用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 求請教!轉校讀i位定留係到校服務!
go

[學校] 求請教!轉校讀i位定留係到校服務! [複製鏈接]

我囝今年4歲K1,言語遲緩,社交能力弱,評估唔係自閉症,宜家讀緊嘅學校由N班開始就有到校服務,每星期有一堂言語治療,一堂特殊老師訓練,啱啱收到i位信,但要轉校,我想知i位訓練每星期有幾多次?

好煩惱!
   0    0    0    0

一定係I位好 ,因為是老師學校

到校服務只是政府想減低輪候 I位的人數的暫緩措施, 因為輪候I的人數實在太多 ,所以到 校服務 已經 恆常化, 對於社交 ,行為 ,情緒 ,專注等不能兼顧 不夠全,I位老師可以直接溝通, 到校服務 只不過是 外援 而已.

stqueen1 發表於 18-4-11 11:27
到校服務只是政府想減低輪候 I位的人數的暫緩措施, 因為輪候I的人數實在太多 ,所以到 校服務 已經 恆常化,  ...

係 law  , 點解咁多人問呢個問題 到校只是暫時服務,提供有限服務,而 I 位老師全日都在校,應該不能比較

我同呀仔去醫院覆診,有個家長帶住個大約三歲的仔話唔識講野,個姑娘係counter入面係咁叫個家長係學校參加到校服務,有D再細嘅仔要見醫生要派成一年!我估實有太多人!如果有I位真係好好珍惜啊!

回覆樓主:

樓主你現在每星期有一堂言語治療和一堂特殊導師。我懷疑兼收位沒有每星期一堂言語治療咁多。你可以打電話到兼收位嗰間學校問吓。

我女係幼兒園i位讀時有言語治癒,職業治癒,兼收老師亦有學習時數。

funghon 發表於 18-4-11 23:22
係 law  , 點解咁多人問呢個問題  到校只是暫時服務,提供有限服務,而 I 位老師全日都在校, ...

最緊要自己打電話問清楚有沒有治療師。  

每間兼收位既質素都唔一樣,有的跟得足、有的似放羊;正常兼收位職業治療同物理治療只有3-6月一次。
到校服務各隊伍差異亦大,有啲職業治療可以提供到一個月有一次服務、有啲隊雖然學童有需要但成年都冇一次訓練。

Letter_lalaland 發表於 18-4-16 01:53

每間兼收位既質素都唔一樣,有的跟得足、有的似放羊;正常兼收 ...

如果大小肌有dalay既小朋友,I位係吾適合。OT和PT, 3個月黎一次,每次黎,評估下小朋友有咩野未跟到同齡和要跟進,再話俾I位老師知,叫佢跟。

Letter_lalaland 發表於 18-4-16 01:53

每間兼收位既質素都唔一樣,有的跟得足、有的似放羊;正常兼收 ...

同埋樓主講緊佢小朋友係言語遲緩和社交弱。冇提及大小肌有冇delay。

funghon 發表於 18-4-11 23:22
係 law  , 點解咁多人問呢個問題  到校只是暫時服務,提供有限服務,而 I 位老師全日都在校, ...

I位老師全日在校並不等于全日只專注照顧6位I位學生。
I位老師要幫手頂其他校務、入班、入組;
都係哦句:每間有提供兼收嘅學校情況不盡相同,但大同小異。

Letter_lalaland 發表於 18-4-18 12:33
I位老師全日在校並不等于全日只專注照顧6位I位學生。
I位老師要幫手頂其他校務、入班、入組;
都係哦句: ...

係呀,有時學校某班有出外活動,I位老師有可能要跟埋出去。
一句講灑,讀I 位就吾可以計較分到幾多訓練時間。

多謝各位意見!我囝除左言語同社交能力弱,其他智力大小肌都正常,記性仲非常好!我亦打左電話去i位學校,知道每日都有i位老師個別堂上,不過SP就真係一段時間先有一次,同屋企人商量後,主要照顧係婆婆,覺得亞囝最需要有人時時提醒佢,所以都會轉校,希望仲有兩年時間訓練會有多D進步,宜家係我要調節自己心情,真係好唔開心又擔心,擔心自己有冇做錯決定,唔開心派唔到宜家讀緊嗰間(都有i位),一諗我就兩行眼淚…………唉

回覆樓主:

樓主有無問過間i位的口碑如何?到校服務同i位都好參差,遇著唔好的,到校服務有幾個治療師,有機會轉,但i位就一定轉唔到老師。我仔當年都面對這樣的選擇,我最後揀左到校,因為i位2星期得半小時言語治療師,到校每星期有1小時,有時仲有其他治療師,特殊老師堂雖然少D, 但本身個班主任都好有經驗,跟得好好,而且到校服務我每堂可以去睇上堂,i位只可以睇到言語治療師上堂。最重要係我唔想轉校,當時佢升k3了,重新適應完一年又上小學。

請問有冇人知屯門仁愛堂田家炳兼收位好唔好?

回覆 Pakpak_mama 的帖子

呢間i位口碑真係唔多清楚, 係不同嘅group都唔多有人講呢間學校, 我只知呢間學校係區內都多人揀, 老師有愛心, 係Happy School, 而課程比宜家嘅學校淺, 表已經fax左, 宜家等新校搵我~~為著轉唔轉校嘅事, 宜家讀緊個間嘅校長, 班主任, i位老師都搵過我同老公傾偈, 佢地都覺得派唔到可惜, 但都唔好嘥小朋友嘅時間, 希望亞囝黎緊兩年可以學得更多~

若可以的語,可加入個别PST上門訓練,i位多是每天或許有25分鐘訓練,ST约兩星期才1次,現在最好在黃金期加緊訓練,最重要是要遇到好老師,我囝囝也在i位讀,老師鼓勵我多訓練,若囝囝有上閂的PST相信表現會更好,所以有找3一位個别PST上門,成效才顯著進步。你也要努力。

meishe 發表於 18-5-22 12:49
若可以的語,可加入個别PST上門訓練,i位多是每天或許有25分鐘訓練,ST约兩星期才1次,現在最好在黃金期加 ...

見到你連續8個post都推上門PST, 這個老師一定好特別

不是特别,而是作為一個媽媽,囝囝經歷在評估後排位,等到入特殊中心的主任,治療師及老師都覺得進步有限,觀課時老師沒有回應和關注囝囝,表示沒有離座已經很好,但我感到囝囝是被忽視。突然有位朋友的囝囝在i位讀也是這樣情況,但經人介紹了一位PST後,有顯著的改進。而我正處於無助時,這位PST 給了我訓練囝囝方法,囝囝由S位轉讀了i位,當然得到她的鼓勵,而在i位老師再表示囝囝轉讀i位,新環境或會倒退,最终或要入讀特殊小學。但今牢經評估後,囝囝今年可以入讀主流小學小一,PST十分用心給與我囝囝和朋友的囝囝不同訓練,因老師表示小朋友有不同潛能,可以按個別需要,但必須要家長一同努力。由於我經歷了四年很多不愉快經驗,希望可以和你們分享,因為只有做媽媽是最憂慮,經過多次的盲頭烏蠅週圍撞,弄得自已又徬徨又無助,又幫晤到囝囝,所以我只想分享我的經歷和得著。

meishe 發表於 18-5-23 23:26
不是特别,而是作為一個媽媽,囝囝經歷在評估後排位,等到入特殊中心的主任,治療師及老師都覺得進步有限, ...

請問什麼是上門PST? (emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題