用戶登錄
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想配矯視隱形眼鏡,即OK鏡,晚間戴
go

想配矯視隱形眼鏡,即OK鏡,晚間戴  

複式洋房

我個女想配矯視隱形眼鏡, 請問那一間又便宜, 又服務好 ? 請給意見, 謝謝.聽說太子配鏡,又平,在哪個位置?請大家幫幫忙

孩子用隱形眼鏡合適嗎?若有細菌便直接入眼.......後果....我是不見議用的

candychoi781212 發表於 18-4-6 22:57
[/td][/tr]
[/table]

我仔已經戴咗兩年,我幫佢清洗,佢自己戴,我覺得ok,至少近視加慢咗。

回覆 candychoi781212 的帖子

我仔在太子配,Ok鏡片约6千,可用2年,另加视光師檢查费500, 戴了3个月,So far ok, 日間不用戴眼鏡都睇得好清楚。

我女用軟鏡,日戴,好似普通隱形眼鏡一樣。比較舒服,少併發症。不過如果小朋友經常游水,就唔方便。其他運動冇問題。

有風險,自己衡量!

每年換新鏡。

b3410 發表於 18-4-8 09:57
我女用軟鏡,日戴,好似普通隱形眼鏡一樣。比較舒服,少併發症。不過如果小朋友經常游水,就唔方便。其他運 ...
軟鏡??跟硬鏡矯視鏡一樣可以控制近視加深嗎?你女帶了多久?
我女戴了晚間硬鏡矯視鏡已經七年,效果滿意,目前沒有加深度數,在旺角配。

之前問過軟鏡,控制效果比夜間硬鏡差。
有些人硬鏡唔得,有機會試軟鏡。

shanna852    發表於 18-4-9 13:28

shanna852 發表於 18-4-9 09:59
軟鏡??跟硬鏡矯視鏡一樣可以控制近視加深嗎?你女帶了多久?
我女戴了晚間硬鏡矯視鏡已經七年,效果滿意 ...
一樣,戴2年,冇加深。揀軟鏡主要是因為併發症少

shanna852    發表於 18-4-9 13:26

回覆 TLHE 的帖子

每年換一對比較衞生和安全。

b3410 發表於 18-4-8 09:57
我女用軟鏡,日戴,好似普通隱形眼鏡一樣。比較舒服,少併發症。不過如果小朋友經常游水,就唔方便。其他運 ...
Pm 介紹比我呀,唔該。

b3410    發表於 18-4-13 23:02

artroboy 發表於 18-4-13 15:02
Pm 介紹比我呀,唔該。

眼科醫生建議,滴藥水比戴OK 隱形眼鏡安全得多,特別年幼男仔,家長幫佢攪亦衍生其他問題。

留意,隱形眼鏡唔需眼科醫生,只需驗光師配,係產品!

藥水試過0.01,瞳孔放得好大(好吸收),仍然加深。醫生就話約有一半用家没有加深。

retriever 發表於 18-4-14 11:08
眼科醫生建議,滴藥水比戴OK 隱形眼鏡安全得多,特別年幼男仔,家長幫佢攪亦衍生其他問題。

留意,隱形眼 ...

請問年幼男童會衍生什麼問題呢?謝謝!

mimi222shi 發表於 18-4-14 11:19
藥水試過0.01,瞳孔放得好大(好吸收),仍然加深。醫生就話約有一半用家没有加深。 ...

我哋係幸運既一半。

不過研究話頭兩年效果較唔顯著,後面效果會愈見明顯。

同閱讀一樣,輸入一樣,輸出未必相同!

byoung 發表於 18-4-14 13:28
請問年幼男童會衍生什麼問題呢?謝謝!

戴OK鏡等同戴隱形眼鏡,各種衛生維護問題一樣,成年人都一樣麻煩。幼年男仔較粗心,衛生卒眼等細節係較難控制。

另外我係較注重細路自理培養。有時概嘆學童日常生活攪得太復雜,家長難免插手,有礙自理培養。譬如,而家學童唔少體藝活動走偏鋒,器材大件,有成年人做跟班拖出去拖入,在所難免。

希望生活攪得簡單一點。

retriever 發表於 18-4-14 14:57
戴OK鏡等同戴隱形眼鏡,各種衛生維護問題一樣,成年人都一樣麻煩。幼年男仔較粗心,衛生卒眼等細節係較難 ...
一日換一對眼鏡,已經安全好多。

b3410 發表於 18-4-14 16:11
一日換一對眼鏡,已經安全好多。

OK 鏡應不是一天換一對吧?

retriever 發表於 18-4-14 16:32
OK 鏡應不是一天換一對吧?
OK 鏡係硬鏡,冇的日日換新
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