用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 動搖中, 可以俾d 意見我嗎?
樓主: 喧嘩
go

動搖中, 可以俾d 意見我嗎?   [複製鏈接]

SIYip 發表於 18-2-11 14:43
唔好有一個必讀大學嘅迷思。做家長嘅責任係喺自己能力範圍內俾機會仔女,至於仔女自己點行,條路係佢嘅,未 ...

講得好啱呀
如果和小朋友傾過,小朋友有個心想去,我地就盡力去實現小朋友的希望。
就以我阿仔為例,資質無人咁好,但都不放棄,說會好好珍惜讀書的機會,有佢依句我就夠了。終於一個月內,幫他找學校、安排考筆試和面試,阿仔努力準備,先順利完成筆試,然後又順利完成面試,終於學校收了佢,下個月去英國插班。對我阿仔能力來講,考試面試一樣有難道,揾間學校收佢,一啲都唔容易架。所以難得樓主阿女乖,佢現在正想去英國既時候,就唔好錯過機會,幫阿女踏出第一步先。

koalakong 發表於 18-3-8 00:48
講得好啱呀
如果和小朋友傾過,小朋友有個心想去,我地就盡力去實現小朋友的希望。
就以我阿仔為例 ...

好奇,點解要插班?

brother4 發表於 18-3-8 00:56
好奇,點解要插班?

check pm

回覆樓主:

看咗,明白

1998Ruby1998 發表於 18-2-11 02:20
絕對有可能轉自動波,我係其中一個,我上個禮拜導師居然讚我係 "academically strong",呢句我自從離開小學 ...

我覺得等佢中學畢業,推佢出去做幾年野,知道世界艱難,到時有機會去國外,佢先會知努力。

大喇喇幾百萬,兩老退休都係咬呢畢錢。我做細路就唔好意思要父母駛呢D 錢。

Yanamami 發表於 18-3-7 16:43
青春期可以多留孩子係身边係好事,除非逼不得矣~好多野佢地睇父母身教、受同輩影响,早早離开,有时会变得 ...

非常贊同你的觀點。尤其是仔女在呢段成長期最重要的青春期的時候,係父母最重要教導仔女學習做人處事和建立親密關係的時機。可惜來得呢個版面問這類問題的家長,其實個心都已大致上決定了。再加上在這裏好些家長以自身滿意的經驗 (還未知是否成功),就大說留學的多多好處。所以你 (和我) 呢類忠告喺呢度係冇乜人會 buy.

manning2014 發表於 18-3-8 13:17
非常贊同你的觀點。尤其是仔女在呢段成長期最重要的青春期的時候,係父母最重要教導仔女學習做人處事和建 ...

非常贊同你的觀點,其實心都有決定…在高中及專上也忠告冇人…不一定好的,博—鋪,怕的是中學反叛期,忠言逆耳,留學减少磨刷,關係更好,獨立及成熟咗!重中之重,小朋友肯去先,要同好友say bye,另在家中昰王子/公主,但在留學限時上牀,上網也限制,-定say no,朋友孩子就反逆期,留班及打機至零晨,朋友拔上網缐,佢的孩子房門開咗個洞

brother4 發表於 18-3-8 13:53

非常贊同你的觀點,其實心都有決定…在高中及專上也忠告冇 ...
呢果d case係置諸死地然後生,到禁既地步,未嘗不可盡地-铺。

非常贊同你的觀點。尤其是仔女在呢段成長期最重要的青春期的時候,係父母最重要教導仔女學習做人處事和建 ...
其实我buy出国的,但係出去讀大学,果时比較成熟定性d.

Yanamami 發表於 18-3-8 14:59
呢果d case係置諸死地然後生,到禁既地步,未嘗不可盡地-铺。

重點是決定在孩子,朋友孩子話不肯去,好似其中原因朋友講佢現還拍拖中

回覆樓主:

我最終都決定左俾亞女去試一試, 呢間學校係自己無意中睇到嘅, 而agent都話考到嘅機會唔大, 但我地都選擇博一博, 最後一關係skype interview, 亞女同校長傾得好開心, 校長仲不停讚亞女, 亦即時決定俾個學位佢, 令小女增強左唔少自信心, 希望呢個係好嘅開始, 日後就睇佢做化

喧嘩 發表於 18-3-8 15:06
我最終都決定左俾亞女去試一試, 呢間學校係自己無意中睇到嘅, 而agent都話考到嘅機會唔大, 但我地都選擇博 ...

恭喜你,一齊努力喇!

亮燈 發表於 18-3-8 15:10
恭喜你,一齊努力喇!

多謝, 我之前都pm過你問嘢, 好多嘢唔識, 要多多指教

Yanamami 發表於 18-3-8 15:00
其实我buy出国的,但係出去讀大学,果时比較成熟定性d.

其實自己以前不buy,香港有免費教育,留學budget有限,原本不打算讓孩子留學,但看咗教育王國部份由頭至尾好一次,要博一鋪,因孩子成績。。難上本地大學!

喧嘩 發表於 18-3-8 15:14
多謝, 我之前都pm過你問嘢, 好多嘢唔識, 要多多指教

唔使客氣,有唔明就要問,我未答識答晒!但呢度既家長都應該答到你。

其實每個家庭教子女既方法都唔同,以我為例,兩仔係由幼稚園已開始教及同佢地講道理,一直教到小學六年級,到中學時,已經開始轉變為朋友模式,我覺得到反叛期先教就遲喇!所以兩仔去英國讀書冇問題,到依家都唔錯,佢地遇到難題時都會主動問我意見,到目前為止我都覺得滿意。

當然,各施各法,冇話邊個方法啱定錯,總之適合自己家庭就得喇!

喧嘩 發表於 18-3-8 15:06
我最終都決定左俾亞女去試一試, 呢間學校係自己無意中睇到嘅, 而agent都話考到嘅機會唔大, 但我地都選擇博 ...

請問邊間學校收令千金?

亮燈 發表於 18-3-8 15:32
其實每個家庭教子女既方法都唔同,以我為例,兩仔係由幼稚園已開始教及同佢地講道理,一直教到小學六年級 ...

認同呀 !

亮燈 發表於 18-3-8 15:44
請問邊間學校收令千金?

queen margaret, 喺你大仔附近

喧嘩 發表於 18-3-8 19:42
queen margaret, 喺你大仔附近

我唔知啊!因為未去過。XD
‹ 上一主題|下一主題