾補,亦未必係最有 ...
"人地點做,料唔怕收,但自己應該點做,要心裏有數" -> 呢句講得好好呀~~

Jane1983    發表於 18-6-7 17:56

mcl203 發表於 18-6-7 14:55
我有朋友為左自己小朋友,放學後有時中環,灣仔,跑馬地,銅鑼灣,不停滾動,呀邊個介紹果間好呀,連埋體 ...

呢d唔出奇,要睇幾有效。

我唔係唔贊成父母花巨款耗時間栽培小朋友,我只係唔贊成無效益的虚功。如果你名師補三科都唔够我好成績,咁覺得意義不大,不如父母自己跟。

rickdom6 發表於 18-6-7 17:30
明白~
咁你當年有5個BAND的情況下, 入了BAND 1 女校, 都好勁喎~

聽講國際學生有另一條隊排香港本地大學,我未有考究!其實如可去到北京,台灣,星加坡讀大學也唔錯,也比去英美學費平!

teddy210ay 發表於 18-6-7 17:52
聽講國際學生有另一條隊排香港本地大學,我未有考究!其實如可去到北京,台灣,星加坡讀大學也唔錯,也比 ...

佢地讀得好的話,眼界係唔同,心會雄,唔一定甘心留港升大學。

醒目開學勳章

同事嗰仔st jo...但我囡派了去普通津校!我也有問其他朋友同事……他們的仔女無論是名津或普通官小……加 ...

我地唔係名校,不過我仔都有些同學仔每日返功課班,weekend 補專科,仲有興趣班,每月計埋計埋都要7,8千。

而我地自己,每星期只上一堂普通話和一堂數,另外學游水和合唱團。一個月大約3000左右

我有個朋友個女讀普通津小,從幼稚園開始到小二冇在外面上興趣班或補習,現在小二響級度排級四以內。

rickdom6 發表於 18-6-7 17:30
明白~

部分傳統小學/中學既流失率都好勁㗎,一係先流失去國際,再大D去放洋,另一係直接放洋~~~
‹ 上一主題|下一主題