用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學童運動多 英文叻計數快 逾半港生每日不足1小時 ...
樓主: 小時了了
go

學童運動多 英文叻計數快 逾半港生每日不足1小時   [複製鏈接]

mch411 發表於 18-2-27 10:13
運動唔單純身體郁動甘簡單,
以集體球類運動為例, 小朋友訓練分成三個層次,
1) 學習技巧

但體能訓練係好重要,但不一定要好辛苦。帶氧體能訓練益處數都數唔晒,只要以最高心跳的60%左右使可,可以好輕鬆不幸苦。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_yolky 發表於 18-2-27 11:28
我當年最憎上體育堂既其中一個原因, 係一開波就要跑圈熱身, 好鬼辛苦, 點解唔可以拉筋, 一定要跑圈? 點知,  ...

一開波跑圈唔好拉肋係正確的。跑完熱左身才拉是正確的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

bobbob 發表於 18-2-27 11:40
其實唔係個個細路enjoy做運動,我仔手腳唔協調啲動作做極都做唔到,啲體育老師又零舍惡,又無人願意做佢par ...

運動好處不用說,叻唔叻的人也該做,係學校處理得唔好。

shadeslayer 發表於 18-2-27 12:11
以前上半日制也教得哂學科「和」術科,為何全日制下午必要學科?
因為以前下午係放學, 老師放工, 但如果現在要下午全部上術科, 學校空間、老師人手分配有困難。唔係間間學校咁大, 有幾個操場, 有咁多老師分配。
所以, 只要安排一下, 都無話一定要下午上術科既。好似我哋學校, 一三五下午係唔上堂, 逢二四下午上三堂, 每堂40分鐘。咁如果安排到, 每日下午只上一堂, 然後每日有一堂係功課堂, 其餘可以係課外活動或閱讀堂(依家三日, 實在太多又嘥錢), 你話幾咁好。實質只係比依家上少一堂而已。依家圖書館唔係日日開, 仲要只開其中一個小息, 得15分鐘, 夠揀書定去廁所, 咁點樣鼓勵閱讀!學校無專責圖書館老師, 如果有人負責, 其實日日晨早校長鼓勵同學早會前閱讀既時間, 可以開放圖書館俾小朋友借書, 依家個圖書館好似裝飾咁, D書又入得唔好, 浪費咗資源同空間。

shadeslayer 發表於 18-2-27 12:19
一開波跑圈唔好拉肋係正確的。跑完熱左身才拉是正確的。
所以我好討厭體育堂!我最憎跑步。

little_yolky 發表於 18-2-27 11:49
我哋芭蕾舞都係, 開頭柴娃娃好開心, 但跳多幾年要考級, 一星期跳兩日, 我哋老師仲鬼咁嚴格, 收你一個鐘錢但 ...

小朋友有興趣最緊要,唔好到頭來講埋d為咗父母呀,自己唔鍾意ga的負心說話。

little_yolky 發表於 18-2-27 11:49
我哋芭蕾舞都係, 開頭柴娃娃好開心, 但跳多幾年要考級, 一星期跳兩日, 我哋老師仲鬼咁嚴格, 收你一個鐘錢但 ...

都的在乎導師功力。

Jane1983 發表於 18-2-27 12:37
小朋友有興趣最緊要,唔好到頭來講埋d為咗父母呀,自己唔鍾意ga的負心說話。
...
我哋俾小朋友做運動只為減肥而已。
原來跳芭蕾舞都好難, 阿妹話對腳要好尖, 跳起時又要跳得高, 又要記得腳尖要尖, 仲要soft landing, 唔好有聲, 落地又要拍齊腳, 仲要跟拍子...........真係好似奧運體操咁, 我同時記到一兩樣已經偷笑了。

shadeslayer 發表於 18-2-27 12:41
都的在乎導師功力。

佢要求高呀。阿大個中國舞老師, 全班考試得一個優, 良都只得幾個, 夠膽死同同學講話優好難攞架。阿妹既芭蕾舞老師, target係大家攞丁。佢話依家小朋友比較難教, 因為活動多, 節目多, 好多時會miss咗上堂, 咁就練少咗。以前個個小朋友只跳芭蕾舞, 個心比較集中學習。所以佢見到阿妹就咬牙切齒, 因為阿妹talent好高, 不過好peah, 唔多努力, 又唔捱得苦, 所以未達佢最高要求。

little_yolky 發表於 18-2-27 12:32
因為以前下午係放學, 老師放工, 但如果現在要下午全部上術科, 學校空間、老師人手分配有困難。唔係間間學校 ...

