用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 動搖中, 可以俾d 意見我嗎?
樓主: 喧嘩
go

動搖中, 可以俾d 意見我嗎?   [複製鏈接]

亮燈 發表於 18-3-8 15:32
其實每個家庭教子女既方法都唔同,以我為例,兩仔係由幼稚園已開始教及同佢地講道理,一直教到小學六年級 ...

認同

喧嘩 發表於 18-3-8 15:06
我最終都決定左俾亞女去試一試, 呢間學校係自己無意中睇到嘅, 而agent都話考到嘅機會唔大, 但我地都選擇博 ...

恭喜樓主替阿女找到心儀學校!

koalakong 發表於 18-3-8 21:09
恭喜樓主替阿女找到心儀學校!

多謝多謝

回覆樓主:

我個女情況同你差唔多,中學讀b1,但校內成績都係排中間,要入8大真係有d困難,平時見佢hea住咁,又唔見佢做功課,應該都係返到學校抄功課交,但又無老師投訴,可能d老師見有功課交,都費事理,我地兩老一早打定輸數,讀唔到學位,就送佢去英國。但最後dse有3322,入咗恆管讀學士,OU收佢佢又唔要,原本都諗可以有舊錢防身,點知讀咗兩個月,有日突然同我講,如果我呢家去英國讀書得唔得,我第一句答佢,都過咗時間啦,我點知仲有無大學收,你自己問agent啦,佢今次竟然主動call agent問,仲約埋時間上去傾,又真係會有d大學係一月收生,等到大學回覆收佢時,我同agent麵叫佢諗清楚自己個心係咪決定咗,因為之前我地搞英國聯招時,佢係樣樣懶懶閒,都係得我一個睇曬,搞曬需要既信件,當時正所謂皇帝唔急太監急既心情.但今次佢自己主要提出,佢果種積極係我從未見過.過到去英國我擔心佢攪唔掂所有野,點知佢又攪得到,當中佢都有困難,但都無辦法,當日係佢自己揀,唔係我地迫佢過去,要自己頂硬上,真係無人可以幫到佢.而讀書方便,阿女係英國,每日都話要溫書,上兩三個鐘頭課,就返去溫多六,七個鐘頭書,星期六,日都係咁,讀書變得好積極,呢樣野我地兩老睇到時,即刻覺得咩野都值返曬。

LULU-MAK 發表於 18-3-10 23:53
我個女情況同你差唔多,中學讀b1,但校內成績都係排中間,要入8大真係有d困難,平時見佢hea住咁,又唔見佢做功 ...

唔一樣呀, 我女宜家只係中三, 你女已經考完dse, 不過我都諗清楚啦, 博一博, 錢財身外物

喧嘩 發表於 18-2-11 01:33
本來一心九月送個女去英國讀y10.
今日攞完成績表令我唔係好想
1) 老師話上堂訓教, 唔主動

你好!我留意咗呢個post好耐,樓主你講你小朋友情況同我女9成似呀!我親戚住Melbourne 都有叫我女過去讀,我女而家S2,上個月攞完成績簡直頭顶冒煙,其實都諗住比佢去,但1516......睇見佢態度就
今日Sheraton hotel有澳洲展,佢話去睇吓,但乜都冇準備,唉!
請問你有冇去過呢類展覧?有冇用?
[

回覆樓主:

好有用,最好帶孩子去因先决是孩子肯去先?佢不想,做什麼沒有用

hellololo 發表於 18-3-11 13:38
你好!我留意咗呢個post好耐,樓主你講你小朋友情況同我女9成似呀!我親戚住Melbourne 都有叫我女過去讀,我 ...

你好呀, 但我想問, 你小朋友去讀書, 係住boarding還是親戚屋企?
我個人覺得如果住親戚屋企, 同喺香港讀書有咩分別? 最少佢唔會長大到, 有機會變左更加懶散喎 , 感覺會有少少協助佢逃避咁
我分享多少少, 初初係我急佢唔急, 到最後大家心儀嘅學校話俾個機會佢考試, 我就唔陪佢去, 佢自己攪掂, 就算skype interview都係自己去, 佢仲自己去左另一間agent公司攪嘅升學展, 攞左d監護人資料返黎, 個個見到佢一個人都讚佢叻, 咁佢返到黎又飄飄然咁, 仲介紹d 監護人公司俾我, 琴日我地又同校長見左面(佢黎左香港), 我女同佢傾計, 自己問左好多嘢, 校長又不停讚佢啦, 變左佢多左參與又得到認同, 宜家佢好期待過去
ps:,呢間學校係我地無意中搵到又好鐘意, agent覺得我女應該未必夠班, 我地係都想博一博, 最後skype interview校長即場話收亞女, 咁佢自信又高左, 暫時見到所有嘢都好正面
但最重要一點, 要佢自願, 我宜家攪攪下就調轉左, 變左佢超級想去, 好啦, 咁我兩老就節衣縮食咁供你讀書啦

hellololo 發表於 18-3-11 13:38
你好!我留意咗呢個post好耐,樓主你講你小朋友情況同我女9成似呀!我親戚住Melbourne 都有叫我女過去讀,我 ...

其實去呢d 展乜都唔洗準備架, 佢心想去就可以, 不過家長可以帶定成績表去, 方便agent介紹學校俾你
如果佢講話想去睇下, 已經係好開始, 但你要諗下你女住宿安排, 父母管唔到佢, 難道親戚管到?

回覆樓主:

今日都有同女去咗睇澳洲展,阿女十分喜歡,尤期住宿舍,但都要讀完S3先去,因為都需要時間準備,今日都有收獲,見咗幾間,有女校、男女校,學校派人過嚟講解(有校長、副校),嘩....乜咁重視㗎?
但學費就唔平,大約$5萬幾一年,如果近親戚住就冇宿舍,同埋學校質數麻。
[

回覆 hellololo 的帖子

當然重視,收學費架嘛,你份學費唔少野架。

hellololo 發表於 18-3-11 21:24
今日都有同女去咗睇澳洲展,阿女十分喜歡,尤期住宿舍,但都要讀完S3先去,因為都需要時間準備,今日都有收 ...

係呀, 聽聞澳洲好嘅boarding都唔平架, 你仲有一年考慮, 可以再諗清楚, 睇多d 資訊, ek都係一個攞料唔錯嘅地方, 個個都好helpful
‹ 上一主題|下一主題