用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 羅氏基金中學2018-19交流區
樓主: ahjoechan
go

羅氏基金中學2018-19交流區   [複製鏈接]

其實上課會否用字典?

回覆 wawa 的帖子

今天已收到書單,學費直接付款通知書,明年加一百元學費(每月),還有很多通吿,水運會每人也要參加等...但還未知那一個社。
校服公司有四間,想問曾小姐,那一間比較好?

wawa 發表於 18-6-29 21:39
其實上課會否用字典?

好難講,每班唔同架

wawa 發表於 18-6-30 19:09
回覆 wawa 的帖子

今天已收到書單,學費直接付款通知書,明年加一百元學費(每月),還有很多通吿,水運會 ...

除添記外,買過其餘3間,豐昌順質地厚同最好,夏天裙厚到我女頂唔順每次濕到透返嚟,跟住係維多利亞買多條,質地明顯薄,質素明顯冇豐咁好,勝在薄,佢好鍾意,第二年諗住買多兩條替換,因為實在太大汗,點知搬咗去彩虹唔就腳,結果去天寶買,呢間唔憂做咁,冇乜態度可言,估唔到條裙仲可更薄,室內都可以透到條底裙咩款
唔嫌厚就建議豐買,我除條夏季裙外,全部豐買,豐條冬季女仔蝴蝶呔就咁扣鈕,其他要自己打
件大地牌校褸一定要買,絨褸同長袖pe衫就個人喜歡

^曾小姐^ 發表於 18-6-30 19:47

除添記外,買過其餘3間,豐昌順質地厚同最好,夏天裙厚到 ...
之前見有金x,為何無了?女學校用金x,之後改了豐就的色麻麻地。其實金是最好

回覆樓主

請問如何知自己是乜顏色社來買體育服?我仔話唔知。

ahjoechan 發表於 18-6-30 21:32
請問如何知自己是乜顏色社來買體育服?我仔話唔知。
可能7/7返學才知道,今次封信亦沒有說明!唔會考完PS1才知道?

wawa 發表於 18-6-30 20:33
之前見有金x,為何無了?女學校用金x,之後改了豐就的色麻麻地。其實金是最好 ...

咁應該金冇投標

大家好! 想問問已收到餐單, 但我見小食部都有飯賣,是不是在F1要在課室吃所以要訂飯.謝謝!

FANNY66 發表於 18-7-5 10:40
大家好! 想問問已收到餐單, 但我見小食部都有飯賣,是不是在F1要在課室吃所以要訂飯.謝謝! ...
所有學生都會有飯單,所有學生亦都唔可以係課室食飯,全部人一定要到Canteen/陰雨操場/花園食,小食部d飯只係俾人多一個選擇,你可以選擇唔訂飯,到飯堂買任何嘢食,但一到lunch time都幾多人擁到小食部買嘢

回覆 ^曾小姐^ 的帖子

謝謝回覆

wawa 發表於 18-5-24 22:51
知不知道,12-13/7要不要回校註冊?

學校寄左信黎,17/7 考試果日先交,我地12/13號唔駛注冊了

struggle 發表於 18-6-29 02:08
書單有"現代漢語詞典 (簡體版) 第七版"! 唔通要學簡體字???

其實漢語詞典,陸小有家長問中學中文老師為何是簡體字典,老師回覆是想學生多學簡體字,而且字典內同時有繁體字。字典放在學校locker,平時上堂用。
我們陸小家長部份會在書展買,亦有部份用其他字典。

^曾小姐^ 發表於 18-7-5 12:09
所有學生都會有飯單,所有學生亦都唔可以係課室食飯,全部人一定要到Canteen/陰雨操場/花園食,小食部d飯只係 ...

我仔話要自己帶飯,不過個餐單睇落唔錯,食落唔知得唔得呢!

回覆樓主:

今年我們四班陸小升羅氏有109人,平時我們四班各自有Whatsapp group,但今年升羅氏就四班group左一個群組。
中一銜接我們小朋友上年12月便開始上,Quiz完便要快手快腳做功課。聽聞中學的飯商的飯超難吃,但我們大部份都會先訂一個月看看情況再決定是否續訂。

roccolamar 發表於 18-7-7 00:22
今年我們四班陸小升羅氏有109人,平時我們四班各自有Whatsapp group,但今年升羅氏就四班group左一個群組。 ...
可告知怎樣加入升中一Whatsapp group嗎?

deberra 發表於 18-7-7 00:15
我仔話要自己帶飯,不過個餐單睇落唔錯,食落唔知得唔得呢!

其實每間飯商都難吃,因要健康,冇乜味可言,加上又有倒汗水,更加難食,我女之後帶飯或在飯堂買,可叫佢試下個九月先再決定,天氣太熱,帶飯又驚焗臭,唔帶又怕佢淨食燒賣就一餐

^曾小姐^ 發表於 18-7-7 07:02
其實每間飯商都難吃,因要健康,冇乜味可言,加上又有倒汗水,更加難食,我女之後帶飯或在飯堂買,可叫佢 ...

其實陸小的午餐商六年來換了3個,這幾年都OK,唔太難食我自己都食過。最受學生歡迎的是鼓油王雞脾飯,隻雞脾又大隻又入味,唔知羅氏的午飯商如何,沒有工人又要返工無人送飯,都要試一個月再決定是否在小賣部買撈麵食

DCKC 發表於 18-7-7 03:24
可告知怎樣加入升中一Whatsapp group嗎?

應該等分班後會拆分每班的家長群組,現在的群組大部份家長互相認識,正分享大家小朋友的秘密,發現小朋友whatsapp群組講什麼等等。
陸小是分愛敬勤誠四班,上中學後是以五大恒星分班,沒有精英班每班水準差不多。
陸小小一游水都要考核,達六年級標準便不用再考,我想羅氏也差不多,中一入學游水要考核,要自己出外學習。

回覆樓主:

好多謝前輩們校服飯啇同書本意見!
‹ 上一主題|下一主題