用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔中學band 1
go

大埔中學band 1

醒目開學勳章

今年老師講band 1唔夠,應該點排好?是否乙三已經要排band 2?救恩定圓玄較好?

elbar    發表於 18-4-17 12:15

23肥媽媽 發表於 18-4-17 01:49
今年老師講band 1唔夠,應該點排好?是否乙三已經要排band 2?救恩定圓玄較好? ...

Band 2 救恩較好

23肥媽媽 發表於 18-4-17 01:49
今年老師講band 1唔夠,應該點排好?是否乙三已經要排band 2?救恩定圓玄較好? ...
小朋友成績較邊緣定咩位置? 如果係B1C或以上, 乙三放恩主教, 乙四先放救恩或圓玄啦。

回覆 little_yolky 的帖子

我都有同樣煩惱,B1A,但第一志願只可莫/王/沐,其中一間,第二志願已經要填恩,第三就救恩老師建議....
今年BAND1位唔夠

tht125 發表於 18-4-17 08:54

我都有同樣煩惱,B1A,但第一志願只可莫/王/沐,其中一間,第二志願已經要填恩 ...

首先祝你自行成功。
如果小朋友係B1A, 反而煩惱小D, 派唔到乙一, 直接去叩沙田B1中學, 好多沙田B1B都好過大埔。乙一莫/王/, 乙二沐, 乙三睇下有無啱既他區位, 之後再填恩主教、救恩、圓玄。派唔入乙一就去叩門。

剛剛check完, 他區位都好唔掂。總之整定profile, 乙一入唔到就出沙田叩門吧。  

多謝你意見,但沙田好似唔接受扣門?

tht125 發表於 18-4-17 09:14

多謝你意見,但沙田好似唔接受扣門?
沙田係唔接受同區叩門, 我哋係大埔區, 即唔係同區。

不過你最好預早打定電話問, 因為沙田有D無填過自行係唔接受叩門的。

tht125    發表於 18-4-17 11:37

little_yolky 發表於 18-4-17 09:02
首先祝你自行成功。
如果小朋友係B1A, 反而煩惱小D, 派唔到乙一, 直接去叩沙田B1中學, 好多沙田B1B都好過 ...
請教一下, 如是大埔區BAND 1C, 仲可以向邊D學校叩門呢?

peace 發表於 18-4-17 09:27
請教一下, 如是大埔區BAND 1C, 仲可以向邊D學校叩門呢?
沙田嗎? 沙田好多B1中學, 你逐間B1C打聽下, 有D冷門D的。

little_yolky 發表於 18-4-17 09:31
沙田嗎? 沙田好多B1中學, 你逐間B1C打聽下, 有D冷門D的。
明白, 謝謝,
但擔心跨區後唔夠實力同人爭BAND1位.
如沙田BAND2頭學校是否會好過大埔BAND2頭呢?

peace 發表於 18-4-17 09:41
明白, 謝謝,
但擔心跨區後唔夠實力同人爭BAND1位.
如沙田BAND2頭學校是否會好過大埔BAND2頭呢?
咁緊係啦。我哋大埔B2頭得救恩、圓玄同孫書, 不過好似話沙田B2校都唔多, 但起碼多過我哋。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-4-17 08:50
小朋友成績較邊緣定咩位置? 如果係B1C或以上, 乙三放恩主教, 乙四先放救恩或圓玄啦。 ...

老師話band 1中落少少,二線小學,有冇好提意?我想第三放圓玄,但老師叫我棄圓玄放救恩,謝謝你

23肥媽媽 發表於 18-4-17 12:56
老師話band 1中落少少,二線小學,有冇好提意?我想第三放圓玄,但老師叫我棄圓玄放救恩,謝謝你
...

救恩近年好似越來越唔得, 圓玄一直聲譽都好好, 不過位好少.............但B1點都入到的。不過第三點解唔先放恩主教? D學生好純喎。

圓二成績比救恩合理,有錢仲可考慮羅定邦

恩主教雖然成績下滑,但爛鐵總有三分釘,新校長上任後亦十分催谷成績,應會回升,羅定邦亦是,學校由今學年都推出政策要提升各科表現,羅校最強的英文科,課程由今年更顯著加深。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-4-17 13:11
救恩近年好似越來越唔得, 圓玄一直聲譽都好好, 不過位好少.............但B1點都入到的。不過第三點解唔先 ...

放恩主教第三,如果啱好彩入唔到,會不會碌到好後?謝謝

elbar    發表於 18-4-17 16:48

23肥媽媽 發表於 18-4-17 15:58
放恩主教第三,如果啱好彩入唔到,會不會碌到好後?謝謝
因為見你之前話係B1B-C。如果係B1, 一定派到入B2的, 因為如果B2學校連B1揀都唔入, 咁一係間學校係B1, 一係同學估錯band。因為如果你係B1, 你一定會早過B2既同學抽的。所以, 你一定會入到第一間揀既B2。

除非老師估錯band, 你係B2。但如果你係B2, 不論乙三放圓玄抑或恩主教, 你都會好大鑊, 直碌B3。

Fanny_ma 發表於 18-4-17 13:30
恩主教雖然成績下滑,但爛鐵總有三分釘,新校長上任後亦十分催谷成績,應會回升,羅定邦亦是,學校由今學年 ...
再加上未來幾年學位緊張, 恩主教同羅定邦有望收到更多B1生, 咁如果教學好, 成績一定可以回升。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-4-17 16:41
再加上未來幾年學位緊張, 恩主教同羅定邦有望收到更多B1生, 咁如果教學好, 成績一定可以回升。 ...

謝謝你

23肥媽媽 發表於 18-4-17 20:33
謝謝你

這幾年大埔聖心小學的質素,直接影響恩主教大跌Band。

現時大埔Band 1中學排名是柏雨>莫>王>沐>恩主教。

就算恩主教跌Band 到Band 2, 總是全英文中學一間。而張繼聰和謝安琪,是恩主教的師兄師姐。