用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 是時候放手讓小孩有一個愉快的童年了
樓主: 晞晞爸b
go

是時候放手讓小孩有一個愉快的童年了   [複製鏈接]

akys 發表於 18-5-4 21:24
最大嘅問題是你樣樣都想要,而最辛苦嘅就係想插班。插班須要成績好好,唯有苦讀考試範圍,這樣會打亂培育節 ...
ummm, 打算插班其實壓力好大。樣樣要keep到齊齊整整,成績又要科科靚靚,課外活動要丰丰富富,好好睇睇。曾經都打算過,最終放棄。

回覆樓主

其實點先為之唔適合要轉,考得好係考試機器,考第尾就要轉,但其實小一只是他們的適應期,轉來轉去,其實小朋友都好慘。

Felix223 發表於 18-5-4 21:14
晞晞爸爸,其實你個仔情況上了中文小學,英文稍為停滯係正常,我朋友仔當年讀York 幼稚園,上了高主教小學 ...

現今香港社會,我覺得父母要求細路英文鬼鬼地,lak lak聲,係虛榮多於實際需要。

打算移民者除外。

反而我覺得呢位爸爸因為功課多咗,補習多咗。仔仔少咗時間睇英文書和英文節目電影出事。
所以,時間分配都好重要。如果找到一間功課少又語境好學校當然理想啦。

我係呢位爸爸就帶仔仔插SMC, 去軒小咪又填鴨…將來入QC 更谷更深更補習。

你再細心思考一下想要名氣,還是要仔仔和家人舒服地完成學業?

siden 發表於 18-5-4 23:28
現今香港社會,我覺得父母要求細路英文鬼鬼地,lak lak聲,係虛榮多於實際需要。

打算移民者除外。
移民都唔洗有移民班上~

回覆樓主:

晞晞爸b,我衷心多謝你說出了許多家長難以啟齒的感受。我認得你是從我仔和你仔叩門成功的時候開始。當時的我和先生商量爭扎了一段時間忍痛地放棄了學位而選了直資。我心一直不能放下因有細跟尾,又想人人都係咁讀,我又何必為了津小缺乏的語境而介懷呢? 讀津小唔洗錢又唔洗為個細既煩,一切似乎是必然的事。縱使我們的執著令我們選擇了直資,我當時真的替你及你仔感到十分高興。我十分支持你因我有着跟你一樣的感受。學術上我冇谷我仔但我仍希望替他插「再好D」又近屋企的心儀一線津小,足足申請了3次。第一次自行唔得就叩門,叩門小一2ndin完唔得,今年計劃插小二,樣樣都通過哂我們竟然又忍痛地放棄機會。我先生話你攪咁多做乜,早知唔好申請。我其實申請得3次即證明我好想阿仔入到,唔洗錢,成绩好,益細既,冇理由要放棄,放棄個刻真的心如刀割。直至見到你個post, 點醒左我希望阿仔入一線津小的夢。學校講明你地入得黎就要......,噢,催谷他保持頭几十個名次?我做到嗎?他做到嗎? 我仔說我會努力,我唔想父母花那麼多麽錢,我會盡力守規矩,我願意媽媽協助我讀書叻D,不過我唔想你迫我次次攞100分......托賴,我從來須催谷他讀書,做功课,佢成績都ok由於他十分愛學習,閱讀,語言底子打得好。如我用心良苦,推佢去做考試的工具,為細舖路的工具而令佢失去學習興趣,那豈不是得不償失? 經你一提,我又醒了一次,真的每位家長體驗都非常寶貴,讓家長對自己及小孩了解更多!

Deleted
存感恩的心

樓主唔使太緊張,我小朋友讀緊間3考3測的私小,6年來都係自己跟無補習,今年一樣無穿無爛畢業;小朋友留系自己身邊時間唔會好多,如果有時間 cut 左 d 不必要的功課班,自己跟返,小朋友最好的導師從來都係父母。

回覆樓主:

其實唔啱讀咪轉囉~冇必要blame 傳統學校填鴨。。。其實点解啲家長要小朋友補習?根本就係跟唔上又要死谷, 個個有補習嘅就講到全人類都補咁,其實程度跟到根本就做嘢快靚正, 傳統ㄧ樣好happy. 根基又紮實, 同ㄧ學校, 有人在學校已完成功課, 默書唔需要温,有人晚晚開夜車, 何必呢?揀啱程度就ok. 我唔覺同傳統有咩关係! 壓力好多時來自家長, 咁你次次要第ㄧ就緊係唔happy 啦!唔需要谷中上游就最啱!

BABA124 發表於 18-5-5 01:39
其實唔啱讀咪轉囉~冇必要blame 傳統學校填鴨。。。其實点解啲家長要小朋友補習?根本就係跟唔上又要死谷,  ...
对!啱程度真係唔洗谷唔洗補,功課早早做完,默書係禁易就温完……

晞晞爸b 發表於 18-5-5 00:43
謝謝回覆的家長們

其實我從來沒有expect要小孩英文鬼鬼地lak  lak聲,不懂為何會有家長會有這樣的理解?也 ...

