用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教: 如二年級要識乖數表, 三年級要識成語等... ...
樓主: poodlema
go

請教: 如二年級要識乖數表, 三年級要識成語等... [複製鏈接]

HaYi 發表於 18-5-3 12:01
說明文的基本是要"客觀",  小學程度可展現技巧在於活用不同方式的說明如數字說明, 分類說明ETC...

(但純 ...
最憎寫說明文。

bobbob 發表於 18-5-3 12:15
望落無問題呀,點解你覺得佢離題?
IloveJJ 阿仔篇文望落有問題喎, 真係好似寫咗議論文喎。因為人哋無叫佢立論, 係叫佢講點解決廚餘。

IloveJJ 發表於 18-5-3 13:41
乜有咁分架?等佢派返嚟睇下點先?佢無上網睇架,自己諗架。
我好好奇阿仔篇說明文寫咗議論文, 最後有無俾老師kill。

升咗五年班, 老師改作文嚴咗。阿女下學期有一篇作文離題, 所以肥咗。人哋叫佢介紹一本書, 佢寫得興起, 介紹咗幾本。以前同一個問題小三都中過招, 當年細個, 仲有6X分。我同阿女講, 第一次錯可以話係唔小心/無注意, 第二次錯就係低B!

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-5-8 12:18
IloveJJ 阿仔篇文望落有問題喎, 真係好似寫咗議論文喎。因為人哋無叫佢立論, 係叫佢講點解決廚餘。 ...
咁睇佢重點擺響邊,開頭點都要寫下要去解決廚餘問題嘅理由,但篇文嘅重點應該係如何去解決

IloveJJ 發表於 18-5-8 13:13
立論同講點解決有咩分別  
佢係講點解決呀!講咗3個方法

只是偏重吧,如已80%or above 比重放在"如何解決"3点上,而不是着眼在"应否减",相信冇離題吧

IloveJJ 發表於 18-5-8 13:13
立論同講點解決有咩分別  
佢係講點解決呀!講咗3個方法
立論係要講論點, 可正可反, 例如:香港應否興建焚化爐解決垃圾問題。

而說明文, 就著重講facts, 無乜立場可言, 所以悶到抽筋, 基本大家都係search果D facts, 即阿仔要作果條題目, 即介紹一下解決廚餘既方法。如果佢文章重點圍繞講解決方法, 都應該無離題既。

IloveJJ 發表於 18-5-8 14:49
我仔諗既方法係自己諗既,未必同人哋一樣啊!
諗乜方法反而無乜問題, 係說明文就得。
‹ 上一主題|下一主題