用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應否去叩門!
樓主: teddy210ay
go

應否去叩門! [複製鏈接]

teddy210ay 發表於 18-5-28 23:38
又未至於要深!基本識睇識寫繁體字已夠!讀津校也掙扎要跟功課……同事個女讀九龍塘名女校,每日放學去補 ...

請問邊間軒小呀?謝謝

hkpapa852 發表於 18-5-29 08:41
諗清楚自己想要乜?

中文的用處

而家讀國際的確教學方法不同……在LS及IS家長觀課日可看到教學模式完全不同,例如寫英文句子,LS是要求無串錯字,所以死記; IS老師是要小朋友自己拼音,拼錯串錯唔緊要!IS用STEM教學!除了中文外, IS真是不錯……可能如揾到一間專幫IS 生補中文小一課程的keep番中文程度,咁就繼續IS! 其實如直私我好鍾意坑真,老師友善校舍又靚……現是後補位,所以唔知好唔好再去叩!

kvvvcheung 發表於 18-5-29 08:48
請問邊間軒小呀?謝謝

灣仔嗰間!我睇的中醫生兩仔女讀呢間,不過已升中了,佢話佢兩仔女是被放棄嗰批,雖然每月也花好多錢外補,也不能達致精英班要求!所以她見議我唔好選軒小加上我唔係全職媽跟功課!

teddy210ay 發表於 18-5-29 09:20
而家讀國際的確教學方法不同……在LS及IS家長觀課日可看到教學模式完全不同,例如寫英文句子,LS是要求無 ...

家長心態如何?係咪可以接受到小朋友, 去到Y3/4用拼音拼到個近似但又唔啱既father/mother都受?

任何事都有兩面:

要求高可以帶來壓力, 亦可以係推動力
要求低可以令人較愉快, 但亦可能令人不思進取

點解LS咁"差", 部份LS依然咁多人爭住去讀?

最終那一種學制都係殊途同歸, 要去面對公開試, 面對壓力

至於STEM, 坦白講, 個人認為目前香港大部份學校, 以至政府所攪既STEM, 都只係Gimmick, 銀樣蠟槍頭.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-5-29 09:35
家長心態如何?係咪可以接受到小朋友, 去到Y3/4用拼音拼到個近似但又唔啱既father/mother都受?

任何事都有 ...

「至於STEM, 坦白講, 個人認為目前香港大部份學校, 以至政府所攪既STEM, 都只係Gimmick, 銀樣蠟槍頭」

Totally agree

回覆樓主

LS and IS係兩條好唔同嘅路

如果楼主真心鐘意IS教法,冇乜可能想入坑真

任何事都有 ...

其實IS去到高小,中學也不是輕鬆……而只是Y1只是用些方法培養小朋友愛上自動自覺睇書學習……拼音串錯字只是 start stage . 當然拼得多會識串及適當更正!IS 要求每星期睇4本書去school library 借然後weekend reading report,  她而家愛睇書,相反之前讀LS每天3,4份功課,放學做功課都無精神再睇其他書!其實好多父母也同我一樣掙扎……LS or IS好,各有各好處!

回覆樓主:

只可以講針無兩頭利,各有好處。家長要清楚自己想要什麼。

zebrabb 發表於 18-5-28 23:31
12網派位不會拋出去的,只係有機入到聯合國小學。
假如不幸需要叩門,也應一試。起碼試過您也不會後悔。
...
聯合國學校咪正正可以滿足樓主果3個願望囉?
近屋企,
學好中文,
國際,

回覆樓主

既然仍然心繫local school 咪試下去叩門,反正又不一定得,交張form 去試下,叩得入先再諗。

回覆樓主

試下無妨,不過拿著張IS k3成績表你預左同local 名幼比會困難好多

回覆樓主:

首先樓主要諗小朋友可否進到本地小學中文程度。坑真是中文小学,常識和數學用中文,又要學普通話,现今小一中文已很深,中文好要多睇中文書。樓主的囡只有k2中文能力,k3學的中文比k2深好多,楼主小朋友首先要進返K3的中文。而且學開英文的人,會無心機學中文因為中文比英文難學。

所有模式有佢利弊,除了樓主你想要什麼,亦要諗下IS定LS適合你小朋友。樓主你一時本地,一時轉去國際,現在又諗轉返本地,小朋友也難適應。

teddy210ay 發表於 18-5-28 22:49
我幾個朋友也放棄名國際轉番去名本地私校……因為就係怕中文水平差怕第日唔識中文難揾工!我其實無乜考究 ...

讀國際學校唔會完全唔識中文,只係中文係第二語言。唔通讀本地中文學校會唔識英文?
當然程度高低因人而異,有中文學校學生英文好好,亦有程度好差但唔會連警告字眼都睇唔明。

在選擇中我們要考慮現實因素:
1)        孩子長大是否一定留港發展。如果是,中文不但能看懂,而且一定要參加相關認可考試。否則沒法找到大型或公營機構的工作。政府機構更不用說了。
2)        IS及LS兩者將來要變換,那個較易找到學位。這是可變性的考慮。
3)        要真正了解孩子特點。如其他家長所言,IS的課程到了預科課程也不易,要寫幾千字的論文。如果孩子是被動,內向,創意不高的話,學習都會有困難。
4)        有時我們不但只看自己孩子在IS及LS兩種學制下的分別,更要看他在群體中的表現。例如她可能比較喜歡IS模式,表現也比較好,但她在校內表現相對其他同學屬於下游位置。那怎麼保證她能考上本地大學?

以上意見並不代表那種學制的優劣,只是希望樓主客觀考慮。

而家讀國際的確教學方法不同……在LS及IS家長觀課日可看到教學模式完全不同,例如寫英文句子,LS是要求無 ...

我覺得你繼續讀IS外補中文較可取
難得搵到適合小朋友的學習模式,唔好轉啦,學中文可補習,唔係為考DSE中文,只為出黎社會做野有一定既中文程度,根本唔洗學咁深

Wonderlady 發表於 18-5-29 01:09
建議你試下李陞

建議去李陞,即係即時舉手投降?~~~

任何事都有 ...

唔使IS喎,英拼中音真英小生都係咁㗎,chat緊常見~~~

chungque 發表於 18-5-29 12:18
在選擇中我們要考慮現實因素:
1)        孩子長大是否一定留港發展。如果是,中文不但能看懂,而且一定要參加相 ...

Well said

既然已係 WAIT LIST,如果心儀真光,姑且一試叩門。

mcl203 發表於 18-5-29 13:44
建議去李陞,即係即時舉手投降?~~~

朋友個仔英文好得,中文唔好,讀李陞,佢用家comments 好合適。佢弟弟今年跟住讀㖭
‹ 上一主題|下一主題