用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 動搖中, 可以俾d 意見我嗎?
樓主: 喧嘩
go

動搖中, 可以俾d 意見我嗎?   [複製鏈接]

brother4 發表於 18-2-14 12:59
點解收起電話?以上原因考慮選郊外學校

點解你同我女一樣, 點解收電話嘅, 媽咪你講俾我聽我做錯乜, 等我唔再做, 咁我就話, 因為你最緊張電話, 所以米用呢樣嘢罰你囉, 但有時係因為測考所以收

maylmm 發表於 18-2-14 17:04
我同你情況差唔多, 我女係y12,我覺得你早d俾佢過去英國。早少少適應佢會輕鬆同投入d。我女上堂又係唔主動 ...

意外之財 , 你就好啦, 我都想有, 我地果d 係血汗錢, 老實講我兩公婆都係基層出生,  讀書又唔多, 只係好彩, 先有份人工唔錯嘅職業, d 錢好辛苦搵番黎, 最初係諗都唔諗想博下, 但見完家長真係心都淡埋, 不過呢幾日再諗清楚, 錢冇左可以搵過, 其實供佢讀書唔洗運用到積蓄, 同埋我仲有廿幾年先退休, 機會錯過左就冇, 宜家平常心, 等學校回覆, 收左就go ahead

喧嘩 發表於 18-2-14 20:14
意外之財 , 你就好啦, 我都想有, 我地果d 係血汗錢, 老實講我兩公婆都係基層出生,  讀 ...

決定左就好喇!唔使諗咁多,做應該做既事就得喇!

喧嘩 發表於 18-2-11 01:33
本來一心九月送個女去英國讀y10.
今日攞完成績表令我唔係好想
1) 老師話上堂訓教, 唔主動

俾我揀就唔會仲俾佢去留學.  佢唔係好細, 佢想去留學就要自己去爭取. 連佢自己都pair pair 下咁, 點仲可以信佢自己一個響外國會脫胎換骨.

最緊要揀間純樸學校,我女話佢D同學不論是鬼妹丶香港人、中國人都興一有時間、就煲劇直至學校WiFi off。

twsf 發表於 18-2-16 14:04
我個仔year 9其實以我所知佢哋全部都係有時間就煲劇我都擔心沮喪但係做父母嘅已經安排左條路俾佢以後嘅路係 ...

阿仔同佢啲同學都煲劇打機㗎,尤其year 10-year 11 仲煲/打得多,但去到交功課考試測驗佢哋就會自動波。我覺得做父母要俾free hand 同信心仔女,佢哋反而會自律,成日監管/哦佢哋嘅話,一係就反抗,一係就依賴,又傷感情。既然俾得佢哋去留學,就應該放手。

回覆樓主

去到外面誘惑更多,人唔夠成熟好易出事,眼見好多讀書唔成仲帶比屋企好多麻煩嘅例子

回覆 kakamom1 的帖子

非常同意!亞女話同房成日同父母傾電話都係鬧交,因為同房洗錢好勁,可能都係咁嘅原因。

回覆樓主:

我係留學版新手, 仔仔今年上中一, 我一直希望個仔可以出去英國寄宿, 而個仔都好想去.
他在英文小學讀成績中上, 來緊都會去到B1 中學, 但對留學一事兩公婆卻有分歧,老公覺得讀到既咪一直在港讀囉,省唔少錢。 讀唔到既出去都讀唔到又用過百萬。
我們只有一個孩子, 能力都可以應付到的,老公應該做多10零年要退休, 他卻只聽朋友說讀完中學至去咁平好多, 但他那朋友孩子在國際讀, 家中只講英文又是考IB 當然完成中學去無問題啦。
如仔讀本地中學(b1都好啦) 英文語景一年一年無晒,到大學時出去又只群華人英文唔會lok lok 聲。
如果中一就去太細朋友說容易情緒病所以中三去就最好時間。
我仔自己說好期待出去讀書日子, 當然他可能未見到唔好既地方啦。
各位過來人, 給我一些經驗吧,我兩年後去現要準備什麼呢?
仔既呈分中英數音樂美術都A 的,今年年尾考7級琴, 應該兩年內不能考8級,英國那邊可以継續學到嗎?

