用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何幫小三生提高英文閲讀興趣
樓主: 200904
go

如何幫小三生提高英文閲讀興趣   [複製鏈接]

retriever 發表於 18-2-13 11:48
時間所限,此消彼長,看多了中文即少了英文。

始終係興趣先行,我細路對歷史有興趣,睇成語小故事會WORK ...

又系我時間有限,佢沒有我是不可能看下去:(
但各位的方法我會努力嘗試

lui 發表於 18-2-13 12:18
...

現今, 中, 英都好重要, 另外PTH 都不容忽視。

haihaimom 發表於 18-2-13 10:28
我中學既時候,長假期要寫閲讀報告,愛情小說唔寫得,噤我唯有去圖書館是旦借本,睇頭睇尾做閲讀報告囉, ...
小學又點可同中學比,任小朋友看又如何知吸到幾多?

lui 發表於 18-2-13 12:18
...

方法1)及2)是用平時你同佢傾計的時間,只要你願意多口加兩句便行。
方法3)在乎少量多餐,最主要係讚字,即又係講多句說話。
方法4)就要時間,即平時將玩或甚至係温習時間中抽出來,用遊戲愉快中學習。是很值得試,可避免她不喜歡中文,而一面倒向另一邊。

lui 發表於 18-2-12 20:58
呢個就系問題。我女小一,睇緊英文書500頁。但中文書自己不能看,俾太浅的書太無聊。深小小又攪唔掂。我现 ...

樂讀係456喎, 閱讀至係123。樂讀456會較閱讀123深, 如果小朋友中文唔係咁大興趣, 不如先俾佢睇閱讀123先, 都啱小一、二水平的, 睇得咁上下, 至睇樂讀456會好D。

另外, 如果你係要伴讀既話, 可以考慮一下商務賣既一套「晨讀10分鐘」, 有俾初小既, 有科學、太空等唔同主題, 都幾吸引, 可能小朋友鐘意都唔定。

回覆 haihaimom 的帖子

我中小學睇英文小說,然後閱讀報告寫返中文翻譯出黎,一次過搞掂兩科

little_yolky 發表於 18-2-13 17:16
樂讀係456喎, 閱讀至係123。樂讀456會較閱讀123深, 如果小朋友中文唔係咁大興趣, 不如先俾佢睇閱讀123先,  ...

我真系買了樂讀123呀的港版

MrBeast 發表於 18-2-13 14:31
小學又點可同中學比,任小朋友看又如何知吸到幾多?

小學就係要任看,不要擔心學了幾多。

小學計住計住識幾多,是會防礙孩子發展出興趣和能力。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

1998Ruby1998 發表於 18-2-13 17:42
回覆 haihaimom 的帖子

我中小學睇英文小說,然後閱讀報告寫返中文翻譯出黎,一次過搞掂兩科  ...

咁你英文寫作又少左練習者,無截徑的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 shadeslayer 的帖子

捷徑就係一石二鳥,唔洗煩睇多本中文書,主旨、中心思想 果 d 我全部都唔洗特登諗/諗錯,30 分鐘可以寫完一份。以前試過寫閱讀報告,睇本中文書,點知畀老師批評話理解錯誤要重寫。
當然捷徑係有代價,就係中文唔夠好。

1998Ruby1998 發表於 18-2-13 23:05

捷徑就係一石二鳥,唔洗煩睇多本中文書,主旨、中心思想 果 d 我全部都唔洗特登 ...

讀英寫中,讀是輸入和寫是輸出,完全不同,咁樣係睇少左中文,寫少左英文。還有看英文,學到英文語感,但寫中文,浪費了那些語感於寫作,唔係好睇到如可一石二鳥。

我嘅一石二鳥係講緊時間上,你講緊嘅係對個人語文發展。

1998Ruby1998 發表於 18-2-13 23:34

我嘅一石二鳥係講緊時間上,你講緊嘅係對個人語文發展。 ...

兩件無關連的事,分開做或一齊做,時間上也看不到因為「讀英寫中」,慳到任何時間。

我講緊係我中文英文每個月都要同時交閱讀報告 4 篇,如果我要做足曬就一共要睇 8 本書,但係如果我扮睇「翻譯小說」,就可以唔洗睇果 4 本中文書,直接用返英文小說寫曬咁多份閱讀報告。咁樣重唔係慳時間?我睇中文書慢好多,會用多人地兩倍時間。
有時候連「讀英寫中」都慳返,直接憑記憶寫返咁多份閱讀報告。我日日返到屋企都 7、8 點,星期六日全日出去補習,連訓覺都唔夠 5 小時,仲要我睇中文書,寫返 d theme、symbol。如果老師係認真改我都會嘗試認真去做曬全套,但係老師最多都係 dum/寫個「閱」就派返畀我,又唔計分,我自然唔會認真去做。

的確係睇少左中文,但係冇寫少英文,反而寫多左中文,因為如果係正正常常用中文書寫中文閱讀報告,我應該唔過 400 字,但係用「翻譯小說」我可以寫過千字。中一果陣寫過「鏡花緣」同「唐詩三百首」(d 書係老師編畀我),我寫到好辛苦。

1998Ruby1998 發表於 18-2-14 07:04

我講緊係我中文英文每個月都要同時交閱讀報告 4 篇,如果我要做足曬就一共要睇 8 ...

哦,係咁。。。。咁中文閱讀報道上書名和作者你寫乜?  好取巧下喎。

所以我取巧個結果就係中文唔夠好,閱讀卷屢屢敗戰,不過幸好我作文夠高分拉上補下。(所以各位小朋友要多睇中文書,睇得多,閱讀卷冇做得咁辛苦)
我揀嘅書多數都係好傳統出名果隻,例如傲慢與偏見、孤雛淚、飄零燕。之前我睇左英文版嘅「我們最幸福:北韓人民的真實生活」,上網查到有中文版,就直接寫返 d 翻譯名稱。出版社算係最難作果部份,不過我都係寫 三聯/商務/大眾。後來高中要睇 d 傳統中文名著,例如臺北人、傾城之戀,我係睇人地英文版 analysis 然後去加少少自己意見,翻譯返出黎。另外有 d 就係睇電影/電視劇扮睇左本書。《-這些皆是反面教材,學生切勿模仿!

我已經算係「有睇」,因為我驚老師會抽人出去「盤審」。我 d 同學取巧到抄 Wiki/網上 d 閱讀報告搬字過紙,或者同隔離班朋友「分甘同味」。老師見到文筆唔似學生本人的話會上網核對 d 句子,我果 d 因為係自己翻譯所以係查唔到。

shadeslayer 發表於 18-2-13 21:38
小學就係要任看,不要擔心學了幾多。

小學計住計住識幾多,是會防礙孩子發展出興趣和能力。
依閱讀派這理念,其實唔使返學,放在library 任看就得

若家長在家選擇任看志在興趣亦無可厚非,但不要抗拒學校要求閱讀報告,況且小學的好易,家長要support 下

1998Ruby1998 發表於 18-2-14 07:55

所以我取巧個結果就係中文唔夠好,閱讀卷屢屢敗戰,不過幸好我作文夠高分拉上補 ...

你同學D係 plagiarism, 當出貓,你D係少少不誠實。

MrBeast 發表於 18-2-14 09:04
依閱讀派這理念,其實唔使返學,放在library 任看就得

咁都講得出,唔使回你喇。

MrBeast    發表於 18-2-14 12:41
‹ 上一主題|下一主題