用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升KL3中學, 尋意見
樓主: kingwhale
go

升KL3中學, 尋意見   [複製鏈接]

乙一旅港,乙二銀禧,乙三陳喇
會明天再問老師意見
Lilypie Expecting a baby Ticker

kingwhale 發表於 18-4-19 22:15
會明天再問老師意見

pls check pm  

little_yolky 發表於 18-4-19 18:31
乙一旅港, 乙二銀禧, 就算係B1都唔可以話實入喎。如果係B1, 乙三B2就實入。但如果係B2生, 咁填就真係死, 乙 ...

咁乙二要邊間先穩陣?

瑩希媽媽 發表於 18-4-20 00:09
咁乙二要邊間先穩陣?

穩陣可以入既都唔係妳想入,知道亦無用。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實如果甘心,我建議直接選B2。
我仔都是基華,我估你小朋友真的很marginal。

瑩希媽媽 發表於 18-4-20 00:09
咁乙二要邊間先穩陣?
咁如果想入, 都唔駛諗穩唔穩陣, 只要有機都一定揀咗先, 唔揀就無, 最多乙三再諗。不過, 當然係一定要B1至好咁諗。

little_yolky 發表於 18-4-20 08:39
咁如果想入, 都唔駛諗穩唔穩陣, 只要有機都一定揀咗先, 唔揀就無, 最多乙三再諗。不過, 當然係一定要B1至好 ...

依家諗住放銀禧吾知二定三,不過上年真系聽到有間學校六十幾名派入,吾通又自行入

瑩希媽媽 發表於 18-4-20 08:49
依家諗住放銀禧吾知二定三,不過上年真系聽到有間學校六十幾名派入,吾通又自行入
...
拿, 人哋學校可以6X名都仲係B1又得, 6X名係級名次唔係呈分名次都得。又或者個小朋友呈三跌咗, 由B1跌落B2, 所以自行收咗都未定。所以教育局統一放榜, 家長就收少好多資訊。

little_yolky 發表於 18-4-20 08:55
拿, 人哋學校可以6X名都仲係B1又得, 6X名係級名次唔係呈分名次都得。又或者個小朋友呈三跌咗, 由B1跌落B2,  ...

呢D我肯定清楚啦,我就系知道六十幾巳是b二生才講,b1使乜講都知有機會派到

回覆 kingwhale 的帖子

見到你哋我都肉緊埋。
照分析今年同上年用同一份preS1 成績,如果50至70都仲有人派band 1校(自行收band 2生更冇可能), 咁有乜可能差到30至40會去到band 2, 且上年派到band 2既係40至50,都唔係你個堆,咁30至40有冇派到band 2先,呢個数字先重要麻!試探下老師同成績排前面既係咪都比較保守,如果係就唔使咁驚,大家band 1機會勻等咖啵。

Joe8889 發表於 18-4-20 08:30
其實如果甘心,我建議直接選B2。
我仔都是基華,我估你小朋友真的很marginal。 ...
你仔是畢業生嗎? 當年果屆成績如何派成點?
Lilypie Expecting a baby Ticker

今屆
同你一樣

瑩希媽媽 發表於 18-4-20 09:00
呢D我肯定清楚啦,我就系知道六十幾巳是b二生才講,b1使乜講都知有機會派到
...
所以咪話聽咪呢家嘢真係唔知點計。估佢呈一呈二考得好, 又或者你哋學校報銀禧唔多, 所以齋睇成績表都OK, 自行得個順序, 唔知佢係B2囉。有時B1尾同B2頭好難講, 仲要係可能只係一科數拉低咗呈分名次果D, 其實成績表都幾好睇, 咁就呃到下人。

tutik 發表於 18-4-20 09:01

見到你哋我都肉緊埋。
佢哋學校咁搞法, B1生派入B2校都唔出奇噃。

tutik 發表於 18-4-20 09:01

見到你哋我都肉緊埋。
上年40-70有人派band 1 (係銀, 丘不是1個半個, 相信唔會全部自行入), 但40-70當然有人派band 2

用这几年的数据作为参考比较麻烦。2015/2016年可能是升中最着数的年份,但2017跟前两年去部处的话,已经有很多例子说明是行不通,因为升中人数增多了,估计2018会更差。
基华的band1%相对于其他九龙城区的一线小学比较,的确是比较普通,可能真的只有3成几,万一有些上下变动,排30-40就有d危。假若自认心血薄弱的话,选“丘/银/band2”是合理的。

little_yolky 發表於 18-4-20 09:37
所以咪話聽咪呢家嘢真係唔知點計。估佢呈一呈二考得好, 又或者你哋學校報銀禧唔多, 所以齋睇成績表都OK, 自 ...

系朋友果間學校,見上年得兩個入到左

kingwhale 發表於 18-4-19 12:38
呈三後名次 31-40 / 120, 學校無講準確名次, 學校無講banding,
學校只提供上年名次51-70, 仍然有人入到銀x ...

你的情況令我想起兒子的情況。當年我們仲是可以揀黃大仙或九龍城網。還記得在六年級上學期家長日老師仲話A班成績必是Band1,因此在沒有任何參考其他第二組別下忽然叫我選擇band 2學校好D(級名次是31)。當下冇法接受最後我們派第三自願的Band2學校。因此我覺得你最好銀禧丶陳瑞祺丶band2保底。

kingwhale 發表於 18-4-19 22:15
會明天再問老師意見

你囝如不是Band1,旅港沒可能派入(恕我直言)如你們都喜歡銀(emoji)直接乙一較隱當

‹ 上一主題|下一主題