用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 今年九龍城區派位簡報
go

今年九龍城區派位簡報 [複製鏈接]

Re: 今年九龍城區派位簡報

Martina 寫道:
各位Kln City experts,

請問聖三一堂係Band ? 中學 ?
我侄仔派到呢間 !

Tks,

band2/band3
其實唔洗太在意,係好學校讀得唔好(班無十名內),又係得個吉,最緊要小朋友讀得開心,健健康康,唔好學壞就得啦.

大媽 寫道:
這是九龍華仁書院網頁Forum內一位家長自白的感受:
我是一名家長
讓我告訴大家這幾年我對華仁感受:
未入華仁我好想個仔入
入左華仁我叫自已要忍
華仁仔應係有能力自學
但一年二年係咁過
睇完開放日後我決定叫個去外國
好心痛所有華仁仔
因為佢地個個一腔熱誠想為華仁增光
[quote]
siu_wai_01 寫道:
我的仔仔獲派入華仁,華仁是否真的大不如前?有沒有華仁家長能分享多些你們的看法??
[/quote]

其實學校勁不是因為老師勁,而是學生勁.(叻的就收,想唔叻都唔得)

BillyM 寫道:
[quote]
kabee 寫道:
其實學校勁不是因為老師勁,而是學生勁.(叻的就收,想唔叻都唔得)

一半一半啦,好學校可以令學生增值,差的學校亦可以糟蹋學生。如果收到的學生全是BAND3尾,可以令他們不變壞已算成功。我好相信一個超班學生,在DGS或DBS所能得到的培育會比在一間普通學校優勝。

照你咁講,九華盡收油尖旺以至九龍區BAND1學生,應該好掂。[/quote]

有沒有留意這個趨勢,
30多年前考升中試的年代分左8級,8級後就自己比錢找私校,第1級的(即現今band1中的band1)入哂傳统名校,當時唔會有一些不知名的中學(如華英,開平等)會出狀元,因為沒有叻學生.
接着分5級,名校開始降級,雖然仍然收第一級的學生,但是比以往已不是全部尖子,不知名的中學開始升級,收2,3級的學生就是當年的2,3級.
現在分三級,電腦抽獎,更多尖子錯配,叻學校開始無咁叻,中等學校開始出狀元.
九華盡收BAND1學生,其實只是當年的第一,二,三級學生.
名校轉直資,大若理由就是這樣.

仲有一樣,幾廿年前,學校係唔會同學校鬥搶學生,
真實例子,有一學生在A校(都唔差)上了一天中六課,同一時間B校(更好的)打電話話收他,第二天學生走去B校見校長,校長說你已經在A校就讀,若果收你便像和A校爭學生,這樣好像不是太好........

現在中學爭叻學生就唔洗講,連大學都是這樣就有些少兒那個,我個姪女A-level考得好成績(唔講幾多個A la)某大學某學院個 dean 親自打左幾次電話話收,選完科之後種打多次來...

做教育的應該有高尚的情操....
‹ 上一主題|下一主題