用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小2女 無自覺性 好煩
go

小2女 無自覺性 好煩  

唔主動默書,溫書,要我陪坐係一邊

你自己小二時會嗎?

回覆樓主:

要培養佢的責任感,教佢方法,幫佢逐步自己獨立。多數小朋友都係咁,好少自動波放學拿拿聲自己做晒功課、温埋書。

生兒育女係咁樣,呢d你sign up咗。佢先7歳,讀書最多都係煩咗你兩年,咁快嫌佢煩,唔啱數wor。

回覆樓主:

有幾多小朋友會自動自覺呀,仲要得二年級,你要求太高吧!

sweetapplebb 發表於 18-4-22 11:13
主動及自覺去溫習都係要慢慢去培養的...睇黎你都冇乜耐性喎?

aptcan 發表於 18-4-22 11:57
有幾多小朋友會自動自覺呀,仲要得二年級,你要求太高吧!
一個小朋友唔會無端端識自動自覺...呢啲野係要由細去培養...

sweetapplebb 發表於 18-4-22 11:13

何能你只是想申下,但亦要留意小朋友會被負面情緒影響,我成日同小朋友講,佢比我小時叻好多,至少我一唔會識睇ort。同埋以前半日多時間,e加全日透啖氣時間都冇,體量下

回覆樓主

小二有啲地方應該都仲要父母從旁協助同提點
慢慢嚟啦,而家做小學生已經夠辛苦
雖然做父母都好辛苦,加油

回覆樓主:

大把三十歲大人都無自覺性搵工做。或者無自覺性做好份工。大把教育工作者也沒有自覺性為學生著想。

shadeslayer 發表於 18-4-22 16:28
大把三十歲大人都無自覺性搵工做。或者無自覺性做好份工。大把教育工作者也沒有自覺性為學生著想。

...
可能樓主就是怕三十歲時都係咁而煩

MrBeast 發表於 18-4-22 11:17
你自己小二時會嗎?

問得好。

EK 真係有意思,一面係信日日督操,功課後再做題;一面係信天生自動波。

其實我哋眼見人地既好野,或刻意培養,或無心插柳,絕大部份都係長期成果而唔係天生異稟。

MrBeast 發表於 18-4-22 11:17
你自己小二時會嗎?

C hing 問得好。
會自動波的學生通常係:
1) 好鍾意讀書
2) 家境唔好,父母教育水平低做勞力工作,小朋友想日後生活豐富啲,諗住靠學業有成,做專業人士(例如醫生)脫貧
3)學校氣氛唔興補習,同學間會談論測考內容,同學會喺小息午飯時間温習
4)性格好勝,唔認輸

我自己係1,2,3;老公係1,2,4.

而家呢一代,引誘大旁鶩多,鍾意讀書的同學已經唔多,好勝的人可以喺運動方面發展。因為樓價高企,單靠學業脫貧變成近乎不可能,第3項講的學習氣氛更是難求。同學之間唔會討論學習,驚死自己補習返嚟的成果因此俾人聽咗去,唔會喺學校溫書因為實在太嘈,睇書都難,只好食同玩。

<坦白講,我成世人,父母從來無理過我學業,我係自動做功課温書,佢哋只負責簽名俾錢。家母話試過好幾次同鄰居(兩個女係我師姐)傾偈,鄰居問起先至知我UT/大考。>

時代唔同,背景唔同,樓上Jm 講得啱,自覺性係要從小訓練。當初我已無假設小女同我一樣。故此由佢第一日返學開始,一放學返屋企我係會好有興趣咁問佢喺學校‘玩’咗乜嘢,再睇課本/做功課後先至食飯,因此到今日(中二)佢都習慣先做功課、温書,唔做晒係唔會食飯。

retriever 發表於 18-4-23 07:37
問得好。

EK 真係有意思,一面係信日日督操,功課後再做題;一面係信天生自動波。
講得好...我最討厭一味怪責小孩的家長.

回覆樓主:

或者樓主係想講 「好煩惱」,唔係覺得個女好煩,兩者好大分别。

YolandaTam 發表於 18-4-23 09:59

C hing 問得好。
原來係咁。我都無諗到原因, 以為係天生的。我家四人有兩個係自動自覺型(另一個緊唔係C6啦!
一個中咗你既(1), 另一個係(2)。不過, 唔係為以後脫貧, 只為阿媽自己無讀過書, 好想小朋友讀多D書, 我係為咗希望阿媽錫我多D而已。

即係, 想阿妹自動自覺溫書, 要唔俾飽飯佢食。

ar_mak 發表於 18-4-23 10:37
冇錯冇錯,絕大部份既天才,都係因為意外而成,但同時亦具備從小就從小處做好既特質。
有一個經常都出現既 ...
但真係好氣頂, 我個仲要小三都係咁。真係照抄都可以抄錯!

好似英默, 已經分開好多小段預默, 叫佢溫, 佢掀開望住。無錯, 係望住!我唔知佢係咪當自己係天才, 望下就識。咪全部錯晒囉, 真係火都嚟埋。拆埋隻字教佢串, 入唔到腦, 咁抄啦, 對住抄都可以抄錯。

YolandaTam 發表於 18-4-23 09:59

C hing 問得好。

我仍然覺得大家美化了自己小學嘅情況。呢度有返咁上下年紀嘅絕大部分係靠自己,因為父母要搵食,又唔只一件,唔會得閒理你。

再諗一諗,小學時期有冇人考試前早一個月已經自己起動?而家考試前一個月已經要開始恐嚇孩子快啲溫習了。另外,如記憶冇錯,以前初小比較簡單,溫習課文加作業已經夠了,而且不會要求自己科科90分以上。

ar_mak 發表於 18-4-23 11:26
學國際音標,有冇得諗呀?
佢個問題係入唔到腦, 或唔想入腦。簡直激到你氣絕身亡。

芭蕾舞考試夠難啦, 1X組舞步, 又要聽音樂, 又要記舞步, 又要跳得高, 跳得高之餘腰又話要直, 腳又話要尖, 仲話要記得笑。你估慢鏡頭咩, 一秒都唔夠, 咁佢係記到喎, 你吹佢唔脹, 唔係無記性喎, 係唔記你想佢記果D之嘛。