用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 由local 名校轉IS
go

由local 名校轉IS  

小女現時是一年級,在傳統私立名校讀小一,但老實說,學校功課默書唔多,但因為都考深,為了升班,當然有課外操練,加補習,返埋全日要玩真是很少時間,加上我都覺得佢吃力。

所以令我們有了轉IS的念頭,為首考慮當然是financial burden, 小女有細佬,我們年薪100萬多些,我知道呢個數唔多,但我們家庭無供樓負擔,退休會有一舊夠用的公積金,唔計那些annual capital levy。or debenture, is 同而家學費加補習應差2000-3000一個月。

細佬未想,但因為大囡性格比較自由,要學習方法有趣才引起到佢學習動機,但當然她現在會讀,但學習動機唔強,因為她覺得生活好悶。

我們看了幾間學校:
Esf (最難)
NAIS at LAM Tin
Think international
Kellet school
Shrewsbury

小女因讀英文小學,所以應應乎到is. 有經驗的家長,可以俾意見嗎?

lav2011 發表於 18-5-5 00:04
小女現時是一年級,在傳統私立名校讀小一,但老實說,學校功課默書唔多,但因為都考深,為了升班,當然有課 ...

最近多了新校,要轉不難,但經濟是一個考慮,要計埋細佬仲有校車到中學,total可能要40萬一年。

964000 發表於 18-5-5 01:14
最近多了新校,要轉不難,但經濟是一個考慮,要計埋細佬仲有校車到中學,total可能要40萬一年。
...

其實esf相對比其他學校平些?
同埋,除了學費還有什麼雜費?

lav2011 發表於 18-5-5 01:15

ESF小學10萬,中學12-13萬一年
算平少少,不過都年年加。

lav2011 發表於 18-5-5 01:15

通常冇乜雜費,係校車飯錢,活動

964000 發表於 18-5-5 01:20
ESF小學10萬,中學12-13萬一年
算平少少,不過都年年加。

感謝

Kellett waiting list超長,依家報好可能等到你小朋友中學先有位…除非你考慮買debenture排快隊,否則建議你慳番筆報名費。

另外,供得個女入IS真係要預咗供埋個細嘅…第時佢哋一定會比較,先唔講兩條path長遠升學就業嘅分別,淨係睇IS假期多啲功課少啲,讀LS嗰個唔妒忌都幾難。

樓主,你話『唔計那些annual capital levy。or debenture, is 同而家學費加補習應差2000-3000一個月』… annual capital levy 千祈唔好ignore啊!一開始計budget篩選學校時就要睇,因為annual capital levy隨時係學費嘅20%以上

小女現時是一年級,在傳統私立名校讀小一,但老實說,學校功課默書唔多,但因為都考深,為了升班,當然有課 ...

ESF 看你住什麼地區,九龍新界如沒有priority 其實不用想。Kellett 則更不用說。
學費每年預加8%,如果你人工也一樣加,還好。當然你可節衣缩食,但我还是認為很“纹”。一個一個月起碼1.5万(好基本,以ESF計)其他学校唔止。當然明白你对你学校的感觉,或者你可以想一下直資学校,有部份的課程很好。

回覆樓主:

樓主不妨先申請, 你列出的Shrewsbury最新, 可能較易。 我唔知其他家長年薪多少, 如你家庭收入過百萬, 不用供樓又已另有退休金, 如果係我就供倆個都ok, 當然其他洗費要調整

可考慮埋FIS

如果你可以負擔到shrewbury 這些新校,建議你可以試下hkis , 不過是US curriculum.

回覆樓主

有朋友家庭收入70萬都可以比小朋友讀國際學校,不過只有一個小朋友

你小朋友即係嚟緊想插班year 3, 新校應該容易,即第一年收year 3嗰啲,如Shrewsbury,fis,malvern, Stamford

Esf如果港島區都有機會,kellett waiting list好長應該唔使諗,nord anglia都好多人爭

另外冇直升中學嗰啲機會又大啲,如anfield, Kingston, spis, nis

抺茶雪糕 發表於 18-5-5 09:27
有朋友家庭收入70萬都可以比小朋友讀國際學校,不過只有一個小朋友

你小朋友即係嚟緊想插班year 3, 新校應 ...

新校間間廿萬一年,又冇Track record, 有些還在商場,小心選擇。另而家IS kinder and primary 愈來愈多,將來好的IS 中學想入會很大競爭,選中學考慮不同,一定會看成績和uni placement, 新校吸引力一般。

抺茶雪糕 發表於 18-5-5 09:27

你小朋友即係嚟緊想插班year 3, 新校應 ...

Esf prefer港島quarry bay

其實我不是不滿意現時學校,阿囡的英文係improve a lot,但老實說真的不是每個小朋友都合適traditional school。所以真係

Thanks for recommendation for FIS. I just know it.

回覆樓主

我會prefer有中學

回覆 lav2011 的帖子

ESF QBS 要排幾耐?

CherylChloe 發表於 18-5-5 10:15
回覆 lav2011 的帖子

ESF QBS 要排幾耐?

QBS 近年都排好幾年

FIS TKO international stream 我記得係每級只會有兩班,2018年已收reception 至year 2每級兩班。我理解係2019年起開嘅新班都係俾原校升上(e.g. 2019年開兩班year 3俾今年班year 2升上去),有人走先會有位插班。所以新校易插班嘅Windfall應該只會在今年出現。

利申:非FIS家長,只係報咗去過info session,有錯請指正。