用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何幫小三生提高英文閲讀興趣
樓主: 200904
go

如何幫小三生提高英文閲讀興趣   [複製鏈接]

200904 發表於 18-1-30 12:23
嗯,謝謝。我們現在每天讀的階梯讀物是有音頻的。有聽。
但怎樣大量聽呢?不懂的,就左耳聽,右耳出啦。怎 ...

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3591892

試下audio books 加埋有關書本, 看看有冇興趣。

licpd 發表於 18-1-30 12:42
don't understand your problem. can you tell if your daughters like broccoli?
其實我都唔明呀。why ask me if my daughters like broccoli?

assado 發表於 18-1-30 12:45
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3591892

試下audio books 加埋有關書本, 看看 ...

其中Horrid Henry, 我囡好中意。

assado 發表於 18-1-30 12:45

試下audio books 加埋有關書本, 看看 ...

WOW!謝謝您!

200904 發表於 18-1-30 09:07
小女現在小三,閲讀興趣是濃厚的,連行路的想看書,不要說一坐下來了。 但經過我多年的努力與試探,加上威 ...

小三真係有D 遲,習慣在,叫唔聽?

佢有無咩嗜好? 男仔如果好動,譬如國外足球雜誌。

始終英語系統,各樣資料信息會大得多。

搵樣佢鍾意既野,引導佢去英文資料。

有D 具體野,要你自己FIND OUT了。

haihaimom 發表於 18-1-30 11:06
回覆 200904 的帖子

試試親子閱讀,Magic Tree House, Geronimo Stilton,大多孩子也喜歡這些書。My Weird ...

無睇開英文書,呢D 可能已經太深了。

佢小三,難聽D 講,睇書有點高不成低不就。好難父母直接提供。

只能由佢興趣出發。

IloveJJ 發表於 18-1-30 10:42
客氣了!大家傾下啫,我讀書少。

我又覺得上英文班對提升英文興趣無乜用,對提升英文成績就有用,但你話佢 ...

握個手。

同意上英文班無鬼用。

200904 發表於 18-1-30 12:46
其實我都唔明呀。why ask me if my daughters like broccoli?
didn't mean to confuse you. some kids love broccoli but some like tomatoes instead. I meant to say if you pay attention and keep trying different materials and eventually you'll find something that works.

retriever 發表於 18-1-30 13:08
握個手。

同意上英文班無鬼用。

路過想問意見。如想練習oral , 上英文
speaking 班有用嗎?我小朋友亦是小三。老師說佢沒信心講。

個人經驗, 閱讀習慣一定要盡早培養, 尤其中英平衡.

同樓主小朋友相反, 自己小朋友幼稚園時期極愛看英文書, 愛英文程度係K1時已誓要入英小(因為佢想要多些英文科)...
但我同佢約法三章, 如果想入英小, 首先要識中文.

自K2起, 我只伴讀中文, 結果, 在K3左右, 合符程度的中文書已能自行閱讀.
小學咁忙, 幾乎每天都有抽時間閱讀中文小說.
現在, 至少小朋友已不再抗拒中文.

樓主, 一定要讓小朋友找有興趣的圖書, 才會有興趣閱讀.
英文書比中文書更有趣, 唔難搵.
或樓主堅持伴讀.
努力!

little_kid 發表於 18-1-30 13:33
speaking 班有用嗎?我小朋友亦是小三。老師說佢沒信心講。
...

其實係個密度姐。

我覺得無用。香港都有唔少 ENGLISH SPEAKING COMMUNITY 架。

或者你俾佢試下多外國人既活動。

retriever 發表於 18-1-30 13:41
其實係個密度姐。

我覺得無用。香港都有唔少 ENGLISH SPEAKING COMMUNITY 架。

如果佢唔識講,自己自然唔會主動同人講喎。

little_kid 發表於 18-1-30 13:54

係架。

跟閱讀一樣,要有個底。除非願意回到BB 程度再起。

所以老土句都係 “萬象高樓從地起,讀書也是同一理”

little_kid 發表於 18-1-30 13:54
试过系得加!不过系学普通话。英文都一样啦。我带头讲先,我的广东普通话都照讲,小朋友唔怕讲,讲得多就有进步。

licpd 發表於 18-1-30 14:23
试过系得加!不过系学普通话。英文都一样啦。我带头讲先,我的广东普通话都照讲,小朋友唔怕讲,讲得多就有 ...

普通話跟廣東話同語系。

可能講音唔正,用詞不同,但語法相近。

英語係完全唔同。

所以,香江才子話,根本唔應該費資源過早學普通話。

retriever 發表於 18-1-30 14:30
普通話跟廣東話同語系。

可能講音唔正,用詞不同,但語法相近。

我小朋友學普通話無乜問題,跟到進度,又肯講。但英文就......
以前唔識,可能俾佢學英文嘅次序到亂咗,centre 為賺錢,學一堂唔識咪叫你加多一堂。
所以依家想俾佢從聽講學起.....

little_kid 發表於 18-1-30 13:33
...
我那個有用。

我那個情況是從小鐘意睇英文卡通(其實睇電視只俾睇英文), 家有菲姐, 不過見佢係菲姐講英文, 佢答中文, 因為菲姐識聽中文, 所以係雞同鴨講。我又係大概小三, 發覺佢講無乜信心。咁就同佢報小班NET, 第一堂, 老師就comment:無信心!經過兩年努力, 終於有信心了, 唔係話講到好叻, 但起碼無咁驚, 生死關頭(即係考oral時)都會盡力俾心機考得好好。所以, 要時間。

200904 發表於 18-1-30 12:58
WOW!謝謝您!
英文卡通都唔鐘意? 好罕有喎。我兩個細細個就只俾佢睇英文卡通, 所以佢哋對英文好有好感, 因為英文=有得睇電視。

不過, 呢個魔法俾搗亂阿妹發現死穴, 有次佢兩姊妹偷睇youtube多啦A夢, 阿妹即刻話:媽咪, 我哋唔係偷睇youtube, 我哋係學普通話, 我哋係揀普通話版既。其實起初, 我都唔知佢兩個係咪聽得明, 但經過幾年, 發現佢哋睇得好投入, 又會講下劇情。前排睇英文煮餸節目, 突然阿妹仲問我其中一樣材料係乜嚟, 佢聽唔明, 我都嚇一跳, 我無聽清楚。佢哋聽聽下, 係會明的。audio book只有聽, 同有影像係差D。我會覺得先看電視, 有一定基礎再聽audio book, 因為只靠耳仔, 會難D。

little_yolky 發表於 18-1-30 15:08
我那個有用。

我那個情況是從小鐘意睇英文卡通(其實睇電視只俾睇英文), 家有菲姐, 不過見佢係菲姐講英文,  ...

我的都係考oral 唔得。佢一向考oral都唔得。 小三開始考oral係group discussion 形式考,我小朋友更加唔夠其他同學諗得快講得快。
‹ 上一主題|下一主題