用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 動搖中, 可以俾d 意見我嗎?
go

動搖中, 可以俾d 意見我嗎?  

本來一心九月送個女去英國讀y10.
今日攞完成績表令我唔係好想
1) 老師話上堂訓教, 唔主動
2) 成績差(已經扼佢要考好d , 因為要補交俾英國學校, 都仍然咁差)
3) 平時唔會溫書, 功課亦唔見有做, 考試前溫下, 未溫晒都唔緊要, 眼訓就去訓, 從來唔覺得有咩壓力
4) f1之前我幫佢溫, 成績都可以, 放手就跌到冇眼睇
佢話佢過到去會努力, 會重新黎過, 講真到時冇皇管我真係冇信心,但依佢宜家成績及態度, 留喺香港冇可能升到大學
同埋, 我地都好唔鐘意宜家間中學
兩公婆都係打份牛工, 又冇津貼, 呢個情況值唔值得供佢去讀書? 有冇可能去到突然會變左自動波? 定係慳番d 錢養老好過

回覆樓主

如果佢真係好想去,我會俾佢去。反正現在已經無嘢可以再輸。去個新環境,可能會有個新開始。

SIYip 發表於 18-2-11 01:52
如果佢真係好想去,我會俾佢去。反正現在已經無嘢可以再輸。去個新環境,可能會有個新開始。
...

佢只係口講好想去, 叫佢睇學校又唔睇, 我揀得啦, 考試叫佢操下數先去, 又懶懶閒。
有嘢輸架, 就係學費, 呢鋪大細要幾百萬, 普通打工仔博唔博得過

絕對有可能轉自動波,我係其中一個,我上個禮拜導師居然讚我係 "academically strong",呢句我自從離開小學之後就冇再聽過。我家庭都係小康之家。

依家我覺得係女女覺得已經近乎絕望,冇咩機會大翻身所以唔讀也罷,就好似讀極都唔入腦,讀完都係咁差,倒不如訓覺。

換個環境,會容易 d 有動力去追。

回覆樓主:

都是搏一搏而已,英國讀書都是有要求的,是否去到就改變命運,一切看看孩子的悟性。當然有成功例子,但失敗的,似乎一向少上EK講。臨決定走前,可以跟孩子找找輔導服務,了解自己的想法,家人及本身的期望,自己對自己要求什麼的學習方向。。。畢竟幾百萬不是細數吧!她已經升Year 10, 可以做到更多選擇和分析的,也要多為自己負責任。

芝麻街    發表於 18-2-11 13:33

喧嘩 發表於 18-2-11 01:33
本來一心九月送個女去英國讀y10.
今日攞完成績表令我唔係好想
1) 老師話上堂訓教, 唔主動

放手讓她…

放手讓她選擇, 大家無悔.

回覆樓主:

如果有能力供佢一、兩年,就同佢講,俾一年時間佢,如果成績同表現同香港一樣或更差,就返嚟香港,唔好嘥錢。

回覆樓主:

我兩仔同仔情況差唔多,成績唔好,預計香港冇大學收,而佢地又想去英國讀書,於是就同佢地分析,睇佢地點答,跟住就決定去喇!讀到依家,阿大中七,準備升大學,所有事佢自己攪,因為係佢讀書,唔係我讀。而阿細讀緊中三,第二年喇!成績有明顯進步,咁就繼續頂硬上喇!XD

回覆樓主

去英國讀書,其實個個都係睹一鋪。即使喺hk 讀得好,去到亦未必可以繼續keep 住。讀兩年,考完gcse. 見到成績你已知情況。如果佢都係唔嗲唔吊,咁就叫佢返嚟。用兩年學費搏一個翻身,只要供得到,值得。

mother904    發表於 18-2-11 23:30
芝麻街    發表於 18-2-11 13:35

回覆樓主:

以上各家長講好好!先小朋友肯去成功機會率較大,另香港教得深及快去到英國多數名列前矛,如成績好可能有奬學金俾番!如AL可選平價政府預科包宿舍约二十萬一年!自己亞大中文中學考全级尾尾,好彩用非聯招入本地大學!

亮燈 發表於 18-2-11 09:06
如果有能力供佢一、兩年,就同佢講,俾一年時間佢,如果成績同表現同香港一樣或更差,就返嚟香港,唔好嘥錢 ...

最慘係返唔到轉頭先驚, 如果讀1,2年要返轉頭, 我唔知可以讀番咩

brother4 發表於 18-2-11 10:35
以上各家長講好好!先小朋友肯去成功機會率較大,另香港教得深及快去到英國多數名列前矛,如成績好可能有奬 ...

我自己係好想佢讀完中七, non jupus 返香港讀大學, 但我怕佢連果邊嘅野雞大學都入唔到, 仲講咩返香港

喧嘩 發表於 18-2-11 11:25
最慘係返唔到轉頭先驚, 如果讀1,2年要返轉頭, 我唔知可以讀番咩

係架!呢個係重點,既然係香港都預知唔掂,所以先多一條路,去英國試下,如果都唔用功,唔好嘥錢,返嚟香港,如果冇學校收,就搵野做,所以要同佢分析清楚,唔係講玩、唔係去旅行,叫佢認真考慮,自己決定、自己負責,條路係佢自己揀,成功與否,與人無尤,明白嘛?

亮燈 發表於 18-2-11 12:08
係架!呢個係重點,既然係香港都預知唔掂,所以先多一條路,去英國試下,如果都唔用功,唔好嘥錢,返嚟香 ...

全部分析晒, 佢都好明白, 但見唔到佢行動上有幾積極, 真係講就天下無敵。
我同事個女只有11歲, 竟然自己搵學校, email到學校申請學位, 隨後先同媽咪講, 雖然佢呢種細路萬中無一, 但點都唔係我女呢隻, 飯來張口, 佢連自己將來嘅學校都唔緊張, 365日都喺度住嘅地方都冇好奇, 要求, 我真係好冇信心佢會變自動波

喧嘩 發表於 18-2-11 12:32
全部分析晒, 佢都好明白, 但見唔到佢行動上有幾積極, 真係講就天下無敵。
我同事個女只有11歲, 竟然自己搵 ...

既然已分析晒!佢亦完全明白,你認真最後問一次,是否去英國?如果佢話係,咁就一齊行動,因為係佢讀書,唔係你去讀,一齊參與揀學校。最重要係佢知道只有一年機會及唔努力既後果。

喧嘩 發表於 18-2-11 11:30
我自己係好想佢讀完中七, non jupus 返香港讀大學, 但我怕佢連果邊嘅野雞大學都入唔到, 仲講咩返香港
...

本地OU是好選擇講真的

就算留係香港, 成績唔得, 升中四時,D 學校都側側膊/用 d 好難聽既說話迫你退學, 到時咪又係冇學校收, 冇書讀,一樣都係唔知點算好.

過去讀書就是比多一條路自己行, 睇下有冇機, 如果唔得, 返香港都冇壞, 因為就算唔過都係咁行架啦

可以博一博,如果唔得就同佢講考完gcse返嚟!但搵學校方面就要做多D功課,找間純樸D。Year10都好忙,去到應該冇時間hea。

你要知他為什麼在香港讀得差。英國能否給他解除這些因素。
好似我個仔算上進,但D老師HEA到無形,惟有搵間好D比佢。他自己話想讀好D,都要信他。