用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小2女 無自覺性 好煩
樓主: sweetapplebb
go

小2女 無自覺性 好煩   [複製鏈接]

HaYi 發表於 18-5-8 11:53
唉, 我自己中英文都冇咩問題, 以前見大的初小中文低分, 真係想拍台大罵架, 不過日子久左, 都明白佢的困難,  ...
問題係, 阿細有睇書都仲係唔識....................

雖然睇得唔係話好大量, 但都叫有睇喇, 點解!!!!!!

HaYi 發表於 18-5-8 11:25
其實己比我地舊時有趣好多了,   我見教成語定某一課時要細路做晒劇, 佢地都開心架, 不過我見功課好多時都唔 ...

你仔高小吧?

我覺得係有難度,老師唔改,係咪由佢將錯就錯落去?我哋學校而家初小,細路每星期交隨筆係唔會批改,但老師會寫讀後感受,或者問細路可否描述多D 某某,算係幾互動,但到高小如仍唔批改,會否積非成是?

有同事就批評兩子女讀緊既某新派直龍,因英文老師一直唱好,話仔女死到臨頭(DSE) 寫野錯誤百出,仲係自以為是。

我細路都有話中文課好悶,但佢應都有上課留心,課本上有自己寫筆記。但跟英文課咁多遊戲或活動玩,確係蚊比牛比。

retriever 發表於 18-5-8 12:26

你仔高小吧?

我絕對讚同老師改錯,寫歪的都要改當然好,但現實對某些小朋友都是折磨.

Creative writing 是另一回事,以前大的幼稚園外学同而家小学都有. 目的不是教文法.高小甚至中学creative writing 當普通作文composition用途一樣少些,因我校平時有其它作文會改文法

retriever 發表於 18-5-7 14:39
主動溫習,特別中文真係好難。

其實係咪教中文既方法太趕客? 真係有無可能變得有趣D?
泊樂難求, 今年小朋友中文有進步, 以為是閱讀成效, 原來是老師功勞

HaYi 發表於 18-5-8 12:40
我絕對讚同老師改錯,寫歪的都要改當然好,但現實對某些小朋友都是折磨.

Creative writing 是另一回事, ...

重寫可能是折磨,或打擊自信/興趣,那可以怎樣?

是否淨睇多書,少寫,仍可讓細路懂組織文章,或甚文法正確?

有什麼建議?

retriever 發表於 18-5-8 12:26

你仔高小吧?
我要求小朋友寫日記, 很小去改, 等老師做醜人

HaYi 發表於 18-5-8 11:53
唉, 我自己中英文都冇咩問題, 以前見大的初小中文低分, 真係想拍台大罵架, 不過日子久左, 都明白佢的困難,  ...

係㗎!
我仔極唔鍾意中文,做阿媽嘅,即使唔想/鍾意佢睇漫畫,都要接受,起碼佢肯睇。今年阿仔主打睇中文漫畫,雖然對作文冇幫助,但對温默書真係有幫助。以前仔係好抗拒默書,每次要2星期慢慢預備,分數次温,每次總要寫幾次先識,依家係佢睇完默書範圍,唔洗寫,已好有信心同我講“媽咪,唔洗温喇,啲字我識,可以直接幫我默。”已經冇咁抗拒,第一次幫佢默,結果通常只錯1、2個字。我已覺得係一大進步。

retriever 發表於 18-5-8 12:46
重寫可能是折磨,或打擊自信/興趣,那可以怎樣?

是否淨睇多書,少寫,仍可讓細路懂組織文章,或甚文法正 ...

那我再三幅被,

提升分數,補充,我個叫追到B

提升能力,有時我會互動抽問一篇文,引佢想些不同角度,仿作,用mind map 看中文劇加字幕,中文歌,中文新聞etc  總之睇書之外要睇多些同recall

IloveJJ 發表於 18-5-8 13:20
其實我仔真係剩係睇書,無多寫,只做學校既作文功課,無額外寫,都得喎!
...

其實你個係中文哩方面資優,又有興趣,同普通人要先拉好成績的方式可能有出入

S-Kwok 發表於 18-5-8 12:59
係㗎!
我仔極唔鍾意中文,做阿媽嘅,即使唔想/鍾意佢睇漫畫,都要接受,起碼佢肯睇。今年阿仔主打睇中文漫 ...

非常同感!對中文本身冇興趣的keep住小小火花要下多几倍時間而可能都是摸石過河,未有咩突破

IloveJJ 發表於 18-5-8 14:03
佢其實係睇中文書睇得好快好多,所以先變咗資優啫,正如你仔英文一樣架咋!
...
一D關係都沒有!我好有信心阿大睇既書唔會少得過你阿仔, 但睇得書多實在唔會變資優, 我想打到佢變豬頭就真!C6成日同阿大講:豬優就有你份。

S-Kwok 發表於 18-5-8 12:59
係㗎!
我仔極唔鍾意中文,做阿媽嘅,即使唔想/鍾意佢睇漫畫,都要接受,起碼佢肯睇。今年阿仔主打睇中文漫 ...
咁, 如果好似阿細咁睇多多漫畫, 少少文字書, 你一定好接受。

回覆樓主

我諗中學生都未必可以自動自覺
‹ 上一主題|下一主題