用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2X 定 3X
go

2X 定 3X [複製鏈接]

如果成績麻麻,係咪唔應該選3X? 係咪會好吃力?還是3X,有多一科後備,到時升大學取兩科較好成績的分數。

另外阿仔想選中國文學,但如果選這科,學校的套餐係要修3X.

其實佢中文科成績麻麻,佢鍾意看書同作文,就話要選中國文學。其實這科難取高分嗎?

4    0    0    0

視乎CORE 成績同埋想讀既大學科睇BEST 5 定係 4C2X(如果CORE成績不太好, 想讀既科係計BEST 5, 三科elective 就會變得好有用)
CORE本身仲好過elective 的話 就兩科已經好夠

回覆樓主

佢科科成績都麻麻。

佢鍾意文科多D,因為佢自己都未知將來讀咩,做咩。我諗選一科理科到時選科多D選擇。
三科理科哪科較容易啦?

有得揀都係3x穩陣啲,真係讀唔到囉,到時先drop。

中國文學科要背要做分析和比較,作文同中文科作文有啲唔同,需要從創作角度出發,比較天馬行空。

大學升學制度,完全睇分數,我女中同當年中國文學取*,平時文筆也很好,經常寫影評視評體育評論投稿,但因總分唔夠,只能讀副學士,後尾先駁入大學。

所以,暫時來講,我選科都會係能力排第一,興趣成日變就排第二。

唔係人人都有能力讀倒3X,如果成績本身已經麻麻地,讀3X會相當吃力,分分鐘攪到科科都唔夠時間,不如集中火力選2X好過。

可以揀3x 先, 因為要讀番一段時間 你才知道自己哪科會arm 讀, 通常中四下學期已可drop科。我見過讀到書人 , 最後去考des 考少一科 selective ,考6科 有36分

Lovelymame 發表於 18-5-13 08:19
佢科科成績都麻麻。

佢鍾意文科多D,因為佢自己都未知將來讀咩,做咩。我諗選一科理科到時選科多D選擇。

囡: 視乎能力, 物理的話理解力同計數係非常非常重要, 背野渣都冇問題化學就個人認為係syllabus 最多(6x課) 亦係最百搭要識計數但冇物理咁demanding, 某啲課要明, 其他有啲要記要背
(如理解力吾得但背誦能力記憶能力非凡 DSE程度尚可應付)
生物: 背同記多, 計數就冇麥, 好多實驗果啲要明
如果本身CORE同ELECTIVE成績都麻麻的話兩科會好啲 但如果CORE麻麻ELECTIVE幾好既就3X冇問題(好似佢咁喎-.-)
但如果本身較難明白科學既一啲原理, 簡理科都比較吃力 見吾少文科材料既人走去到理科 跟住怨......

當然係 3X,到時候真係讀唔掂先 drop,有退路。

讀中國文學,中文好係門檻,但係唔代表會高分,一樣可以有人攞 2。

個人經歷:堅持唔 drop,最後果科最高分。

回覆 lyc_hkelf 的帖子

聽完你分析..我真的很開心.因為阿囡係選科表前講左幾句說話..就是.我背野好差,選CHEM好無信心.佢最後填左物理,因為佢補緊數學.成績比班中數霸低少少.近次物理測驗是三班同一老師教既第一名.我專重佢既決定.亦有左定心丸..

Lovelymame 發表於 18-5-13 00:02
如果成績麻麻,係咪唔應該選3X? 係咪會好吃力?還是3X,有多一科後備,到時升大學取兩科較好成績的分數。

...

