用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 小朋友對drama/show/扮公仔既恐懼(真心求教) ...
go

小朋友對drama/show/扮公仔既恐懼(真心求教) [複製鏈接]

hilzarie 發表於 18-4-11 03:00
小朋友4歲 暫時未去(無得)check 係咪gifted 記憶力/ 理解力/ 語文能力 都偏高 同大部分老師/同佢練小肌既 ...

.....

hilzarie 發表於 18-4-11 03:00
小朋友4歲 暫時未去(無得)check 係咪gifted 記憶力/ 理解力/ 語文能力 都偏高 同大部分老師/同佢練小肌既 ...

我覺得大大下會好D,愈刻意要佢「克服」愈大壓力愈驚。

hilzarie 發表於 18-4-12 06:34
請問係咪會完全消失? 其實睇到表演係少不免 所以都唔知點搞

例如有次有學校看Big bad wolf, 全程要老師攬著,之後老師在手冊寫:XX今天很勇敢,看了big bad wolf 的show, 咁佢聽完好開心。
又好似舞獅我都頭痛,年年學校新年都攪,年年發din, 我抱走佢算。咁我講D関於舞獅由來的故事,解釋係要咁嘈咁大聲,之後有次在街上有舖頭開張,抱著佢遠遠地一起看,之後冇咁驚了,今年五歲終於冇喊。
總之耐性加EQ加解釋

964000 發表於 18-4-11 07:16
我女小時,見親Spider-Man (任何圖片,公仔),Iron man, 學校的舞獅,看show 的big bad wolf, 全部都喊到 ...

後話,我女而家已經五歲半快6歲,對以上的恐懼已慢慢覺得冇咩了

‹ 上一主題|下一主題