用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 性格靜,係咪不適合真道?
go

性格靜,係咪不適合真道?

阿女性格怕醜,宜家真道後補, 唔知6月會唔會有人放位,不過想諗定先.
如果性格文靜怕醜,係咪不適合真道,聽講佢地比較喜歡好動小朋友,我驚真係入左,好多演講活動,佢會有壓力

jessie122 發表於 18-2-18 14:38
阿女性格怕醜,宜家真道後補, 唔知6月會唔會有人放位,不過想諗定先.
如果性格文靜怕醜,係咪不適合真道, ...

每個小朋友都唔同,我見過有怕醜草變成可以上台揸咪講說話,亦見過小朋友仍然比較文靜,但基本分組做presentation 都可以投入,同同學分工合作無問題。

ozoz 發表於 18-2-19 19:16
每個小朋友都唔同,我見過有怕醜草變成可以上台揸咪講說話,亦見過小朋友仍然比較文靜,但基本分組做prese ...

老師話我女平時跟同學相處都無咩問題,應該分組都ok的,係比較慢熱同怕醜.

多謝你意見

我都是在Waiting list, 我反而擔心英文教快一年, 唔知學校点幫D學術弱的小朋友, 希望有家長可解答

回覆 SaiKungC9 的帖子

學術弱的一班會較少學生, 讓老師可關注多一點, 另數學科弱好像有額外輔導班上.

回覆樓主:

我小朋友初小,真道學生大多活潑,我女性格都是比較好動但係又幾怕醜,佢怕醜性格現在進步了不少,小一英文科要做project後逐個出去做presentation,中文成語分享都要定期逐個人出去分享, group discuss 亦不少,放心小朋友好快適應。

英文科小一開始已經用小二書,全英上堂,老師學生都要全英對答,不可說中文,英文底沒有那樣好的會追得比較辛苦。

回覆樓主:

小一已有保底,但詳細如何保底就不知道了。

SaiKungC9 發表於 18-2-21 13:06
我都是在Waiting list, 我反而擔心英文教快一年, 唔知學校点幫D學術弱的小朋友, 希望有家長可解答 ...

上年一年級有個"Big brother and big sister" program比一年級英文比較弱的小朋友, 在午飯後上, 主要用小遊戲和故事學phonics. 今年有了自學堂(每天最尾一堂), 老師會幫需要的小朋友補底, 每次幾個小朋友, 有時測驗完後知哪方面弱就教番,有時病咗冇返學就教做番classwork.

多謝, 各位解答, 我對小朋友行出來presentation 唔太擔心, 但學術弱要學校老師肯包容,而學校有基制幫補底就好.

SaiKungC9 發表於 18-3-1 12:43
多謝, 各位解答, 我對小朋友行出來presentation 唔太擔心, 但學術弱要學校老師肯包容,而學校有基制幫補底就 ...

這點不用擔心,老師很好很包容亦好有愛心。

回覆 miujoey 的帖子

Thanks,咁希望佢Call我啦

SaiKungC9 發表於 18-3-12 10:40
回覆 miujoey 的帖子

Thanks,咁希望佢Call我啦

我仔英文弱同怕醜,但好動活躍。入咗真道後勇於表達,雖然都仲係怕醜,但起碼比之前敢於接受挑戰。另外英文冇補習冇特別谷,但有明顯進步。

miujoey 發表於 18-3-3 00:36
這點不用擔心,老師很好很包容亦好有愛心。

一定要學樂器嗎?

mybryan 發表於 18-10-23 09:25
一定要學樂器嗎?

唔使,學校有安排課後樂器班,自由選擇參加。冇要求一體一藝

H小B媽 發表於 18-10-25 10:18
唔使,學校有安排課後樂器班,自由選擇參加。冇要求一體一藝

Thx

SaiKungC9 發表於 18-3-1 12:43
多謝, 各位解答, 我對小朋友行出來presentation 唔太擔心, 但學術弱要學校老師肯包容,而學校有基制幫補底就 ...

學校補底方式唔係操卷式,會做有趣事令小朋友對弱項有返信心同興趣,呢d方法未必即時見效,但長遠對佢好有助。我有朋友小朋友某科補咗一段長時間,由非常底補到唔恐懼,開始合格,家長覺得好安慰,相信個小朋友將來會越來越進步。

jessie122 發表於 18-2-18 14:38
如果性格文靜怕醜,係咪不適合真道, ...
唔需要擔心,我女屋企好多野講,但在外性格好怕醜,見到陌生人唔敢出聲,但經過呢半年多之後,進步左好多,連出街食飯都會主動叫waiter 埋單,亦會在校內邀請其他同學一齊玩,雖然同其他活潑主動的同學仲有一段距離,但見到佢每日進步,真係好開心呢間學校老師好有愛心,而可能因為身邊大部分同學都係主動活躍,近朱者赤,女女亦大膽左,其實唔好諗學校"適唔適合"文靜小朋友,而應該係期望學校可以令小朋友變得主動
加油,希望好快call到你

回覆樓主:

請問幾測幾考?

kwokbobo 發表於 19-3-7 07:09
請問幾測幾考?

二測二考,小一只考中英數

bmw852 發表於 19-3-8 20:58
二測二考,小一只考中英數

請問真道小學係咪有分本地課程和IB課程?本地課程都是讀五年小學?請問洗唔洗考呈分試?定一條龍上中學?謝