在決定2X3X前,先估計亞仔的定位,按學校畢業生往績及亞仔初中成績,可入讀5大,其他資助大學,還是自資大學、副學士。

如果是8大,建議選3X,大學收生要求已傾向3322+33。選2X再加上無強項選修科,祇選2X實在太冒險,無路可退。如果是自資大學、副學士,可選2X而強攻4C

是否選1科理科也一樣。如果目標不在5大,加權變得影响不大,要文科人硬選1科理科,結果可能是在中五drop科。

選中國文學也太冒險,初中未修讀過,中文科也不是太標青為何作此決定?選了中國文學會否局限了選其他科的機會?中國文學DSE成級績整體上不差,但你要知道亞仔學校DSE往績。亞仔學校有開2X3X,估計是B1B/C英中,中國文學科對英中未必有優勢。

既然沒有頭緒,不如了解亞仔學校有甚麼選修科是較強的。

全屬個人意見而已。

...
如果整體成績麻麻,真係無必要揀3X,到不如將啲時候花係主科度。

LingChiBaBa 發表於 18-5-14 13:38
在決定2X定3X前,先估計亞仔的定位,按學校畢業生往績及亞仔初中成績,可入讀5大,其他資助大學,還是自資 ...

阿仔係B2B學校,成績中下

我問過學校成績如何,佢話不便透露,除非叫小朋友自己問老師。但阿仔一定唔會問啦!

October. 發表於 18-5-13 10:46
大學升學制度,完全睇分數,我女中同當年中國文學取*,平時文筆也很好,經常寫影評視評體育評論投稿,但因總 ...

阿仔對中國文學係有興趣,他說他喜歡寫作和看書。
但佢中文科的成績係差幾分才及格。老師話因為佢温習課文不夠。作文冇跟比分的制度來作,所以也不高分。但係有D天馬行空。
所以都不知道他是否真的適合。

LingChiBaBa 發表於 18-5-14 13:38
在決定2X定3X前,先估計亞仔的定位,按學校畢業生往績及亞仔初中成績,可入讀5大,其他資助大學,還是自資 ...
有部份Band 2A-2B 中學都有開 2X及3X. 若Band 2直資多數會有3X.

Lovelymame 發表於 18-5-14 23:20
阿仔對中國文學係有興趣,他說他喜歡寫作和看書。
但佢中文科的成績係差幾分才及格。老師話因為佢温習課文 ...

中意寫作和看書照計幾適合讀文科,但成績要好就需要各方面配合先得,讀書...讀書...係要下點功夫係書本,起碼基本知識分攞咗,其它題先靠自己才能去發揮。

我仔初中,我睇過下佢本中文書及校本,發覺依家中文課文所選用既文言文及詩詞,真係篇篇佳作,意境幽遠、詞譟華麗,我睇到都好有感覺,好既文章感染力和吸引力好強,我仔都話喜歡中國文學,但佢唔中意睇書,點讀文學?

你依家咁情況,4 CORE 可能都需要花時間努力,可選3X先,試讀一年或半年,睇下能力及興趣適合邊科,到中四尾或中五再drop.

洋蔥頭媽咪 發表於 18-5-15 07:53
有部份Band 2A-2B 中學都有開 2X及3X. 若Band 2直資多數會有3X.

我都係按樓主開始時D資料估喳。成績麻麻但學校俾佢揀3X,所以估係Band1學校。

Lovelymame 發表於 18-5-14 23:12
阿仔係B2B學校,成績中下

我問過學校成績如何,佢話不便透露,除非叫小朋友自己問老師。但阿仔一定 ...

咁情況我覺得亞仔應該揀中國文學(3X),既然佢想讀,咪俾佢決定。因為無偏好,另外2科一理一商。

學校唔透露成績,可能4C唔理想,所以更加要集中搞好4C,升中五前決定drop1科。

...

今年有朋友的B1B仔考DSE,佢絕對是文科人,目標是法律學院。但佢亞媽無端端幫佢選咗科chemistry ,而且亞仔仔的core Maths都幾弱,估計呢兩科最多攞4。但其他科Eng, Eng Lit, History, LS, Chin摘星絕對冇難度。

當初佢亞媽無逼亞仔揀一科理科,由得佢讀晒文科,可能core Maths 成績會更好。

LingChiBaBa 發表於 18-5-15 10:31
咁情況我覺得亞仔應該揀中國文學(3X),既然佢想讀,咪俾佢決定。因為無偏好,另外2科一理一商。

學校唔透 ...

中國文學係同經濟同一班,而且係3X班,經濟係咪好多人選?我仔成績麻麻地,驚唔夠揀經濟的人爭。

‹ 上一主題|下一主題