用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 是時候放手讓小孩有一個愉快的童年了
go

是時候放手讓小孩有一個愉快的童年了   [複製鏈接]

Deleted Thank you 版主
   8    0    0    0
存感恩的心

deleted
存感恩的心

回覆樓主:

所以選合適學校好重要, 平衡各方面, 如活動, 功課量, 學習效果, 小朋友自己時間, 新派直資較可取。

但上到中學, 一定是講求成績。

所以我當年幫個女揀真道,當年不少家長都覺得我作為教師,點解揀間冇業績的學校。

看到自己小朋友快樂地上學,我慶幸自己冇揀錯。

晞晞爸b 發表於 18-5-4 11:55
曾幾何時
我們小孩出生的那一刻
我們只是單純的希望他健康平安的長大

咁最後打算轉校?你當初是放了wkf?

我會咁睇,每個小朋友背景不同,要睇佢地長處在那
有些小朋友喜歡思考創作,直私就最好

有些適合做考試機器,讀得又開心,咁就由得佢做考試機器,津小就冇問題

如果一個創作型小朋友,為了個細,去左填鴨津小,咁個大的如何發展所長?

Lingfung813    發表於 18-5-5 00:39

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

好老實,邊個父母真係思想簡單到平安長大就滿足?
點都會憧憬下如果.....或者......
我就放下屠刀好耐。我唔會話健康快樂is all I need。人生總要面對柴米油鹽,無理想不如一條死魚,真嘅。
但我接受到自己小朋友就係咁,我會offer最理想(我覺得)嘅俾佢,同檯食飯各自修行,修到幾多就係佢造化。佢開turbo嘅我全力support,佢mount車邊我亦全力support,鬼叫我係佢阿媽!最緊要佢真心識為自己唸,條路應該點行。我拉得佢幾多年呢?

大概係咁囉,c9呻兩句,共勉之

"" 或許找一間適合他學習的學校
一間他真正發自內心去主動學習的學校 ""

主動學習,跟讀邊間小學無關的! 減少上功課補習班,教導他自己去完成功課及溫習. 家長對成績不給壓力他們,好快可以尋回愉快童年.

回覆樓主:

有一樣, 家長真係不要比較分數, 名次...
有怪獸家長話我知他小朋友成績, 我一笑置之, 聽了就算, 因為我教導小朋友要有好學習心態, 只有這樣, 上到中學才可有好成績。

你當初做的決定好正路,而家覺得唔適合小朋友去作出改變,亦係好負責任的家長。做父母係咁,個個小朋友性情資質唔同,大家都係摸住石頭過河,你唔需要太自責。

回覆樓主

樓主咁大感觸

有個sen sen 地又 sen 5 曬 早點領悟反而因wor 得福

回覆樓主

想有愉快童年就選國際學校,大學去外國讀,甚至中學出國避中文dse!事實上香港高官權貴巳經身體得誠實地告訴你!辦不到嗎?只能認命,留在香港一齊唱國歌!

回覆樓主

咁樓主的細b會跟大b自行入同一津學還是幫2個小朋友轉投當初心儀的直資學校?我完全明白樓主的感受,當初決定放棄人人追捧教深考更深谷完學術又谷體藝的名校,揀左間升中成績冇咁亮麗的學校,一是為讓孩子有點自由的空間,二是為了讓他在英文與人溝通打好基礎。

一般津校都係咁,功課以量谷
2星期一次中文評估,一年N咁多次...
好多學校名次(分數)都係相差好少,直私相同

教得深反而唔太驚,課程深有深的對應方法,最憎 d 無效益的無謂功課,爲做而做。

d 時間比小朋友去讀一自己本鐘意的課外書、打場波出一身大汗、發下夢都好過做呢 d 無謂功課。

mimi222shi    發表於 18-5-4 13:56

我都係放唔低“名”呢个紧箍咒,不过我一定要揀功課少、測考默少既小学、中学。虽然都係中小,但因我自己係中中畢業,由陀女時已決定好好浸英文(但屋企係唔会英文对答),花左好多心神。所以我两个女虽然係讀傳統中小,不过都無楼主所講既惨况~我afford唔起国際学校吖~考到英基但又想佢学中文,所以只有揀私校。So far成果係美满既~

yuenkw 發表於 18-5-4 13:43
教得深反而唔太驚,課程深有深的對應方法,最憎 d 無效益的無謂功課,爲做而做。

d 時間比小朋友去讀一自 ...
Exactly! 全中!
‹ 上一主題|下一主題