manman333 發表於 18-3-7 12:29
我係留學版新手, 仔仔今年上中一, 我一直希望個仔可以出去英國寄宿, 而個仔都好想去.
他在英文小學讀成績中 ...
我女讀中小、英中,考完DSE先出国,屋企無人講英文……但DSE有5**, ielts有8。唔知你要求既英文咯咯声係講口音定流利程度?听我既ABC老表講,阿女都有d美式口音,可能煲美劇煲得多,去到外国亦只群當地人,無特別埋HK人堆。会唔会俾到D信心你?

manman333 發表於 18-3-7 12:29
他在英文小學讀成績中 ...

每個人既適合年齡都唔同,如果我仔好似你仔咁既情況,我會毫不猶疑送佢去英國讀中一,因為佢想去,你亦想佢去,而家庭又負擔得到,仲諗乜野?個人意見:如果小朋友係香港成績好,即係所謂既讀到書,當然要去英國讀啦,咁樣就更加要努力,有機會入讀世界頂級大學,如果好似我兩仔咁,係香港成績差,即係所謂讀唔到書,就更加要去讀,因可以俾多條路佢地,又可以學習獨立、自理…等!所以,如果小朋友已預備好,而家庭又有能力的話,唔好諗,積極搵適合佢既學校吧!

回覆 manman333 的帖子

我讀中小,英中,冇咩英文語境,都係群埋班外國人,冇點同香港人玩。只要有心,就一定可以同外國人打交道。外國人(包括本地英國)自己口音都未必好聽,佢地唔會介意你地香港人咩口音,講得流利唔流利。
不過適合年紀人人唔同。既然你地負擔得到,仔仔又表明想去,就畀佢去,而且要由仔仔自己提出 proposal 畀父母,證明自己有心同有能力。如果想到英國都繼續學琴的話,你可以同學校商量下。至於準備,就睇下你 aim 入邊間中學啦。

回覆樓主:

好多謝各位回覆和經驗, 不過自理和獨立好難講, 我朋友呀女在港中小, 名英中, 去澳洲出名大學點知哭足一年, 轉頭要回來考番去港大。  但亦有朋友呀仔開頭唔想去, 去完英國旅行回來就話提早去, 所以中一巳去英國, 轉眼間現巳中六, 理科超好, 仲收到oxford 邀請信。  不過佢一心要回港讀醫。  
現在1516, 想讀完中一後過去yr 9 定中二後基礎好啲去yr 9? agent 話兩樣都可因年齡可入學。

有無考慮讀完中四或中五才去英國讀Y12.
其實係一家四口子

一家三口 發表於 18-3-7 16:37

有無考慮讀完中四或中五才去英國讀Y12.

如果去, 最遲yr 10, 否則留在港併過算了。

manman333 發表於 18-3-7 15:56
好多謝各位回覆和經驗, 不過自理和獨立好難講, 我朋友呀女在港中小, 名英中, 去澳洲出名大學點知哭足一年,  ...

青春期可以多留孩子係身边係好事,除非逼不得矣~好多野佢地睇父母身教、受同輩影响,早早離开,有时会变得疏離。出国除睇大家意願同經濟能力,仲要考慮孩子性格~何不俾佢去下summer school体驗-下先?我女有幾个朋友係HK讀完中五先过UK讀6Form.

hongkeikei    發表於 18-3-8 02:29

去年大囡突然決定完成中五去英國讀Y12. 本人覺得時間上是合適. 因為起碼中文的{聽講睇讀}已不成問題, 可以應付將來工作.

有否考慮太早過去, 將來的中文程度?

其實係一家四口子

群咩人好睇小朋友自己性格
嘗試參加summer school都是一個好提議
我贊成Y9出國
‹ 上一主題|下一主題