用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 2019年 免費考 DSE - 不喜歡抽水,勿入
樓主: ANChan59
go

2019年 免費考 DSE - 不喜歡抽水,勿入   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 18-3-9 08:48
其實他們只是驚口試搞亂檔,所以我先至話不要小組考口試,因為現在已經搞亂檔緊。

就算其他人考得好,都 ...
而且重點係,林鄭無啦啦量化寛鬆咗資助學士學位,下年好大機會,只要達3322就已經入到資助學士學位 (UGC degree + SSSDP), 就算唔係, 相信只要達3322加有1X分已入到U (要求應該低過上年同今年)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

akys 發表於 18-3-8 22:41
咁其實多啲非日校勁人考對今屆考生重有利,當他們分數達到5又未必取得5*,5**。個pool大咗5*+人數又會相應 ...
應該唔係咁,大家要對考評局評分重新理解。

據以往CE同AL處理學校考生同自修生既方法,自修生係唔會影響學校考生之成績。

根據昔日CE同AL計分,學校首次應考之考生,會全部獨立計成績,唔會計自修生或重讀生。當首次應考之考生計好分數,派好晒grade,咁自修生或重讀生之成績,會對入去首次應考既成績中,睇佢應該係攞咩grade。如首次應考之學校考生計好分後,發覺20分攞E,80分攞A,咁自修或重讀生考到85分,咁就攞A,攞20分就攞E。

若DSE行返呢一套(應該都係咁),咁根本幾多自修或重讀生,都唔會對學校考生既成績有影響,況且DSE係吹自己criteria reference,雖然事實唔絕對係。

個人高度建議有人若認為祼考可以考到DSE 5*或5**既,真係值得去試下,若係家長,可以體會下子女考試之難度,同點解咁多人去補習學答題技巧,識.......唔代表你攞到分,攞到分.....唔代表你攞到人地咁高分,呢個係考香港公開試既口訣。

Vanadium 發表於 18-3-9 18:35
個人高度建議有人若認為祼考可以考到DSE 5*或5**既,真係值得去試下,若係家長,可以體會下子女考試之難度 ...

以英文為例,你意思即係一個人透澈了解past tense ,生活上應用自如,但在香港考試不一定在past tense 題目拿到分?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Vanadium 發表於 18-3-8 21:32
DSE數學 100分錯5分都已夠攞唔到5**了,係要近100%全啱。
2017年DSE數學5**cut-off 93%.以前會考95%就攞唔到A.

hkpapa852 發表於 18-3-9 10:09
而且重點係,林鄭無啦啦量化寛鬆咗資助學士學位,下年好大機會,只要達3322就已經入到資助學士學位 (UGC de ...
15, 16

Good enough.... for JUPAS
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

cow 發表於 18-3-9 23:44
2017年DSE數學5**cut-off 93%.以前會考95%就攞唔到A.

到底90幾%先攞到5**,都要睇當年考生表現或試卷有無難左或淺左,應該唔會係絕對數。

現今DSE難考係唔容許錯.....一時唔小心....就會攞唔到5**。

之前因有人成日將DSE同IB對比,無聊從IB官網得知原來只要7成幾8成分數,就可以攞滿分7級,可以容許有25%錯誤,至少都無咁易失手,亦容讓較大空間有D野係唔識。

shadeslayer 發表於 18-3-9 19:10
以英文為例,你意思即係一個人透澈了解past tense ,生活上應用自如,但在香港考試不一定在past tense 題 ...

我諗若然只係能正確使用tense,係絕唔英文攞到5**。舉個例,若然有接觸過傳統神校學生(特別神女校),就知佢地英文水平相當高,勁個班tense呢D基本野小學都已唔會搞錯,但就算如此,佢地DSE英文都唔會個個5**。

我只係回應有人話去裸考玩下睇下攞唔攞到5**,唔知係無知定自視過高定以為考DSE果班係智商偏低。

當年號稱「通識之父」既華仁校長去考通識,結果都只係攞個4,段估佢知識夠,亦唔會去到裸考咁誇,但係......考試就係考試,唔係淨考你識幾多。

Vanadium 發表於 18-3-10 12:17
我諗若然只係能正確使用tense,係絕唔英文攞到5**。舉個例,若然有接觸過傳統神校學生(特別神女校),就知 ...

