用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 2013年11月細B, 應否選擇repeat K2做大B?
go

2013年11月細B, 應否選擇repeat K2做大B?

小女學術上問題不大, 係認字差D, 最大問題係矮小(全班最矮), 超級緊張同無信心, 開始識自卑, 我地同老師講考慮重讀k2, 老師覺得無必要, 我覺得可能做大B佢信心會大D, 基礎會好D.大家意見如何?

michek1117 發表於 18-5-11 22:36
小女學術上問題不大, 係認字差D, 最大問題係矮小(全班最矮), 超級緊張同無信心, 開始識自卑, 我地同老師講 ...

老師覺得沒必要咁可能真的不用重讀。因為若不是學業追不上,真是沒理由要重讀的,重讀更令佢無自信,除非去另一間讀,試想眼見其他同學仔讀緊K3,自己仲讀緊K2,更無面喇。認字問題,家長努力些,日子有功,會進步的。

回覆樓主:

每sat sun 帶佢出去同同齡小朋友玩,或約佢啲同學仔出去玩,見到佢被蝦就教佢點回應人,唔好晒左一年去repeat 幼稚園,希望幫到你,我囡都係細b, 之前成日被人蝦

Deleted

回覆樓主

好老實說,我女都同你一樣情況,我女學校都話無問題,我直頭帶左佢去健康院做評估。話佢同齡無差異,但我仍然比佢轉校repeat k2,唔想咁快升k3,成舊飯咁就讀小學。

我覺得個心態咪當佢讀返n班個一年咁,玩多年讀多年,有返多點自信

Leeleelau 發表於 18-6-7 17:46
好老實說,我女都同你一樣情況,我女學校都話無問題,我直頭帶左佢去健康院做評估。話佢同齡無差異,但我仍 ...

x2

你是想小一大抽獎定考私, 津? 無信心會影響成績。佢仲有無飲奶? 朋1圈中小朋友有飲奶較無飲奶高。

無自信可以試吓通過見人,學習, 甚至心理學中的遊戲治療去改善。家人點教佢同仍溝通都影響佢自我形象。

....

momo_cheung 發表於 18-7-20 13:23
我覺得你先係最了解女兒的發展同真實感受,老師意見可參考但不一定跟隨。 ...
絕對同意. 老師一個人睇咁多個學生, D 評估未必個個咁精準. 當然大路野唔會偏差太大. 但始終自己會最清楚自己小朋友的情況, 尤其去到K2, 應該都睇得出自己小朋友同人地既分別.

當然, 可以再詳細問下老師小朋友係學校各方面的表現如何, 在班上屬於中, 中上或中下等等. 自己又可以係屋企TEST 下自己小朋友係學術方面係咪真係跟得到. 學校通常係評估之前會幫佢地溫下書先, 但如果小朋友未真正掌握個概念, 之後又無重覆溫習, 其實好快又唔記得. 所以唔好盡信學校評估, 自己都可以試下係屋企自行評估一下。再加上, 大家的要求可能唔同. 老師眼中的跟得上, 可能只是緊緊跟得上而已, 同父母心目中期望的水平可能有一段距離.

回覆樓主:

老師實話無必要, 因為麻煩
如果自信心低
會試轉校讀k2
自信心緊要, 見好多細b都做超大b