用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學童運動多 英文叻計數快 逾半港生每日不足1小時 ...
樓主: 小時了了
go

學童運動多 英文叻計數快 逾半港生每日不足1小時   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 18-2-24 22:23
正苦正策原意是好但execution 就⋯

執法是政府的警察由頭到尾執行,但教育不同。  教育局只是制定政策,統籌和運作少數官校,其他絶大部分落地執行是教育團體管理下的津私校。

執行欠佳,責任在學校。

管理監察教育成果欠佳(例如全無TSA之類工具),或對有違規違指引的學校手軟,則責任在教育局。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

somoon 發表於 18-2-24 10:22
咪係……全港學校劃一時間表,唔好磨,出唔出到成績就睇老師功力啦!私校反正都額外補課啦
...

完全唔通,學校有校董會有校長,連課堂時間起不能定,不如全港學校變官校算喇。

就算統一時間表,一定好多人投訴時間表唔啱佢地心水。

硬性規定下午不能有術科堂便可。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MrBeast 發表於 18-2-25 07:23
再細分的話,有學校求分數、上位、生數(生存)

但求上位求生存,又唔係一樣求高D分?即全部求分數。

ANChan59 發表於 18-2-25 07:29
我一直慶幸自己幫阿仔選半日制,讀得好開心及舒服,但他小學將於今年九月轉全日制,參加教育局的全日制異化 ...

我同意你說太多無用指引。我一向認為教育局太軟弱,在教協面前太買佢怕。我們懷念沙王飯蕉時代。

教育局軟弱,學校也乜都入教育局數。教育局強硬,學校也乜都入教育局數。教育局強硬,有贏無輸。

ar_mak 發表於 18-2-24 17:53
背部所不能承受既重,唔係果10kg,而係又要英文好,又要數學叻既重擔。真係陰公豬。 ...
乜你咁隨和? 只要英文、數學好? 我要中英數常聖經音樂視藝.........

little_yolky 發表於 18-2-26 13:00
乜你咁隨和? 只要英文、數學好? 我要中英數常聖經音樂視藝.........

十隻手指有長短,因住貪字得個貧。

shadeslayer 發表於 18-2-26 14:04
十隻手指有長短,因住貪字得個貧。
我講吓啫, 我點敢咁大膽丫。

....

somoon 發表於 18-2-26 14:07
好少通才/全才.
讀書叻時, 可能人際又唔多得...
係, 所以唔好諗咁多了, 總之文武全才唔係我果個就是了。

記得幾年前, 有位C兄真係好厲害, 除咗中文, 全部都攞分科奬, 型到爆。不過, 後來聽返同屆家長講, 佢好有性格, 唔多合群.............

運動唔單純身體郁動甘簡單,
以集體球類運動為例, 小朋友訓練分成三個層次,
1) 學習技巧
訓練小朋友球技及與隊友之間互相合作
2) 成員亙動
小休時小朋友係唔會休息, 冇皇管,捉迷藏
(增進隊員感情,小朋友最鍾意呢個時段)
3) 訓練體能
高壓訓練, 部份小朋友會操到喊
(小朋友最唔鍾意)

2jkidsfather    發表於 18-2-27 10:43

shadeslayer 發表於 18-2-25 14:06
執法是政府的警察由頭到尾執行,但教育不同。  教育局只是制定政策,統籌和運作少數官校,其他絶大部分落 ...
以前有個部門叫教育署, 政策由教育統籌局制定, 執行就由教育署同前線教師協調, 但once upon a time, 唔知係咪為要精簡架構, 吞咗教育署, 所以教育局D政策, 一到落實就成日好離地, 因為無咗中間個協調部門。

shadeslayer 發表於 18-2-25 14:12
完全唔通,學校有校董會有校長,連課堂時間起不能定,不如全港學校變官校算喇。

就算統一時間表,一定好 ...
是硬性規定下午不能有「學」科堂吧?