相信只係安排上的細節問題。阿女初中時大多一時多放學,下午全 ECA.

little_yolky 發表於 18-2-27 12:42
原來跳芭蕾舞都好難, 阿妹話對腳要好尖, 跳起時又要跳得高, 又要記得腳 ...

我女玩一種球類,一星期6個鐘的訓練。我好high alert,如果佢唔享受,就唔好勉强。用咁多時間、金錢和精神,佢一定要為自己去做。

little_yolky 發表於 18-2-27 12:46
佢要求高呀。阿大個中國舞老師, 全班考試得一個優, 良都只得幾個, 夠膽死同同學講話優好難攞架。阿妹既芭 ...

看導師能不能引發小宇宙。

阿女初時不愛辯論,原來她不喜歡學校負責老師。後來出外面 center 學也一般般興趣。但自從換左個導師,係非常动勁的人,又懂鼓勵學生,進動到學生好努力學習。

Jane1983 發表於 18-2-27 12:56
我女玩一種球類,一星期6個鐘的訓練。我好high alert,如果佢唔享受,就唔好勉强。用咁多時間、金錢和精神 ...
係呀, ECA呢家嘢, 又貴, 唔鐘意就唔好學了。所以游水都只游埋6月(因為之前一次俾咗一年錢), 已經學識3式就夠了。

Jane1983 發表於 18-2-27 12:56
我女玩一種球類,一星期6個鐘的訓練。我好high alert,如果佢唔享受,就唔好勉强。用咁多時間、金錢和精神 ...

如果係孩子自己要求的活動,空閒時自己也做的活動,便好肯定了。

shadeslayer 發表於 18-2-27 13:00

看導師能不能引發小宇宙。
最後大部份要放棄既基本都係媽咪, 因為要呈分, 唔可能一星期俾兩日時間去跳了, 小朋友仲要補習呢。所以阿妹有阿妹好, 成績高40名都只係B2, 所以只要keep住B2個pool就可以直接揀聯繫, 壓力無咁大, 又唔駛好似家姐咁係咁出外比賽做靚個CV, 可以做自己鐘意既嘢。

shadeslayer 發表於 18-2-27 13:07
如果係孩子自己要求的活動,空閒時自己也做的活動,便好肯定了。
咁即係家姐肯定鐘意粵劇, 阿妹肯定鐘意彈琴, 佢兩個肯定鐘意睇書同做手工了。

little_yolky 發表於 18-2-27 13:09
最後大部份要放棄既基本都係媽咪, 因為要呈分, 唔可能一星期俾兩日時間去跳了, 小朋友仲要補習呢。所以阿妹 ...

阿女高中啦,也不 cut 佢D活動,本地小學已好辛苦。唔知阿女知唔知佢自己幸福。

little_yolky 發表於 18-2-27 13:05
係呀, ECA呢家嘢, 又貴, 唔鐘意就唔好學了。所以游水都只游埋6月(因為之前一次俾咗一年錢), 已經學識3式就 ...
點解要學三式,一式浸唔死操到堂我已收貨

shadeslayer 發表於 18-2-27 13:12
阿女高中啦,也不 cut 佢D活動,本地小學已好辛苦。唔知阿女知唔知佢自己幸福。
...
in this moment 我覺得佢係唔會知道的。正如我唔會覺得自己呢兩個女已經好過好多人一樣, 雖然身邊不斷有人同我咁講。

little_yolky 發表於 18-2-27 12:42
原來跳芭蕾舞都好難, 阿妹話對腳要好尖, 跳起時又要跳得高, 又要記得腳 ...
有冇看東oh ,對figure skate 起興趣? Burns a lot of energy
‹ 上一主題|下一主題