用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 語言資優其實係點?
go

語言資優其實係點?   [複製鏈接]

如果小朋友在幼稚園時已表達能力好好,對中文字好敏感,學校教英文拼音一學就識,仲blend到。
小學中英文默書温五分鐘都唔駛就已90-100分。
鍾意睇中文書,着重筆順 (自己睇中文字典)。
咁算唔算語言資優?

熱帖搜查員  您好!請查閱 PM,謝謝!  發表於 18-4-11 16:57
   8    0    0    1

我估語文資優主要涉及圖形及語音的記憶能力,如果天生耳朵靈敏同口舌靈活,簡直如虎添翼。其實小朋友好喜歡學習語文,主動學習,又學得好快,都好有機會係。如果去到非常沉迷,不停想學新的字句或新語言,相信一定係。
不過,如果學習進度理想,何必在意要確定是否資優?有時界線係唔明確的,舉例IQ129同IQ131學習上的能力唔似有大分別,學習態度同人的性格如EQ都有重要影響。所以小朋友進度理想,已好值得高興,恭喜你!

BBKDWLAM 發表於 18-3-23 10:56
我估語文資優主要涉及圖形及語音的記憶能力,如果天生耳朵靈敏同口舌靈活,簡直如虎添翼。其實小朋友好喜歡 ...

多謝你的回覆。

我見如是數學資優的,很容易就會被察覺。但語文資優,我就覺得比較難被察覺。

語言資優應是很容易察覺的,除主動學習語言,學習語言的速度很快,對不同的語言都會有興趣,最重要的是,他對字詞的理解,更對他的學習有事半功倍的效果。對字詞的理解能力强,對吸收新知識有很大的幇助

王家爸爸    發表於 18-3-29 08:49

happyhome2009 發表於 18-3-23 09:08
如果小朋友在幼稚園時已表達能力好好,對中文字好敏感,學校教英文拼音一學就識,仲blend到。
小學中英文默 ...

其實不一定係語文資優,我個仔好明顯係數學資優,不過記憶力強,家吓P2,學校要中文背默,佢温過幾分鍾,都唔夠我係廚洗米時間就話識曬。英默未溫就話已經識,學校係默故事書的,我讀咗兩三句,自己係度背默咗2頁内容!
但一去到作文,即刻勞氣到我死.....

adrio    發表於 18-6-11 17:02

happyhome2009 發表於 18-3-23 13:42
多謝你的回覆。

我見如是數學資優的,很容易就會被察覺。但語文資優,我就覺得比較難被察覺。
我覺得只可以盡量順其自然配合佢,有時發現咗咩嘢都好難話一定做到啲咩。分享少少小兒情況。我仔歲半起係由宣傳單張的標誌同公司招牌引發學習興趣的,舉例認得PCCW及3的標誌就會識英文字同數目字。慢慢要剪低留起,行街就不停問啲鋪頭名點讀。我買過一隻教寫英文字母及發音的CD,佢會不停睇幾個鐘。其實當時我無諗任何資優問題,只係覺得佢幾好記性同幾專心。呢種性格K1後無咗。
K1我開始自己教數,已識睇時鐘,當時我已知佢數學能力好高。見佢進度驚人同肯學,就比佢係外邊上堂。但四五年班後就開始無咩學習興趣,但比賽成績還是可以的。
佢對音樂無特別興趣。小一學過一年就放棄,五年班學半年亦放棄。
性格無咩特別,學業方面大致係數同語文都
超班,但無比佢跳級升學。

我想講的是:
到六年班貪得意同佢評估,智力超出我預計,當時少少嚇親,但最估唔到係心理學家分析佢原來音樂天份好高好高。跟住我就慢慢回想起佢自細聽力真係好靈敏,發音及語氣亦可跟足CD,亦經常會話比人知唱歌唔啱節拍同音。
所以我經驗係細路仔學習態度同興趣會變,會好受周圍影響,佢天份係邊真係未必明確或者根本好闊。如果我兩公婆喜歡音樂,我仔可能會行另一條路。所以小朋友際遇,係佢命運,比佢樣樣試下,父母多關心留意,適當配合佢就好,有時就算有天份係未必有興趣的。

BBKDWLAM 發表於 18-3-26 11:10
我覺得只可以盡量順其自然配合佢,有時發現咗咩嘢都好難話一定做到啲咩。分享少少小兒情況。我仔歲半起係由 ...

多謝你回覆。
你指你仔語文超班係中英文都超班定只是一樣?
另他會覺得上堂好悶嗎?

我仔小一至小五時英數都會超出咗,因另外面有學。中文就只跟學校,但好彩又遇到兩個要求好高的中文老師,令佢對自己好有要求,作文好認真,有時簡單的週記,佢會用兩三個鐘做,要寫啲有創意同有意思的事。

