用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一同學送什麼生日禮物
go

小一同學送什麼生日禮物   [複製鏈接]

小女讀私校P1, 參加同學仔生日party,請問要送咩類型,價值幾多既禮物合適呢?
   0    0    0    0

mermaidmama 發表於 18-2-3 19:17
小女讀名私校P1, 參加同學仔生日party,請問要送咩類型,價值幾多既禮物合適呢?
...

我去過些遊艇会,xx会的,$800+  普通如会所就500-/+
我会選些知性文具類,手工類,最好有得玩有得学下嘢

HaYi 發表於 18-2-4 11:03
我去過些遊艇会,xx会的,$800+  普通如会所就500-/+
...

吓???小朋友生日会咋喎~去飲咩……

ar_mak 發表於 18-2-4 12:40
有能力送個女入名私,但就冇智慧去解決呢D生活小事。。。。。。
根本就唔係送D咩,幾多錢既問題,最緊要 ...

唔会俾人唱~我女中-都去左Bday party, 自己用零用錢買小礼物,買張大咭貼满同朋友既生活照寫下感言咋喎……家下仲-样老友~~去同学屋企做project, auntie請哂佢去馬会食埋飯先走,仲call我问可唔可以,我話可以但記得要多謝auntie.边有禁多說話听喎~

HaYi 發表於 18-2-4 11:03
...

下? 物有公價人情?

我哋一般送一百幾十。多送書。大人細路都歡迎。

小女讀名私校P1, 參加同學仔生日party,請問要送咩類型,價值幾多既禮物合適呢?
...

名私小與生日禮物的價值有什麼關係?似乎是與家長面子的價值是多少的關係。禮物第一在乎心意,第二我會體諒人家花了錢,會買價錢相約的禮物,如果超過300元,我會選擇不去。但會跟對方說祝賀說話。

ar_mak 發表於 18-2-4 12:41
原來係咁樣教小朋友既。
唔明你咩語氣?  我唔係教我 (或你個小朋友), 亦唔駛好似一些人下下扮晒正義上綱上線,  我只係幫下位出貼的大人集益廣思.   我相信樓主如果是普通M記/樂園/會所生日會, 唔會出貼特別同注明"名校""同學"掛, 都係想睇下係一D平時較少去, 又唔太熟人的埸合, 搞生日會一般的人情價.  其實唔駛好名校, 都有好多人在比較貴/少做的地方做小朋友生日會, 幼稚園多, 小學少些.   
我地只是窮中產, 自己的生日會, 大仔3歲係會所做過一次, 只請好熟朋友仔冇請同學, 細仔直情冇搞過, 大人細路的生日會, 我唔覺得必要, 亦唔想用精神去搞, 食左佢好過. 但對於有心有力 (或需要某些connection )搞party的家長, 自己小朋友又好熟好想去的, 都可能會去.    另外, 我仔去一些外藉good friend party, 主人通常反而會安排在家內DIY食物/遊戲等, 阿仔會送小朋友愛的玩具如N..F guns.. 都係百幾二百左右, 同local  家庭的party 送禮做法唔同.

Yanamami 發表於 18-2-4 12:46
唔会俾人唱~我女中-都去左Bday party, 自己用零用錢買小礼物,買張大咭貼满同朋友既生活照寫下感言咋喎… ...
我大仔P5都獨自去好朋友party, 有在家搞, 有在XX 樂園,   唔同幼稚園 / P1個些大人陪去的----- 氣氛, 場地, 對象都好唔同.  大朋友的party 真是party, 要大人陪去較high 的場合, 的我覺得是social 場合.

...

我去過十幾廿個小朋友生日會,有遊艇會有會所有Pacific club有jockey club有funzone , 自己家人也在遊艇會攪過,一般的禮物都是約$200-$300+,通常toysrus/書/文具。

回覆樓主:

樓主煞有介事講名私校,真係唔敢教你。

HK-MAN    發表於 18-2-4 15:58

Jane1983 發表於 18-2-4 15:31
樓主煞有介事講名私校,真係唔敢教你。
係~講出重点……

Jane1983    發表於 18-2-4 15:57

回覆樓主:

平常心,無論乜會乜會還是屋園會所,都係二三百一盒。

ar_mak 發表於 18-2-4 13:52
拿,其實係有好多方法可以處理呢個問題,我舉其中一個例子。
你叫小朋友去買一份<自己最鍾意>既禮物,然 ...
P1 小朋友唔係好識其它人要咩架. 尤其去的是唔同性別朋友的party.  我2個是男仔, 細喜歡車, lego.. , 大喜歡電子類的野, 佢地肯送心愛的類給朋友架, 不過去女仔生日party 真係唔好送哩D, 好多女仔唔喜歡.  同埋hello MiMi 個D公仔logo 又係有些女仔好憎的, 尤其女校生好有自己風格, 唔好求其一個公仔款.      
細路地就係唔識$的分別, 好多時睇中一些 (如有電的lego) 好貴, ,  真係要家長輔導.  家長如果冇個budget 又難搞.  
其實去唔熟同學的party 又social 的場合最頭痛, 所以大大下都少左去, (不過老老實實小學亦唔會多人有party邀請信)

HaYi 發表於 18-2-4 13:37
我大仔P5都獨自去好朋友party, 有在家搞, 有在XX 樂園,   唔同幼稚園 / P1個些大人陪去的----- 氣氛, 場地, ...

其實小朋友攪生日會跟結婚擺酒唔同。

結婚擺酒果D 甚至酒樓直接收禮卷找數。

一般主人家都預左收禮找數。所以有市場對價亦情有可原。

但生日會係如請客食飯,一齊開心下。所以唔需要太在意對價既問題。

retriever 發表於 18-2-4 16:19

當然明啦, 只是理論同現實的分野..  
真正去到,  見到人地禮物堆個勢.. ...file closed...

retriever 發表於 18-2-4 16:19

係囉,志在成班小朋友開心下,回家拆禮物山,成班人唱下生日歌,也是一個很好的回憶,我小朋友很開心,真的不會在意邊個送幾多錢,講真拆完我地都不太清楚邊份禮物打邊份,人地肯來已是比面。
‹ 上一主題|下一主題