你唔明我咩意思。

我重點係你說「識內容,但在DSE 題目中攞不了分」係咩意思。不是DSE要攞5**要識乜。請番看你64樓中說:「識....不代表在DSE攞到分。」我想知點「識」,但又攞不到分。唔夠時間做?

Tense 只是例子,你唔鐘意,可以用 model verbs, nested prepositional phrases 一樣。

或者數學中學生己完全撑握課程中的微積分,會不會不懂答DSE微積分題。。

Vanadium 發表於 18-3-10 12:07
到底90幾%先攞到5**,都要睇當年考生表現或試卷有無難左或淺左,應該唔會係絕對數。
DSE Core Maths 5** cut-off
2012 89%
2013 89%
2014 92%
2015 93%
2016 92%
2017 93%
GCE AL 90% A*
我估Maths裸考, GCE A* 同 IB 7 個嘅學生無5%攞5**(同屆裸考). 唔同屆, 除佐大學讀Maths, 唔係都唔諗攞5*.
IB 唔知, GCE好straight forward. 只係改下啲數字.

Vanadium 發表於 18-3-10 12:07

同出卷深淺有關。即係無正常人以為A校英文卷90分一定難過B校85分。

Anyway, 學生辛苦到死,幾多 percent 5** 唔係重點,重點係一流大學,一流學科喜歡收咩學生。

shadeslayer 發表於 18-3-10 13:16

同出卷深淺有關。即係無正常人以為A校英文卷90分一定難 ...

GCE Maths 好straight forward. DSE Maths Phy 攞中游4 (唔係僅僅4)嘅學生已有能力GCE AL攞A.

係香港, 有錢有IB GCE, 無錢只可DSE

shadeslayer 發表於 18-3-10 13:16

同出卷深淺有關。即係無正常人以為A校英文卷90分一定難 ...
兩邊卷我都睇過了,公開既,唔覺得IB卷難,答案亦好簡單,只要熟課題內容,唔使點用腦。當然DSE都係...但DSE攞最高grade要唔錯得,而更甚係越黎越唔比人揀題目,近全必答,連話有D課題無咁啱能力或興趣走下位都唔得。

順道回應你英文5**既問題,我相信英文好好既人要DSE考5**相對容易,果D基本grammer/reading免講吧,死位係作文同oral,就算native,若搞唔清作文或考oral要求,一樣好低分。

cow 發表於 18-3-10 13:30
係香港, 有錢有IB GCE, 無錢只可DSE

100%認同.....所以最唔開心係聽到有人話考IB果班係叻過DSE果班,叻唔叻唔100%肯定,平均一定有錢得多。

最慘仲要講話外國名大學鐘意收咩生。我認識唔少學生,睇住佢地成長,潛質雖唔係最好,DSE亦考得麻麻,但屋企有錢,送去外國讀college,好容易就又話咩名牌大學收,只感覺若真係擇優而取錄,係香港佢身邊大把同學潛質好多多聲,但無錢只可留係香港讀。

無既.....中國人社會,都要慢慢接受"世襲"同"階級"。

GCE Maths 好straight forward. DSE Maths Phy 攞中游4 (唔係僅僅4)嘅學生已有能力GCE AL攞A.

係香港,  ...

正如我話,重點係大學點睇,顧主點睇。出來的細路的綜合能力如何。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Vanadium 發表於 18-3-10 13:34
兩邊卷我都睇過了,公開既,唔覺得IB卷難,答案亦好簡單,只要熟課題內容,唔使點用腦。當然DSE都係...但DS ...

任何考試,不攪清要求,都無分,不只是DSE。

Vanadium 發表於 18-3-10 13:47
100%認同.....所以最唔開心係聽到有人話考IB果班係叻過DSE果班,叻唔叻唔100%肯定,平均一定有錢得多。

...

你話我聽幾時有錢唔係多選擇?住屋,交通,醫療邊樣唔係?資本主義自己社會呀!

重有,香港讀得麻麻,外国卻成一功,可以係香港教育唔啱這孩子已而,不要莫視别人努力,更不要悟憎人富貴。

係香港,  ...
[係香港, 有錢有IB GCE, 無錢只可DSE]

的確,EK係有啲家長係咁諗。。。

但係漏左" 以為 "兩個字,戴有色眼鏡就以為人地紅眼症。 除左對有色眼鏡去望下個地下啦。
‹ 上一主題|下一主題