這個執行上有困難, 因為術科只有音樂、視藝、體育、NET堂, 全校24班(計4班一級), 唔可能安排下午全校上術科的, 場地、課室同老師分配都有困難, 因為術科一般只有幾位老師負責, 我哋視藝仲專科專教的, NET又得一個, 運動場又得一個, 分配唔到的。

mch411 發表於 18-2-27 10:13
運動唔單純身體郁動甘簡單,
以集體球類運動為例, 小朋友訓練分成三個層次,
1) 學習技巧
我當年最憎上體育堂既其中一個原因, 係一開波就要跑圈熱身, 好鬼辛苦, 點解唔可以拉筋, 一定要跑圈? 點知, 去到千禧廿一世紀, 阿女話佢哋上體育堂都係要跑圈!!!

唔好講到你話高壓訓練果D咁高層次了, 就算係前滾翻, 原來都有唔少小朋友做唔到, 包括阿大。當年要考試, 佢唔想自己次次攞C, 考試前自己响張床度練習, 打咗幾十次, 一邊流眼淚一邊練習, 真係聞者傷心見者流淚。雖然最後個滾翻都係歪既, 但起碼都叫打到出去。我同阿妹望住佢都唔知點幫佢, 阿妹歲半就識打筋斗, 真係唔明白點解會打唔到, 有D人既體育細胞真係等如0。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-2-27 11:28
我當年最憎上體育堂既其中一個原因, 係一開波就要跑圈熱身, 好鬼辛苦, 點解唔可以拉筋, 一定要跑圈? 點知,  ...
其實唔係個個細路enjoy做運動,我仔手腳唔協調啲動作做極都做唔到,啲體育老師又零舍惡,又無人願意做佢partner,所以每次上親體育堂都好愁,聽聞有中學每朝要跑圏就打死都唔會報

little_yolky    發表於 18-2-27 11:45

回覆 mch411 的帖子

第三樣體能訓練係無乜趣味,但好重要。
最近睇唔少著名教練講少年體育精英的文章,講到約70%的young talents會在12、13歲放棄該項運動。原因林林總總,有要求過大的家長、太強度和枯燥的訓練和壓力太大等等,最主要係it's not fun any more。在栽培之餘,亦要引以為鑒。

Jane1983 發表於 18-2-27 11:41
回覆 mch411 的帖子

第三樣體能訓練係無乜趣味,但好重要。
我哋芭蕾舞都係, 開頭柴娃娃好開心, 但跳多幾年要考級, 一星期跳兩日, 我哋老師仲鬼咁嚴格, 收你一個鐘錢但跳足兩個鐘, 唔掂仲臨近考試果個幾月唔收錢加多一堂, 即一星期跳三日!升到上去, 又要呈分, 好多家長 & 小朋友都放棄了。家姐係其中一個, 佢話:媽咪我鐘意跳芭蕾舞, 但好辛苦呀。阿妹因為有用之不盡既energy, 所以仲捱緊。

little_yolky 發表於 18-2-27 11:16
以前有個部門叫教育署, 政策由教育統籌局制定, 執行就由教育署同前線教師協調, 但once upon a time, 唔知係 ...

有幾樣野:

1. 長遠籃图(教育局)
2. 政策制定(教育局)
3. 協調執行(教育局)
4. 執行(學校)
5. 監察成果(教育局)

問題是TSA又好,全日制,一條龍等政策又好,學校要執行,一執行就異化,跟住大喊要教育局攪定,一時要取消,一時要加錢。

正一神又係你,鬼又係你,理論上任何政策也可以異化。。。

我贊成教育局生番條腰骨,不要手軟,不能太政治化,不要怕教協。

運動除了表面的好處,還可鍛鍊堅毅精神、解難超越自己極限,這些對學業又可帶來正面的影響,但要子女好似冇目的咁操,是難,尤其踫上青春期,我都在摸索緊

little_yolky 發表於 18-2-27 11:21
是硬性規定下午不能有「學」科堂吧?

這個執行上有困難, 因為術科只有音樂、視藝、體育、NET堂, ...

以前上半日制也教得哂學科「和」術科,為何全日制下午必要學科?

…唔操任玩就好似任由子女看書,好彩佢培養到興趣時又幫到學業,但同時身邊有幾多例子eca一星期一堂一事無成,自己lum
‹ 上一主題|下一主題