用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想看看各位的意見及睇法
樓主: 2017wahaha
go

想看看各位的意見及睇法 [複製鏈接]

bobbycheung 發表於 18-3-14 15:23
It says here:-
(1) State schools are provided by the government at no cost to British citizens and f ...

謝謝你的資訊,等我又睇下先

你說過到去做餐館工, 估計是唐人餐館, 你清楚餐館工的情況嗎?

英語能力較佳的, 可以做收銀, 企枱, 聽電話接外賣單, 有時都要應付吓鬼佬客.  否则都是做廚房工, 執外賣算是輕省, 其餘工作都是粗重的, 廚房又好熱, 長時間企住做嘢, 無得坐低.  洗碗有洗碗機, 那些很有份量的餐館用碗碟一日十個小時搬搬抬抬都好費力.
無論廚房內外, 都是工時長, 晚下班, 週末生意忙不會有得休假.  這樣的作息時間, 跟你家三個小朋友, 有很大出入.

dlam141231 發表於 18-3-14 15:59
你說過到去做餐館工, 估計是唐人餐館, 你清楚餐館工的情況嗎?

英語能力較佳的, 可以做收銀, 企枱, 聽電話 ...

知道呀,我基本英文都尚可的,如果真係過到去應該都做到收銀掛 ,或者又唸下可唔可以頭幾年,做短d時間,係老本到補貼住先,到上咗全日制小學才陸續加長工時,因為暫時都無唸住在英國長住,洗哂d錢後,最多回港再揾過,唸係咁唸下,但未必work

2017wahaha 發表於 18-3-14 08:32

State 嘅中、小學一般係要求有合法居留或者係公民就可享免費入讀,祗有大學因為有分 local 同 international 學費所以先會有三年 local tax 要求。小學由足四歳開始,入讀 Reception Class。

Grammar school 每年都不少人報考,每間學校要考嘅方法都由學校自己決定。一般 year 4 就開始準備,around year 5 尾至 year 6 嘅十二月考。大致上如早前 Ruby 所講,會有 Verbal, non-verbal, Maths and English.  Verbal, non-verbal 係 multiple choice, 一般會講明用邊間 association 出嘅考題,所以可以響坊間買果間 association 出 Verbal, non-verbal and Maths 嘅練習操練。 English 多數係學校自己出,考 comprehension 同 creative writing, 一般會响 fiction book 抽一大段作為題目。有部分 Grammar school 會有 Music route,但名額好少。

小學好與壞可以參考 Ofsted report.  

Zenia 發表於 18-3-19 01:10
State 嘅中、小學一般係要求有合法居留或者係公民就可享免費入讀,祗有大學因為有分 local 同 internatio ...

謝謝回覆,我真好多嘢都唔知同唔識,你們教識我好多thank you
‹ 上一主題|下一主題