用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田91區粵教中小學
go

沙田91區粵教中小學

想請問91區有邊間小學係唔會用普通話教中文科呀?因為我見好多都寫(教學語言,中文(包括普通話))咁樣係代表用普通話教中文定係另有普通話課堂呢?

回覆樓主:

可以學埋普通話吾好?

框框 發表於 18-4-11 09:59
想請問91區有邊間小學係唔會用普通話教中文科呀?因為我見好多都寫(教學語言,中文(包括普通話))咁樣係 ...

lm

assado 發表於 18-4-11 12:26
可以學埋普通話吾好?

咁另有普通話堂都可以學,只係想中文堂用返廣東話!

回覆樓主:

沙主, 梁小可以選擇粵/普教中。

回覆 assado 的帖子

唔係哥個個都有能力普教中嘛,而且父母如果普通話唔夠好,同仔女溫書都有難度。

1998Ruby1998 發表於 18-4-11 15:07

唔係哥個個都有能力普教中嘛,而且父母如果普通話唔夠好,同仔女溫書都有難度。 ...

都吾可以避, 甘就小朋友學校上, 家長都外面學下。

1998Ruby1998 發表於 18-4-11 15:07

唔係哥個個都有能力普教中嘛,而且父母如果普通話唔夠好,同仔女溫書都有難度。 ...

其實唔關能唔能力教到普通話事,只係我想小朋友用返廣東話教中文

回覆樓主

樓主想小朋友讀d叻d既小學係普教中(如直私),還是讀平凡既小學粵教中先,我覺得選校的話粵定普影響不是最頭考慮事項

Sarahroman 發表於 18-4-11 23:09
樓主想小朋友讀d叻d既小學係普教中(如直私),還是讀平凡既小學粵教中先,我覺得選校的話粵定普影響不是最頭 ...

平凡小學

大部分區內小學 都有粵教中或者普教中班的選擇 建議樓主打電話逐間問清楚

框框 發表於 18-4-11 23:11
平凡小學

朱小好似有粵教中 小二有1班普教中(自由選擇) 其他就粵教中 小一會有段時間會試普教中

Bbkingdombb 發表於 18-4-12 01:21
大部分區內小學 都有粵教中或者普教中班的選擇 建議樓主打電話逐間問清楚
  ...

我都諗住咁做!謝謝你

Sarahroman 發表於 18-4-11 23:09
樓主想小朋友讀d叻d既小學係普教中(如直私),還是讀平凡既小學粵教中先,我覺得選校的話粵定普影響不是最頭 ...
其實都唔一定粵教中就係平凡小學……普教中就係叻D小學……

chuichuiyuiyui 發表於 18-4-12 12:04
其實都唔一定粵教中就係平凡小學……普教中就係叻D小學……

平凡小學意思即係普通津小,唔係話邊樣叻與唔叻!

就算普教中,如果唔專心上課,都未必學懂普通話(不論講或聽)。如諗住靠上普通話堂學倒普通話更有難度。
唔知其他學校點安排,我仔女讀小學時,精英班都係普教中嘅班,小一時,家長可選擇入廣教中或普教中,如果在廣教中嘅班讀得好而想入精英班,就要轉班到普教中班,到時再學普通話上堂就更吃力。
亞女小一時,我幫佢選擇普教中,初初都聽唔明,第一次派成績表時,普通話聆聽得20分,嚇得我,心諗係迷選擇錯了,但後來上堂聽得多,情況改善咗好多,仔女依家升到不同中學,但學校係廣教中,但佢哋依然聽得懂普通話,睇大陸劇都唔洗睇字幕。懂多一種語言對找工作都有幫助。

olkan 發表於 18-5-11 21:55
就算普教中,如果唔專心上課,都未必學懂普通話(不論講或聽)。如諗住靠上普通話堂學倒普通話更有難度。
...
普教中的好處在於講或聽與書面文字一致,如果小朋友有一定的普通話基礎,效果更好,更容易理解文章。

一呂小一有1~2班(看家長選擇人數)

選普教中要有少少面試

入選就6年吾會改

除學生學習外

有其他因素影響家長選擇

1如果得1班,6年沒法轉班
  如與同學相處吾好,就好慘

2大部分家長都是普通話人
  粵語家長能否融入?

3一呂中文聆聽及口試所有班係用粵語