用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗女band2頭 請有心人指點排位
go

深水埗女band2頭 請有心人指點排位 [複製鏈接]

老師建議乙一只能聖母玫瑰及德雅只能二選一,如果揀聖母玫瑰,乙二便不可放德雅,只能選其他不太熱門的band2以上既中學,我自行了這兩間,有沒有人是自行的兩間只選一間去大抽獎?我應該信老師還是照放這兩間在乙一二位?是老師保守還是我太進取?

elbar    發表於 18-4-25 23:35
elbar    發表於 18-4-25 23:35
elbar    發表於 18-4-25 23:34
   5    0    0    0

sugerlucy 發表於 18-4-25 22:58
老師建議乙一只能聖母玫瑰及德雅只能二選一,如果揀聖母玫瑰,乙二便不可放德雅,只能選其他不太熱門的band ...
Band2,聖母玫瑰一定抽唔到,乙一德雅啦!德雅DSE唔差過好多掛名英中

德雅乙一。德雅都唔算差。深水埗雖然利女,但係都係每 5 個 Band 1女仔就有 1 個爭唔到 Band 1 位,更莫論 Band 2 爭 Band 1。

德雅乙一。德雅都唔算差。深水埗雖然利女,但係都係每 5 個 Band 1女仔就有 1 個爭唔到 Band 1 位,更莫論 Band 2 爭 Band 1。

醒目開學勳章

回覆樓主:

Band2頭建議放棄玫瑰,玫瑰band2相信唔會有位,衹博德雅,之後大雄,滙基穩陣

老師建議乙一只能聖母玫瑰及德雅只能二選一,如果揀聖母玫瑰,乙二便不可放德雅,只能選其他不太熱門的band ...

太進取,b2生搏德雅比較穩陣,聖母玫瑰要b1生先入到
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

easonkinki 發表於 18-4-26 19:45
太進取,b2生搏德雅比較穩陣,聖母玫瑰要b1生先入到

如不喜歡女校,可選瑪神

邊間小學老師建議您乙1玫瑰
入吾到架 if u ar b2

回覆樓主

謝各位 乙一已放德雅 放棄玫瑰了..

王家爸爸    發表於 18-4-29 16:23

如果b1 至b2, 可博玫瑰,不過是一定b2 就博唔過啦,因為b1 的學生一定會揀玫瑰30個位內
:-D :-?

深水埗唔可以太進取

王家爸爸 發表於 18-4-29 16:22
深水埗唔可以太進取

以呀女成績在一線小學是band 1組別,但無奈她這間二線小學頭三分一名字也不算band1組別我有點意外

sugerlucy 發表於 18-4-29 16:46
以呀女成績在一線小學是band 1組別,但無奈她這間二線小學頭三分一名字也不算band1組別我有點意外
...
一般既一線小學都應該有4成既band 1學生,而二線小學就無可能頭三分一係band 1學生,有啲甚至低過2成。

王家爸爸 發表於 18-4-29 17:26
一般既一線小學都應該有4成既band 1學生,而二線小學就無可能頭三分一係band 1學生,有啲甚至低過2成。 ...
有4成BAND 1 學生已經叫一線喇? 我以為一線係指有六七成添.  我女學校坊間一般叫二三線, 但係我地都有33-38% BAND 1 喎.

chanwendy 發表於 18-4-30 10:48
有4成BAND 1 學生已經叫一線喇? 我以為一線係指有六七成添.  我女學校坊間一般叫二三線, 但係我地都有33-38 ...
33-38% 升BAND 1學校,同33-38% 係BAND 1學生係兩個唔同既概念。兩者可以差異好大。  

王家爸爸 發表於 18-4-30 10:52
33-38% 升BAND 1學校,同33-38% 係BAND 1學生係兩個唔同既概念。兩者可以差異好大。   ...
可唔可以咁講, 1. 如果係油尖區或九龍城區, 如小学有38%學生入B1中学, 但38%学生中, B1生數量應小於38%
2. 但如是在北區, 深水埗或荃灣區, 38% 學生入B1中学, 咁果间小学生有机会係有多於或等於38%B1生呢?

王家爸爸    發表於 18-4-30 22:44

twhkleung 發表於 18-4-30 21:02
可唔可以咁講, 1. 如果係油尖區或九龍城區, 如小学有38%學生入B1中学, 但38%学生中, B1生數量應小於38%
2.  ...
講得啱,B1位多既區,派去B1學校既學生比例可以高過學校實際既B1比例好多。例如灣仔區過去幾年,好多間一線小學都有5、6成學生派去B1學校,但係我估實際B1比率應該得4、5成,即係高估咗10%。
相反,B1位唔夠既區,實際B1率可能高於派去B1學校既學生比例。

王家爸爸 發表於 18-4-30 22:45
講得啱,B1位多既區,派去B1學校既學生比例可以高過學校實際既B1比例好多。例如灣仔區過去幾年,好多間一線 ...
所以我心中一直有个問号. 如果b1位唔夠既區, 結果有不少B1生都被派入中中, 而讓中中可開, say, 一半英文班, 咁按理這些中中應有不錯的DSE, 事实是否如此? 如果是, 那些是受益於被派入B1生的中中名單呢?  

twhkleung 發表於 18-5-4 15:15
所以我心中一直有个問号. 如果b1位唔夠既區, 結果有不少B1生都被派入中中, 而讓中中可開, say, 一半英文班, ...
事實亦都係咁,九真就係一個例子。

王家爸爸 發表於 18-5-4 16:28
事實亦都係咁,九真就係一個例子。
点解?KL3有足夠band1位㗎~~
‹ 上一主題|下一主題