用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升KL3中學, 尋意見
go

升KL3中學, 尋意見   [複製鏈接]

呈三後名次 31-40 / 120, 學校無講準確名次, 學校無講banding,
學校只提供上年名次51-70, 仍然有人入到銀x, 丘x 2間band 1, 當然人數沒有提及,
睇落上面資料上年派得好好, 但事實41-50又有人派band 2,

如果用上面資料推算, 31-40我自然會覺得小朋友係band 1,
但學校只建議第一二志願填band 1, 第三志願開始要填band 2
坊間流傳KL3 BAND 1生可以盡填BAND 1中學,
但學校只俾我填2間BAND 1就直接填BAND 2, 係咪我個名次已經係BAND 2?
如果31-40已經BAND 2, 又點解上年可以51-70仍有人派銀x, 丘x?

自行一二分別係旅X及銀x, 無任何2nd in自行已經唔成功,
大抽獎一定要慎填,
如果唔聽學校意見, 太進取又怕原來小朋友一直係band 2, 學校叫填第一二志願band 1只係要家長賭舖大細, band 2第三才填何官已經無位, 隨時派去十幾甚至廿幾的band 3,
如果信學校保守去填, 係band 1就怕第三入左band 2(中中),

希望有熟悉九龍城小學程度, 其實基華banding如何,
或者有冇基華畢業生家長可以俾D意見,
學校透明度不高, 唔想自己決定錯影響小朋友未來

可能打到一舊舊好混亂, 希望大家睇得明, 俾d寶貴意見我

elbar    發表於 18-4-19 16:16
   6    0    0    0
Lilypie Expecting a baby Ticker

kingwhale 發表於 18-4-19 12:38
呈三後名次 31-40 / 120, 學校無講準確名次, 學校無講banding,
學校只提供上年名次51-70, 仍然有人入到銀x ...
呈一,呈二各自排名係幾多?
相信你小朋友係邊緣人
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-19 12:46
呈一,呈二各自排名係幾多?
相信你小朋友係邊緣人
學校沒有提供, 每次呈分的排名,
呈一 後  30-40/120  呈一+二,  30-40/120  
呈一+二+三, 依然係 30-40/120

ps學校沒有比準確數字,

如果真係邊緣人, 選校可以點?

但學校話51-70也有人入銀/丘, 點解31-40已經邊緣?

Lilypie Expecting a baby Ticker

kingwhale 發表於 18-4-19 12:55
呈一 後  30-40/120  呈一+二,  30-40/120  
呈一+二+三, 依然係 30-40/12 ...

你級有120,如1/3 前40 已b1 啦。老師要你填b2, 甘40打後未要填b3...

學校都有叫你填b1 小朋友都應該b1, 只係你跟唔跟學校將保險線放係乙三b2

好大可能是51-70的隨機號碼排得前

kingwhale 發表於 18-4-19 12:55
呈一+二+三, 依然係 30-40/12 ...

51-70入銀禧,可能自行時入。

如果係丘中,就算B2放乙1都有機會入
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

好多時, 學校為了確保學生能入首三志願percentage, 會保守啲。因隨機號碼排位係unknown, 如果你甲, 乙部都報得進取, 咁你要預咗放榜嗰日去叩門。

kwankwanchun 發表於 18-4-19 13:14

你級有120,如1/3 前40 已b1 啦。老師要你填b2, 甘40 ...

我估51-70入到可能是自行。
我估你30尾所以叫你保守點。

係九龍城區沒有公開升中派位詳情既學校,好大機會B1生既上限只有 1/3

hkpapa852 發表於 18-4-19 13:58
係九龍城區沒有公開升中派位詳情既學校,好大機會B1生既上限只有 1/3

九龍城名中林立, 沒想過九龍城小学平均/上限会是 1/3 而已, 有点意外

回覆 twhkleung 的帖子

呢區係好多勁中學,但別忘記有好多學生係跨區過黎的。

要注意每三分一學生分一個組別係成個校網咁計,但九龍塘有啲小學有超過一半,甚至六七成學生都係Band 1成績。所以可能有部分小學會有不足三分一Band 1學生。

如果係邊緣位置, 選校方面擺2間BAND 1係前面, 唔會唔會過於進取?

kennyklt 發表於 18-4-19 16:08
要注意每三分一學生分一個組別係成個校網咁計,但九龍塘有啲小學有超過一半,甚至六七成學生都係Band 1成 ...

不過呢D勁小學頭幾十%小學生(band1及band2頭)都會俾直屬中學直屬位收左。

回覆樓主

我覺得你乙一旅港、乙二銀禧,如果係B1應該入左,我會諗如果要去到乙三,都90%B2,咪真係應該當b2選,樓主3x/120邊緣人機會大,學校叫你乙一乙二band1就已經暗示左b1C多過B2A,乙一二係我因爲你自行呢2間所以建議。

熱媽 發表於 18-4-19 15:29
回覆 twhkleung 的帖子

呢區係好多勁中學,但別忘記有好多學生係跨區過黎的。 ...
勁小學都多!而且好的學校有自己小學,本校B2同學都會取走B1位。剩下的B1位按比例會少咗?
我這樣理解,唔知是否正確

有個post 嘈學校只講banding 吾講名次,而家看來講名次又知上年派去邊,但吾講banding要自己估甘樣重大獲

little_yolky    發表於 18-4-19 18:28

你又八唔八到名次21-30的排名又係點? 如果呢個排名,學校建議大部份填Band 1的話,應該可以引證到如樓上所說,你小朋友是邊緣人

b3410 發表於 18-4-19 17:22
勁小學都多!而且好的學校有自己小學,本校B2同學都會取走B1位。剩下的B1位按比例會少咗?
我這樣理解,唔 ...
淨係APS, KTS, LS, MCS, HYSPS, 民生, 培正等, 都至少拉低其餘小學幾個%既B1學生

elvisBB 發表於 18-4-19 17:19
我覺得你乙一旅港、乙二銀禧,如果係B1應該入左,我會諗如果要去到乙三,都90%B2,咪真係應該當b2選,樓主3 ...
乙一旅港, 乙二銀禧, 就算係B1都唔可以話實入喎。如果係B1, 乙三B2就實入。但如果係B2生, 咁填就真係死, 乙三仲要加間熱門B2, 真係仲有排往後轆。
‹ 上一主題|下一主題