楼主,今日-切局面都源自你無深思熟慮同-d莫名其妙既想法。
1. 人生每日充满選擇,每个選擇都有代价~大前題你為細路唔诜再考学校而選津校,就要自己去承担番後果(多測考默功課,英文水平),自己去補呢方面不足。選前無衡量过得失而選嗎?

3,4.更是奇怪想法。重申地区一線津小升band1係唔止30%,你禁講顯示你对—切真係唔瞭解……又考再次小-,又-心諗住叩入左果区津校先啦,然後再叩入—線津小然後再叩入名津?天啊~……原兇咪係你?年紀小小到底要叩幾多间学校轉幾多间学校?如果英文同愉快学习/童年係你1st priority ,當初唔会有呢-切決定同行动。你自己+五+六唔知想点把持不定中旨,就唔好推落制度同傳統学校上,因為係你自己既選擇,無人逼你叩门的,而家先講快樂童年多多錢買唔番,禁當初入左直资就無而家-切既可惜。希望今次轉校係經你“深思熟慮”既最後一次。

MrBeast    發表於 18-5-5 09:24

回覆樓主:

其實係家長心態多於現實環境做成. 吾係真正睇化, 去到直資ㄧ樣同人拼成績(emoji)

晞晞爸b 發表於 18-5-4 19:07
謝謝這麼多家長們的意見及回覆

傳統小學有好的一面

可能我個人冇乜大志。。。如果小朋友話比我知老師未教唔駛考和温,我會諗:天啊!他上堂果然有留心聽課,知道老師講咩呢! 跟住就會比佢休息ㄧ下,自己做自己想做的。。

pbhe 發表於 18-5-5 00:17
晞晞爸b,我衷心多謝你說出了許多家長難以啟齒的感受。我認得你是從我仔和你仔叩門成功的時候開始。當時的 ...
the agony of choice

難以啟齒, really?

sorry i cant be more sympathetic

MrBeast 發表於 18-5-5 09:32
the agony of choice

難以啟齒, really?
楼主太睇唔清前路……若然升中已嚇親佢,我可以过來人身份早d預告考DSE大学绝对既“不快樂”、“為考試而讀書”、真正“一分都不能少”~到時唔係要爭取做全校30%, 而係全港既18%?(大概是吧~)怎样選校,最終殊途同歸(除非出国讀)。就算考GCE/IB, 用non-jupas入亦競爭烈~

晞晞爸b 發表於 18-5-4 19:07
謝謝這麼多家長們的意見及回覆

傳統小學有好的一面

原來你有信仰...

華人有句: 兒孫自有兒孫福, 耶教信, 天父對各人有不同的計劃.

可以做的都做了, 就看天上老細的安排.

我細路應跟你仔同年考小, 你經歷的我都經歷了, 你帖內提到的學校, 我也有一點認識...

願你想好, 並堅持, 祝好!

cmchang0927 發表於 18-5-5 08:42
可能我個人冇乜大志。。。如果小朋友話比我知老師未教唔駛考和温,我會諗:天啊!他上堂果然有留心聽課,知 ...

一樣

回覆樓主

樓主,謝謝你的分享!的確每個家庭情況,價值觀都不一樣,每人有自己的選擇和際遇。我家小孩今年也要面對考小一和選校的關口,你的分享給我多一個角度去看這件事情。

人生就是這樣,無話絕對的,你們能夠有選擇已經好幸福,而且仔仔好乖,衷心祝福你們找到最合適的道路!

回覆樓主

其實我覺得樓主讀乜野學校都唔緊要,佢喜歡英文好嘅學校佢想轉,係冇問題。但係係呢個時候轉嘅學校,又要開心,又要唔谷,又要英文好,又要有中學;除咗港同之外,其實中學成績至多都係Band one尾,大部分只係band2頭。學楼上Yanimami話齋,上到中學又要爭上大學,咁樓主上到中學會唔會又擔心佢間中學成績考大學唔夠其他人fight?

如果楼主覺得冇問題就得。如果佢過唔到呢個心理關口,去邊都唔會開心。

Yanamami 發表於 18-5-5 07:39
楼主,今日-切局面都源自你無深思熟慮同-d莫名其妙既想法。
1. 人生每日充满選擇,每个選擇都有代价~大 ...

Can’t agree more! 實在唔少人永遠將失敗嘅原因歸咎於外在因素。

為何樓主認爲要有好成績,就一定冇快樂嘅童年?究竟樓主有冇喺囝仔自細培養佢擁有各式各樣嘅學習條件去面對學業,定只係諗住簡簡單單去搵一間名校,然後再加上補習去追趕成績?

BTW,皇仁得16個聯系位俾兩軒、愛官,三閒學校去分,入到其中一間軒小對升上皇仁亦唔係有好大嘅優勢。

‹ 上一主題|下一主題