用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Cheating
樓主: 亜斯蘭
go

Cheating   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 18-3-25 20:31
今日我行街果陣,見路邊有個垃圾籮,順手就掉左舊垃圾入去,食環立即向我作出票控。我話唔係馬?掉垃圾入垃 ...

我對樓主的意見己清楚表達,不再重覆。我好少講「公平」,多數講「理據」

麥: 放垃圾在一件垃圾袋上。

食環:「先生,依家証據確鑿,控告你掉垃圾。」

麥: 「啊蛇,我放垃圾在另一件垃圾上,係掉垃圾咩?」

食環:「係呀,原来件垃圾袋係非法,你放垃圾入非法垃圾袋,即在非法基礎上掉垃圾,所以你的行為是犯法。我依家 call 警車,你唔好走,你可以同家人說再見。」

麥:「咩話,掉垃圾咋喎,罰乜野?」

食環: 「十轆,多數入罪,希望你咋晚洗定 pat pat。」

ar_mak 發表於 18-3-25 22:00
回覆 shadeslayer 的帖子

飲左酒,唔好渣車。

好好笑,看官自會判斷。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ar_mak 發表於 18-3-26 11:30
我唔排除有部份看官會好喜歡你,愛上你,迷戀你,或者點都好啦。但亦有部份看官已經睇到頂唔順,爆血管,或 ...

如果你唔明點解我提出奥運,或我講英國人的 euphemism 係反駁乜,又或者英文係香港法定語文之一,咁再講也是哂時間,要你寫咁多字唔好意思,大家身在南北兩極。

廿分,罰得好輕

老師成份卷DQ晒都仲得呀

扣得廿分,真係要多謝老師

ar_mak 發表於 18-3-26 14:58
你既態度係傲慢。
如果同時有多過一個人係唔明你講既野,咁可能係你講得太深,或者其他人理解力低。但你仍 ...

你誤會的地方多如牛毛,不知從何說起,我放棄了。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

亜斯蘭 發表於 18-3-11 23:26
唉~聽到DSE、呈分同其他公開評核試,
對佢嚟講好似好遠,但不經不覺就會到!
我都覺得唔啱係要罰⋯⋯

咁就好睇你地作為家長點解釋件事比佢知。

佢明明犯錯,有錯就罰,你地大人覺得重,就想轉校。你覺得會比到咩教育佢?

首先,扣廿分好重咩?個考試又唔係呈分又唔係DSE,無乜實際用途。又唔係無晒分,如果真係作弊,成份卷零分啦。我又覺得個懲罰係合乎比例,唔算太重。而家罰過,好過第時呈分先比人罰,係咪?挫折越細個遇到越好,因為無野輸。

第二,既然個懲罰都算可接受(或者你堅持太重啦,不過其實都好難拗,一百個人人有三百個罰既方法,我個人覺得可以接受囉,你條氣唔順咪試下同學校講,但我覺得真係無乜需要,小朋友遇下挫折其實係好事,係睇大人點教架啫),但個解決方法係叫佢轉校?呢個係乜教育?遇到挫折係叫佢下次唔好再犯,轉校係乜野解決方法?逃避呀?

最後,明明咁小事都搞到要轉校,會唔會誇張左?小朋友更有可能以為自己既錯誤係大到不得了,仲驚。

你地要做既係解釋比佢知個規矩係咁,犯左有懲罰,唔關個老師中唔中意你事,係為左公平。你欣然接受懲罰,下次唔好再犯呢個錯誤就無問題了,當上了一課,下次會做得更加好。老師當然唔會再鬧你啦,因為件事已完滿解決了,你認錯了,接受了懲罰,真心改過,唔會再犯,就係一個好學生。記住,犯錯唔緊要,懂得反省就係好孩子。

回覆樓主

當俾小朋友上一課。係重手咗啲,但小朋友又的確犯咗老師定下的規矩

回覆樓主

經一事長一智!
剛過小測,最後一題答like沒了e(當然冇分呢),我問點解寫漏!
佢答我打了鐘,唔寫得⋯⋯
兩個月前的教訓,佢冇忘記!

當時真係心痛佢,學業追得咁辛苦,咁俾人扣一扣又唔合格。
但現在睇倒佢成長,都有一些安慰!

我這怪獸家長真係要 放鬆放鬆一下⋯⋯

亜斯蘭 發表於 18-5-21 00:44
經一事長一智!
剛過小測,最後一題答like沒了e(當然冇分呢),我問點解寫漏!

恭喜!那20分沒有白扣

經一事長一智!

恭喜,發生咗的事無辦法扭轉,但小朋友學到嘢,總算眼淚無白流。

經一事長一智!
咁有冇讚下佢?

‹ 上一主題|下一主題