用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應否去叩門!
go

應否去叩門! [複製鏈接]

我囡是細B,見陌生人唔主動又唔講太多嘢……所以心儀私校全軍覆沒!所以K3下學期已轉去國際!讀了國際後她的性格大轉變……由被動變主動,平時唔鍾意返學變成愛返學,又會分享學到的東西及她班上的朋友, 每日都好開心……見佢讀得咁開心,如讀返傳統又怕佢唔願返學!但是如長遠來看,中文水平差……如讀國際將來考本地大學中文水平又唔達標!應否叩番原本心儀的學校呢?我地12網,學校選擇少,分分鐘抛出12網!
   6    0    0    0

我外甥一直讀國際. 成績中上.

用IB 成績, 最後 UCLA 有 unconditional offer.

teddy210ay 發表於 18-5-28 22:06
我囡是細B,見陌生人唔主動又唔講太多嘢……所以心儀私校全軍覆沒!所以K3下學期已轉去國際!讀了國際後她 ...

幾個問題,
1. 係唔係一定要讀本地大學
2. 讀國際又係唔係入唔到本地大學

首先,中文不是入本地大學先決條件,讀國際也可以用non-jupas 考本地大學,可以去各大國際學校參考實際資料。一般入國際學校的小朋友皆為中產(or above) 家庭,如果小朋友成績只可以入例如純科學(或興趣係純科學),有能力的家庭可能會選外國純科學發展得比較好的大學入讀,所以得出IS 學生入唔到本地大學的錯覺

回覆樓主

3. 叩門冇限區

你自己都知道什麼比較適合小朋友,有什麼心水津校合要求?不用limited 12 網。叩到就考慮清楚,叩唔到繼續國際

貝珠 發表於 18-5-28 22:30
3. 叩門冇限區

你自己都知道什麼比較適合小朋友,有什麼心水津校合要求?不用limited 12 網。叩到就考慮清 ...

其實叩也是12網內……因為而家每日帶佢返國際路程都遠!校車又非常早上車,所以搭唔到!

貝珠 發表於 18-5-28 22:26
幾個問題,
1. 係唔係一定要讀本地大學
2. 讀國際又係唔係入唔到本地大學

我幾個朋友也放棄名國際轉番去名本地私校……因為就係怕中文水平差怕第日唔識中文難揾工!我其實無乜考究……我做外資公司,除了要識講普通話外,都唔需要睇中文字!但是,唔識睇中文字就連日常用的字,街上基本警告字眼也唔識就唔得!

teddy210ay 發表於 18-5-28 22:49
我幾個朋友也放棄名國際轉番去名本地私校……因為就係怕中文水平差怕第日唔識中文難揾工!我其實無乜考究 ...

咁其實你係介意中文程度,並非介意本地或是外國大學。要清楚你自己想要什麼先,如果你的priority 係中文,咁一係入think, creative , victoria, ISF 呢類學校,否則,讀津校(providing that 私補不是選擇)。那麼讀津校,你小朋友又是否可以跟上津校中文要求(爸爸是外國人,自己要上班)?

回覆樓主

如果你priority 係中文,津校中文夠深,正合你意,問題已經解決了

回覆樓主

首先要知道, 學中文一定比英文困難, 無論津校/私校/直資, 都應該辛苦的

如果很想學中文, 又打算遲早出國留學的, 不妨讀LS, 成績不重要, 但求學下中文, 初中就去外國, 既無升學壓力, 又可學中文

但其實你已行了IS, 不妨行埋去吧, 很多大行, 其實不太care中文能力, 識講便ok, 工作機遇因人而異, 做父母的管不了太多

回覆樓主

12網派位不會拋出去的,只係有機入到聯合國小學。
假如不幸需要叩門,也應一試。起碼試過您也不會後悔。

貝珠 發表於 18-5-28 22:59
如果你priority 係中文,津校中文夠深,正合你意,問題已經解決了

又未至於要深!基本識睇識寫繁體字已夠!讀津校也掙扎要跟功課……同事個女讀九龍塘名女校,每日放學去補習社做功課等,如考試默書期留補習社時間仲長!晚上食飯後又趕著去睡,夜瞓第二日又起唔到床返學!所以真係好少親子時間!屋企人提議我囡最好讀番本地學校,但是我又唔想囡和我都咁大壓力去跟課程!聽聞讀津校軒小……無90分以上也被老師問話或isolate你個小朋友,老師只會集中培育精英班,其他學生全放棄!

teddy210ay 發表於 18-5-28 22:49
我幾個朋友也放棄名國際轉番去名本地私校……因為就係怕中文水平差怕第日唔識中文難揾工!我其實無乜考究 ...

問題一家有解決方法,只要你肯面對。複習如經濟問題,積極用QE 就解決到。你知你怕中文差,咪補囉。有人講某間補中文的學校有好多IS 學生去上堂的。

valentinored 發表於 18-5-28 23:30
首先要知道, 學中文一定比英文困難, 無論津校/私校/直資, 都應該辛苦的

如果很想學中文, 又打算遲早出國留 ...

都係有咁嘅打算!但是由輕鬆愉快環境學習轉返去校規嚴謹的學校情緒上又要再識應……我同囡講返以前的幼稚園上課好唔好,佢立刻回應 No!

星星的後裔 發表於 18-5-28 23:48
問題一家有解決方法,只要你肯面對。複習如經濟問題,積極用QE 就解決到。你知你怕中文差,咪補囉。有人講 ...

請問邊問補中文好?

teddy210ay 發表於 18-5-28 22:06
我囡是細B,見陌生人唔主動又唔講太多嘢……所以心儀私校全軍覆沒!所以K3下學期已轉去國際!讀了國際後她 ...

吓,咁都要考慮番轉頭?阿囡唔適應咁又點算?

回覆樓主

大部分國際學校中文晤得,你都唔係現正才知道啦,咁當初就唔好轉,繼續大抽獎算啦。

回覆樓主

最怕d家長根本唔知自己想點

貝珠 發表於 18-5-28 23:55
大部分國際學校中文晤得,你都唔係現正才知道啦,咁當初就唔好轉,繼續大抽獎算啦。
...

所以而家小一前要决擇囉!就係咁簡單!

回覆樓主

建議你試下李陞

teddy210ay 發表於 18-5-29 00:03
所以而家小一前要决擇囉!就係咁簡單!

諗清楚自己想要乜?

中文的用處

1. 日常生活
2. 中文係工作環境上現在的確唔係太有用, 但隨著中資機構在港越來越多, 重要性亦會提高
3. 中文唔得, 日後想做醫生或做投考高級公務員 (如AO), 會較困難

如果以上都唔係仔既concern, 一心只想小朋友日後唔留係香港, 基本上可以完全唔理中文

LS既辛苦程度, 和國際學生既輕鬆/開心程度, 其實經常被人誇大了, 尤其係小朋友就讀國際學校既家長

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題