我仔只係幼稚園試過一次老師認為佢認叻被罰過,我其實只係覺得佢一時興奮多口咗,之後令佢更加收歛。其實我仔性格一向合作同低調的,唔鐘意造作出風頭(但內心喜歡第一),幼稚園啲老師同家長都知佢有啲嘢好叻,但學校學習同評核範圍反映唔到的,所以佢無咩獎項,知佢唔開心,但呢啲細路仔好早熟,佢知將來只講真正實力。
小學佢基本上係模範學生,即係老師要佢坐就坐,企就企,無人答問題佢就先舉手,好似幫老師維持課堂氣氛咁。
小學上堂模式好傳統,但上英文堂會將學生分組,上堂期間分組搶答計分比賽,好啱我仔,有滿足感但又唔會覺得刻意認叻。
數學堂佢基本上等無人答佢先舉手或等老師叫。我無聽過佢講上堂悶,但我知佢做數學功課悶,因重複的列式抄寫用好多時間,但佢又喜歡在老師面前表現好,所以都會認真做。做完學校啲加減數功課,轉頭做中學程度的補習班功課。我太太想佢跳級,但我想佢有正常童年朋友,佢和同學玩時又變回同齡細路仔。其實我估佢入U前跳兩三次級都得,不過會辛苦啲同表現未必可以最頭頭,最後我仔接受我睇法,慢慢同同齡朋友一齊大,會開心啲,我希望咁心理都健全啲。
呢啲細路仔可能好敏感,內心亦可能脆弱,所以多啲同佢傾計,當佢哋係朋友咁就得。

adrio    發表於 18-6-11 17:06

回覆樓主:

他们唔洗迫,好自学性的,他们有兴趣就去学,但要留意他们会否觉得課堂太淺就去 攪攪震, 同時他們社交能力低,反而黎方面多 補充一下, 有助他們整體發展

BBKDWLAM 發表於 18-3-26 11:10
我覺得只可以盡量順其自然配合佢,有時發現咗咩嘢都好難話一定做到啲咩。分享少少小兒情況。我仔歲半起係由 ...
好好的分享,學到野!好奇一問,心理學家check 到音樂天份嗎?

happyhome2009 發表於 18-3-23 13:42
多謝你的回覆。

最容易被察覺既反而係中文語文資優,父母可以好早就發現小朋友認得某啲中文字。反而數學資優,比較難被察覺,因為小朋友起碼需要知道基本數字(即係有一定認符號既能力)。

littlemonkey09 發表於 18-3-25 08:07
其實不一定係語文資優,我個仔好明顯係數學資優,不過記憶力強,家吓P2,學校要中文背默,佢温過幾分鍾 ...
圖形記憶力強對默書有幫助,我反而建議,無論幾難,都要多花時間鼓勵小朋友多作文。將來係創造力、high level thinking 能力既世界,多作文有幫助。

somoon 發表於 18-3-28 19:46
好好的分享,學到野!好奇一問,心理學家check 到音樂天份嗎?
相信佢係綜合測試各項結果,同佢經驗分析出嚟。佢話孩子對聲音好靈敏同記憶好強,因呢部份係滿分,已到呢種測試極限,只可參考。有啲討論佢無寫係報告度,佢係講過孩子好啱玩音樂,將來職業好適合做樂團指揮。我其實懷疑我仔對音質要求高,但佢自己手腳唔夠靈活,把聲又唔靚,所以先無興趣玩音樂。佢係鐘意聽音樂的,包括流行曲同古典音樂。

回覆樓主

聽覺靈敏可以分辨同時產生多種不同音調,對欣賞音樂、作曲及指揮有事半功倍效果。

BBKDWLAM 發表於 18-3-26 13:50
我仔小一至小五時英數都會超出咗,因另外面有學。中文就只跟學校,但好彩又遇到兩個要求好高的中文老師,令 ...
後半段非常認同!
前部分關於坐定定不愛出風頭,其實係咪上課模式抑壓左小朋友呢?
如果老師鼓勵發問討論,對小朋友發展是否更好?

重覆

BBKDWLAM 發表於 18-3-29 10:39
相信佢係綜合測試各項結果,同佢經驗分析出嚟。佢話孩子對聲音好靈敏同記憶好強,因呢部份係滿分,已到呢種 ...

你兒子可考慮吹奏的學器,如oboe, Clariñet, trumpet

somoon 發表於 18-3-29 15:22
後半段非常認同!
前部分關於坐定定不愛出風頭,其實係咪上課模式抑壓左小朋友呢?
如果老師鼓勵發問討論, ...
除咗啲招牌名,其實我仔自細唔算多嘢問。可能係因為我太多嘢問佢(基本上佢得閒我就會搵啲嘢問佢),亦可能係佢自己已經搵到答案。
佢自細俾我訓練到靜靜地等大人指示的,因我觀念係小朋友要聽教,唔肯聽就會無法教。你咁講開,我諗可能係我壓抑咗佢都未定,令佢無咩創意同唔夠主動。我可能好多地方做錯的,所以純粹分享經驗,係失敗的經驗都未定的。

香港地的小學通常都好傳統,老師好少鼓勵學生發問,只鼓勵答問題。學生問都係只會問返唔明的地方,只問課程範圍,因為如果問到古靈精怪,太有創意,都驚老師罵。我估要國際學校或IB課程先會鼓勵到多啲真正發問同討論。

964000 發表於 18-3-29 17:15
你兒子可考慮吹奏的學器,如oboe, Clariñet, trumpet
其實係學校學過一年clarionet的,係佢自己㨂的,可能BB時聽得莫札特多。不過我一次都無聽過佢吹,响屋企係零的突破...都無。第二年佢自己話唔想學,老師勸佢都唔肯。所以我以為佢無天份同無興趣的。

happyhome2009 發表於 18-3-23 09:08
小學中英文默 ...

我小朋友語文好好, 在學校多元智能評估, 亦在語文表現最高分數, 最好成績亦是兩文三語, 有語文資優亦需要好導師教導, 我們都另找老師教導, 希望小朋友語文得到更好發揮。
‹ 上一主題|下一主題