用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 談幼兒園 大家好!可唔可以幫我計下D年紀呀!拜托了!報N班! ...
發新帖回覆
go

大家好!可唔可以幫我計下D年紀呀!拜托了!報N班!

新手爸爸想請教,18年1月BB, 岩岩去左救世軍報N班,佢話2020年9月先讀N班?我阿女咪到時2歲9個月先讀,咪好大囉?點解唔係讀2019年度既N班既?謝謝!咁多位媽媽爸爸解答丫!

同埋我可唔可以報2020年1月先入學既N班架?

加都排到3X,唔知有無機會,學校得16個名額。

回覆樓主:

N班開學要夠2歲,2019年9月N班,你bb都未夠2歲。

akitosing 發表於 18-3-1 15:50
新手爸爸想請教,18年1月BB, 岩岩去左救世軍報N班,佢話2020年9月先讀N班?我阿女咪到時2歲9個月先讀,咪好 ...

18年出世正常係2020年9月入學。因為你bb1月出世,所以係全班最大,正常的。你亦可以揀2020年2月插班讀半年N班,但2020年9月唔可以讀K,未夠歲,K一定要2021年9月先讀得。
因為1月出世係全級最大,比12月出世大差唔多一年,所以你覺得入學時已經好大係正常。

唔好意思丫,咁如果我唔揀救世軍讀N班,我報私家2020年1月讀N班,然後2020年9月讀K1得唔得呢?我見教育局已經放寬左話2歲8個月起已經可以讀K1牙。謝謝咁多位!

放寬幼稚園的入學年齡

教育署發言人今日(十月二十五日)宣布,由二○○一/○二學年起,放寬幼稚園的入學年齡,由三歲降至兩歲八個月。

教育署已於本周初發出通告,公布幼稚園取錄學生的新安排。

發言人表示新的收生安排除可配合小一的入學年齡外,並方便家長作彈性的選擇。

發言人說:「在新安排下,幼稚園除可取錄三歲或以上的兒童外,在八月或九月開始新學年的幼稚園,還可招收於二○○一年九月一日前年滿兩歲八個月的兒童在二○○一/○二學年入讀幼兒班。」

「放寬幼稚園的入學年齡是為了方便家長和幼稚園辦學人在安排兒童入學方面,更能配合小一的入學年齡。而兒童足三歲才入學,是比較理想的安排。」

akitosing 發表於 18-3-2 10:01
唔好意思丫,咁如果我唔揀救世軍讀N班,我報私家2020年1月讀N班,然後2020年9月讀K1得唔得呢?我見教育局已 ...

或者咁講,
幼稚園點讀唔好理
香港教育局定左, 小一九月一日入學時小朋友必須要滿左5歲8個月

"所有擁有香港居留權及年齡足五歲八個月的兒童(截止九月一日入讀小一計)均合資格參加小一入學統籌辦法(已入讀小學或已獲派小一學位的兒童除外)。直接資助計劃(直資)小學、私立小學及英基學校協會屬下小學的小一學位並不在小一入學統籌辦法之內。家長如希望子女入讀此類學校的小一班級,可自行向這些學校申請。"
http://www.edb.gov.hk/tc/student-parents/spa-systems/overview/index.html

你咪照計囉, 如果計到K3畢業, 入當年小學夠最低限五歲八個月就OK 了
(當然仲要有學校收, 而家好多幼稚園都暗啞底西走D細B)

其實一月一定是大B, 大B 對學習有好處, 點解樓主要佢早D入學呢?
我大女都係一月B, 佢學野OK, 但見班上D細B 追得辛苦, 大人細路都辛苦
我細仔十二月B, 我地都打算遲一年入學做大B, 講真, 佢12月出世同同件1月出世果D差左12個月
小朋友差幾個月就差好遠, 無為大家辛苦

原來係咁架,我而加先明白,成日唔識得計。多謝晒你呀

回覆樓主

做大B有優勢著數好多!不知幾多父母恨小朋友係一丶二月出世做大B,絕大部分學校都係鐘意大B,想入名校都易d。(咪邊到來好出名個句:贏在射精前?

大把10-12月出世BB的父母專登遲一年比BB入學等佢地做超大B。

樓主係BB出世冇耐就報N,看來都重視教育,更加建議你比多少少時間爬下文。

akitosing 發表於 18-3-2 10:05
放寬幼稚園的入學年齡

2歲8個月嘅意思係出世後滿2歲及8個月。假如你BB係2018年1月1日出世,2020年9月2日bb先係出世後滿咗2歲8個月。所以你bb 2020年9月1日係未足2歲8個月(要完結咗果個日先當足月)。
所以2017年12月31日11:59pm出世可以係2020年9月讀k1, 但係2018年1月1日00:00am出世就山要2021年9月先可以讀k1.
佢係俾同一年份出世一齊讀k1。

回覆 hapiangel 的帖子

講得好清楚呀!唔該晒!

回覆 BlossomAlmond 的帖子

原本無咁緊張,但見人人都話救世軍好,而且比20蚊就比埋炸。

akitosing 發表於 18-3-2 10:01
唔好意思丫,咁如果我唔揀救世軍讀N班,我報私家2020年1月讀N班,然後2020年9月讀K1得唔得呢?我見教育局已 ...

所以,你bb係受資助幼稚園讀,只可以2021年9月1日讀k1. 我唔知有冇私校會破格俾你bb跳班。不過跳咗班小一都再有問題,除非一直讀啲俾你跳班嘅學校。

回覆 hapiangel 的帖子

我而加先識得分炸。

救世軍好似是有育嬰園嫁? 如想"牙"住個位咪報育嬰園先囉, 唔駛咁快諗K1既...

回覆樓主:

有得做大B,不知幾好。 我個B8月中,無得做超大B.  在Interview中係最細果批(學校收到8月31日)。 我女表現輸人9條街,名私幼全部無得玩。

我真係唔識呢,原來8月出世反而唔好?抱歉呢

akitosing 發表於 18-3-2 15:58

我要同d 1月1月bb,甚至前一年10月,11,12月嘅bb爭,人地大她9個月。 點玩吖。 d大B超大b已經識行識走,識講識唱歌。 我女先得14個月(N班通常10月,11月interview),她行都未行得穩。

akitosing 發表於 18-3-2 15:58

贏在xx前,你有冇聽過?其實我見好多細b都有好offer,根本唔關事。人生係長跑,仲長過馬拉松!一開始輸定贏根本唔重要。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