用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學童運動多 英文叻計數快 逾半港生每日不足1小時 ...
樓主: 小時了了
go

學童運動多 英文叻計數快 逾半港生每日不足1小時   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-2-27 13:24
in this moment 我覺得佢係唔會知道的。正如我唔會覺得自己呢兩個女已經好過好多人一樣, 雖然身邊不斷有人 ...

其實你地心知肚明,只係唔想接受。

我又諗,不知/不接受自己幸福的人,不是真正幸福的人。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MrBeast 發表於 18-2-27 13:20
點解要學三式,一式浸唔死操到堂我已收貨

因為佢哋泳會好趣怪, 唔係一次學一式, 係學學下自由式, 又教背泳, 學識自由式同背泳, 又教蛙式, 跟住又會教起跳, 同埋又執返下自由式動作。交叉咁教。

最記得舊年暑假同阿女們去公眾泳池。個大嬉水池原來都好深下, 仲唔知點解D泳池水係有浪既, 會飄個人出去。我同阿大飄下飄下, 不自主地我都差唔多腳唔到地。阿大話:哎吔, 腳唔到哋添, 好驚喎。然後一個翻身泳返埋岸。問題係阿媽我唔識游水, 但仲繼續飄緊出去。我擔心好唔好叫救命搵救生員救我時, 阿女已經上咗岸。我嬲到爆炸佢居然唔理我, 我吸一大啖氣閉氣游返埋去, 真係好驚險。

MrBeast 發表於 18-2-27 13:24
有冇看東oh ,對figure skate 起興趣? Burns a lot of energy
冬奧D嘢香港好難學, 場地唔夠。

醒目開學勳章

shadeslayer 發表於 18-2-27 12:22
運動好處不用說,叻唔叻的人也該做,係學校處理得唔好。
通常體育老師嘅soft skills麻麻,我仔又太特殊,佢哋唔多識handle

shadeslayer 發表於 18-2-27 13:30
其實你地心知肚明,只係唔想接受。

我又諗,不知/不接受自己幸福的人,不是真正幸福的人。
我到依家仲諗住阿細B3既成績表, 同埋阿大差兩個細分就可以全A既成績表.................

咁睇嚟, C6會比我更易獲得真歷既幸福。

shadeslayer 發表於 18-2-27 13:07
如果係孩子自己要求的活動,空閒時自己也做的活動,便好肯定了。

暫時佢鍾意,不過細路哥話唔埋。一星期咁多個小時,月復一月,年復一年,唔學呢樣,用果d時間學第二樣,一樣可以有小成。

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 18-2-27 13:24
有冇看東oh ,對figure skate 起興趣? Burns a lot of energy
女仔溜冰身型好正,男仔玩snowboard有型啲

Jane1983 發表於 18-2-27 13:36
暫時佢鍾意,不過細路哥話唔埋。一星期咁多個小時,月復一月,年復一年,唔學呢樣,用果d時間學第二樣,一 ...

每一樣體藝活動,要有水平,普通人一定要花時間,下苦功,要捱。但一般人只有好少量活動,得到的快樂比負出多。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

bobbob 發表於 18-2-27 13:37

可能因果掉轉,係身形正才可溜冰溜到奥運。

bobbob    發表於 18-2-27 13:52

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-2-27 13:34
我到依家仲諗住阿細B3既成績表, 同埋阿大差兩個細分就可以全A既成績表.................

咁睇嚟, C6會比我 ...
阿細同阿大成績爭咁遠?定係你估計得太保守?

little_yolky 發表於 18-2-27 13:05
係呀, ECA呢家嘢, 又貴, 唔鐘意就唔好學了。所以游水都只游埋6月(因為之前一次俾咗一年錢), 已經學識3式就 ...

Eca係貴,有些人覺得同係4、500一堂,補習係值,學體藝就唔太值。朋友個女零體藝,佢媽本來考慮學鋼琴或者打波,搞吓搞吓變咗學d學術嘢。

little_yolky    發表於 18-2-27 16:07

男都是架,你看乜乜王子,當然小玉仙就去玩d爆炸性的,the pt is it burns a lot of energy,試過就知有幾累

little_yolky 發表於 18-2-27 13:31
冬奧D嘢香港好難學, 場地唔夠。
玩泥沙未都得,its possible

MrBeast 發表於 18-2-27 13:20
點解要學三式,一式浸唔死操到堂我已收貨

我對阿仔都只係呢個要求,一式就得。

bobbob 發表於 18-2-27 13:49
阿細同阿大成績爭咁遠?定係你估計得太保守?
阿大係top 10, 阿細係the last 1/3.......................

shadeslayer 發表於 18-2-27 13:49
可能因果掉轉,係身形正才可溜冰溜到奥運。
我其實冇完整睇過 fantasia ,唔知點解間唔中就lum 起 hippo dancing 個幕

男仔玩snowboard有型啲
fd 玩過 snowboard 都話正,不過my time s running out

MrBeast 發表於 18-2-27 14:59
男都是架,你看乜乜王子,當然小玉仙就去玩d爆炸性的,the pt is it burns a lot of energy,試過就知有幾 ...
我唔明點解, 我真係唔明點解。阿大暑假一個禮拜7日, 我安排咗5日有氧運動俾佢, 包括:游水、中國舞、粵劇基功、彈床、藝術體操、射箭、Arobic, 仲要有D無冷氣, 真係勁多運動量了, 洗咗咁多錢, 學咗兩個月, 都只係消咗水腫, 無乜瘦到, 條腰仲係咁粗...............

little_yolky 發表於 18-2-27 13:30
因為佢哋泳會好趣怪, 唔係一次學一式, 係學學下自由式, 又教背泳, 學識自由式同背泳, 又教蛙式, 跟住又會教 ...
可能train 去比賽係咁,我地就一游到就quit 左,開學又冇咁多時間。
你的生活點滴好有趣,真是要記低佢老左同d孫分享

little_yolky 發表於 18-2-27 16:11
我唔明點解, 我真係唔明點解。阿大暑假一個禮拜7日, 我安排咗5日有氧運動俾佢, 包括:游水、中國舞、粵劇基 ...

除左游水外,其他運動量好低。 Fat burn 要 Max heart rate 60% to 70%,每星期三四次,每次一小時,飲食清淡D,應該可以減到。

跑步,單車,游水也可。
‹ 上一主題|下一主題