用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升KL3中學, 尋意見
樓主: kingwhale
go

升KL3中學, 尋意見   [複製鏈接]

可能甲一抽入

回覆樓主:

我是四年前的畢業生家長,很欣賞他們的升中安排,有針對性的面試訓練,也有跨年班主任幫助分析選校情況,也欣賞老師會因應同學的性格建議選取學校,不會只為做靚學校的派位結果,不妨將你的問題直接與老師商討

GardenGarden 發表於 18-4-22 21:48
上年,千真萬確, 有九龍城區某官小學生,考70/130, 大抽獎入了旅港。
補充:佢甲一乙一都係填旅港
其實遠有D資料沒有人能提供, 根本好難全面瞭解事件真相

1. 呢個學生, 三次呈分排名各自係幾多?

2. 70/130呢個係呈三排名, 定係累計既模擬名次?

3. 該學生自行選了那兩間學校?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

GardenGarden 發表於 18-4-23 14:00
呈一至三總成績及每一次都係徘徊係65至75之間。
之前有家長話齋,有啲前過去嘅跌咗落band two有幾好似佢咁 ...
如果係福馬既學生, 呢位學生可能係B1/B2邊緣人, 最後抽獎時確定係B1組別抽入

如果係其餘個三間官小, 靠大抽獎入應該無乜可能
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

難以置信,  70/130, 甲部九龍城仲係band 1旅港

CMMANDY 發表於 18-4-23 16:01
難以置信,  70/130, 甲部九龍城仲係band 1旅港
其實可能係全港性B1, 係甲部好彩抽到甲1

hkpapa852 發表於 18-4-23 16:24
其實可能係全港性B1, 係甲部好彩抽到甲1

乙一旅港, 乙二銀禧, 乙三陳喇, 乙四之後放B2
老師回覆副校長過目後以上係OK
乙三當初打算丘中, 但副校意見如果乙一二唔中, 中三陳喇機會比丘中大
Lilypie Expecting a baby Ticker

kingwhale 發表於 18-4-25 09:52
乙三當初打算丘中, 但副校意見 ...
咁緊係中陳喇機會比丘中大啦, 仲駛佢講。

kingwhale 發表於 18-4-25 09:52
乙三當初打算丘中, 但副校意見 ...
如果係B1學生, 乙3陳喇, 乙4開始B2, 一定必入首三志願, 最差都一定派到第四志願 (派到第四志願既機會應該低過乙2 入銀禧N倍)

如果係B2學生, 最理想只能入乙4.......

識人九龍城區B2頭, 類似填法, 不過佢已經有ㄧ間心儀國際學校收咗, 唔駛定止蝕位, 随意博下。

hkpapa852 發表於 18-4-25 11:41
如果係B1學生, 乙3陳喇, 乙4開始B2, 一定必入首三志願, 最差都一定派到第四志願 (派到第四志願既機會應該低 ...

如果B2生,去到乙4熱門D既B2中學都可能被人執晒,若我就會放少間B1中學,將B2中學推前~~~

mcl203 發表於 18-4-25 15:32
如果B2生,去到乙4熱門D既B2中學都可能被人執晒,若我就會放少間B1中學,將B2中學推前~~~
...

如果要搏, 就搏盡佢。
乙1-3如現照填B1, 乙4填間冷門B2。入唔到頭3已肯定係B2生, 咁乙4唔可以放熱門B2校, 因為乙3已填B1止蝕/B2熱門既陳喇。如果係B1生, 將B2校推前一格, 乙一旅港未必入, 咁乙二陳喇就必入。我諗, B1生入陳喇會dum心過B2生入B2冷門校。

樓主要再安全D, 就乙一旅港, 乙二丘中, 乙三陳喇, 乙四B2冷門中

little_yolky 發表於 18-4-25 15:42
如果要搏, 就搏盡佢, 乙1-3如現照填B1, 乙4填間冷門B2。入唔到頭3已肯定係B2生, 咁乙4唔可以放熱門B2校, 因 ...

呢個都係好選擇之一~~~

其實我意思係B1C尾既同B2A頭既放乙3,可能只係少少分別~~~

hkpapa852 發表於 18-4-23 14:04
如果係福馬既學生, 呢位學生可能係B1/B2邊緣人, 最後抽獎時確定係B1組別抽入

如果係其餘個三間官小, 靠大 ...

你問番今年福馬啲學生,今年b1生已經唔係呢啲級名次喇!

e2m 發表於 18-4-25 15:58
你問番今年福馬啲學生,今年b1生已經唔係呢啲級名次喇!
咁係好咗定差咗?

福馬今年有幾多B1生?

‹ 上一主題|下一主題