用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 2019年 免費考 DSE - 不喜歡抽水,勿入
go

2019年 免費考 DSE - 不喜歡抽水,勿入   [複製鏈接]

先始聲明,我今次系真抽水!

我一直講教育局不撤小三字母試,其中一個原因是因為保住考評局,被個別好打得的網友批評為陰謀論!我覺得是陽謀,而非陰謀。

今早財爺預算案宣布明年 DSE 免費考試,在網絡上瘋狂討論,有幾多人會去考 DSE!「考左同未考過既不如齊齊考多次囉。」

一系事前唔經大腦,一系以此幫補考評局的赤字!

所以不用到三月底,我肯定小三字母試一定會考!除非年年「圍魏救趙」,免費考 DSE!

為了支持撒小三字母試,我會告假去考,亦俾假香港同事去考。我考死亡之卷 -中文

以上純屬虛構,如有類同實屬巧合!
   0    0    0    0

回覆 ANChan59 的帖子

身邊都好多吹水友話去考, 我估大家吹水多, 真正報名考試會縮沙

要數奇招, 一萬名中小學生去海洋公園奇啲

....

我都有興趣考死亡卷睇下可唔可以復活

自修生可以報考多少科, 盡報

回覆樓主:

報咗唔去考,卷就印咗,工作人員又預咗,真的多謝政府!

回覆樓主:

不如攪返過「最多人報考DSE 」健力士世界紀錄!

回覆樓主

我都有興趣,對孩子教育和我的認知也有益,看看自己中英水平,考數學檢查一下腦袋退化至什麼地步,考通識知道自己有多少識。不過大家去考時要認真小小,做個"專業"的考試威龍。

....

回覆樓主:

我都來明抽水。

考DSE大家未開心得過早? 報導說「比有需要學生交考試費,大家大人大姐有份工,住私樓,注册做自修生後,有信心做到「有需要二千元」?

其實陰謀論又好,陽謀論又好,大家有自由。之所以係乜乜論,就係因為沒足夠証據。話雖如此,一些陰謀論似層層,另一些陰陽謀論令人失笑,例如奥巴馬沒有美國出世紙,或 FBI 退休老豆,和 school shooting 生還者兒子,聯同民主黨陷害侵侵, Elvis is still alive,或外星人己入侵地球多年。

無論咩類型的陰謀論,係有提供茶餘飯後話題的作用,無比重要。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

somoon 發表於 18-3-1 08:17
咁係咪會long 高應屆學生成績

日校夜校生分開報成績的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-3-1 08:58
我都來明抽水。

考DSE大家未開心得過早? 報導說「比有需要學生交考試費,大家大人大姐有份工,住私樓,注 ...
二千mung 我幾時都有需要

ANChan59 發表於 18-2-28 22:34
先始聲明,我今次系真抽水!

我一直講教育局不撤小三字母試,其中一個原因是因為保住考評局,被個別好打得 ...
陽謀論v2: 會不會dse 收入多左咁咪cover 到唔考字母試的損失?
2.1: 多左唐邊鶴考,條curve 會拉低,幫助偏英的學生入U,少d人出國,一石二鳥,得正得正

ppmmbb 發表於 18-3-1 07:32
報咗唔去考,卷就印咗,工作人員又預咗,真的多謝政府!
筆直都係咁多,唔花係lei 到亦去大白象,e加個個講得咁開心,唔好咩

shadeslayer 發表於 18-3-1 08:58
我都來明抽水。

考DSE大家未開心得過早? 報導說「比有需要學生交考試費,大家大人大姐有份工,住私樓,注 ...

[size=1.2em]共享成果

[size=1.1em]其他寬減措施

187. 考慮到政府今年財政盈餘豐厚,我會推出以下措施,與市民分享經濟成果:

(五)

向有需要的學生一次過發放二千元津貼,支援學習需要,開支約七億四千萬元;以及

(六)

為參加二零一九年香港中學文憑考試的考生代繳考試費,開支約一億八千萬元。

報考DSE有冇要求?其實中五學生可否去試一試當mock exam?

回覆 b3410 的帖子

自修生 - 報考資格
(1)但凡符合下列條件中其中一項者,均可以自修生身分報考2018年香港中學文憑考試:
(a)曾應考香港中學文憑考試,或相等考試,或
(b)以本考試年分之一月一日計算,已足十九歲,或
(c)非修讀香港中學文憑考試課程,但於考試前一年已修畢或正在修讀等同中六之課程。

b3410 發表於 18-3-1 10:52
報考DSE有冇要求?其實中五學生可否去試一試當mock exam?
你都係自己比錢去天皇補習社,每科比幾百蚊考mock,唔好浪費政府資源啦!

loop 發表於 18-3-1 11:26
你都係自己比錢去天皇補習社,每科比幾百蚊考mock,唔好浪費政府資源啦!
謝謝,明白了
‹ 上一主題|下一主題