用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一同學送什麼生日禮物
樓主: mermaidmama
go

小一同學送什麼生日禮物   [複製鏈接]

學我阿媽套解決方法:全部唔去
我平日送生日或者聖誕禮物畀小朋友/同學/老師都係 $100 樓下,看來我已脫節。

1998Ruby1998 發表於 18-2-4 17:47
學我阿媽套解決方法:全部唔去  
我平日送生日或者聖誕禮物畀小朋友/同學/老師都係 $100 樓下, ...

我更脫節!阿女凈喺幼稚園時喺屋企開果生日會,請四五個好友黎大食會切蛋糕就算,叫佢地乜都唔好買黎添~~上小學阿女已話唔開生日會。而家班女已入大學,我地幾個媽咪仲間唔中出黎食早餐~

Yanamami 發表於 18-2-4 12:33
吓???小朋友生日会咋喎~去飲咩……

Agree。

我去從來唔會送多過$300禮物。

楼上送咁貴令我感到好汗顏。

回覆 Yanamami 的帖子

你女女可以唔恨生日會嘅?好少有。 我恨到流曬口水,唔畀搞生日會又唔畀去。

1998Ruby1998 發表於 18-2-4 18:02
回覆 Yanamami 的帖子

你女女可以唔恨生日會嘅?好少有。 我恨到流曬口水,唔畀搞生日會又唔畀去。 ...
佢只需要有個生日蛋糕就滿足。朋友仔平日都有一齊出去玩下,開下大食會禁。唔熟唔玩開既佢自己都唔想無端端生日叫人黎慶祝。生日會又喺去果幾個玩開既,唔熟既就送少少禮物但唔去。

我的小孩去過一些生日會,主人家都講明不收禮物。如想送禮,可選擇捐款到慈善機構替代,也會提議一兩個preferred 機構。其實開一次生日會,收幾十份玩具,回家放滿一整櫃,都幾頭痛。
我覺得P1 孩子也不宜收太昂貴的禮物吧!

Yanamami    發表於 18-2-4 20:33

different angles:

若主人家介意平禮物,咁你是否仲想同佢做朋友?

禮物山換來一陣的開心但地球先生就慘了!

若朋友送左500$的禮物比自己小朋友,咁禮上往來都好應該

其實禮物可變成流通貨幤,收左唔開盒可以轉送他人

MrBeast 發表於 18-2-4 19:46
different angles:

若主人家介意平禮物,咁你是否仲想同佢做朋友?

唯一concern係男女有別

不宜將送給男生的禮物轉送給女生

siden 發表於 18-2-4 19:59
唯一concern係男女有別

不宜將送給男生的禮物轉送給女生
仲要mark 清楚邊個送,唔係送返轉頭就 embarrassing

MrBeast 發表於 18-2-4 20:13
仲要mark 清楚邊個送,唔係送返轉頭就 embarrassing
我真係試過被人送返轉頭
只好安慰自己揀禮物實在太過於popular, 大概買重複啦。

ar_mak 發表於 18-2-4 13:52
拿,其實係有好多方法可以處理呢個問題,我舉其中一個例子。
你叫小朋友去買一份<自己最鍾意>既禮物,然 ...
阿細去過一個生日會, 個媽咪好好, 邀請時已經話唔駛買禮物。但C6個人好多嘢諗, 佢話人哋可能係客氣說話, 所以同阿細一齊去買咗份禮物。佢話去到如果見大家都唔送, 就唔送, 見到有收禮物就俾喎, 唔駛失禮人。

我無叫阿細揀自己最鐘意既禮物, 我問佢, 平時見小朋友鐘意D乜, 鐘意乜顏色等等, 諗下對方鐘意收到乜嘢禮物。

我通常叫仔女直接問位同學想要咩禮物, 佢地多數鍾意文具, board game, lego, star war....
如果佢話咩都無所謂, 就送書店/玩具店現金卷.

其實家長攪生日會, 都只係想小朋友開心, 順便同其他家長聯誼下, 佢地唔會介意禮物既價錢.

試過幾次同學生日會講明唔收禮物, 生日會中會有社福機構既捐款箱, 生日做善事, 施比受更有福.

little_yolky 發表於 18-2-5 11:13
阿細去過一個生日會, 個媽咪好好, 邀請時已經話唔駛買禮物。但C6個人好多嘢諗, 佢話人哋可能係客氣說話, 所 ...
比利是就得

b3410 發表於 18-2-5 10:06
我真係試過被人送返轉頭
只好安慰自己揀禮物實在太過於popular, 大概買重複啦。
...
有個朋友仲搞野,送件砌成品比我地,唔知好嬲定好笑

回覆樓主:

我觉得搞得慶生會都唔係太介意 生日禮物幾多錢 總之一班人開心 但如果怕尷尬的話 就會打去那几問下場地费用多少而買差不多的礼物。

MrBeast 發表於 18-2-5 19:00
有個朋友仲搞野,送件砌成品比我地,唔知好嬲定好笑
手痕砌咗

ar_mak 發表於 18-2-4 12:40
有能力送個女入名私,但就冇智慧去解決呢D生活小事。。。。。。
根本就唔係送D咩,幾多錢既問題,最緊要 ...

Sorry,未免引起唔會,已將“名”字刪去。

因阿女第一次參加小學同學仔生日會,同學家長大多數中產或以上,所以想了解咩類型既禮物價值適當又唔會失禮人。之前有考慮過送對方喜歡的卡通人物相關既書,但對方話屋企已有,所以就頭痕唔知再揀d咩好。

mermaidmama 發表於 18-2-6 09:35

因阿女第一次參加小學同學仔生日會(pizza express開),同學家 ...

好多謝以上各位的討論及意見,令“脫節”的我心中有數,謝謝!

mermaidmama 發表於 18-2-6 09:35

因阿女第一次參加小學同學仔生日會(pizza express開),同學家 ...
pizza express就唔駛咁費神了。一於送書卷+一份小禮物啦(喜歡既卡通人物文具), 小朋友開心, 家長又滿意。不過, 你知唔知小朋友大概住邊區? 送三聯定商務, 要睇下係住東鐵沿線定地鐵沿線, 阿女D書卷成日都係三聯, 鬼咁唔就腳(我住東鐵沿線的)。

‹ 上一主題|下一主題